Rapport: Hoe Shell door bomen te planten wil doorgaan met uitstoten

De rechter verplichtte Shell vorig jaar zijn uitstoot in 2030 met 45% te verminderen. In plaats van verminderen, wil Shell zijn uitstoot steeds meer compenseren door bomen te beschermen en planten. Een slecht plan, blijkt uit ons nieuwe rapport.

Waarom Shell’s plan voor CO2-compensatie niet werkt  

  1. Wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt. Veel klimaatwetenschappers verwerpen CO2-compensatieprojecten als een serieuze reactie op gevaarlijke klimaatverandering en waarschuwen voor de gevolgen.
  2. CO2 opslaan in bomen is een tijdelijke oplossing voor een permanent probleem. De CO2-uitstoot van Shell blijft nog duizenden jaren in de atmosfeer. CO2 opslaan in een boom is maar van korte duur. Bovendien komen bosbranden steeds vaker voor.
  3. De bossen die worden aangeplant door Shell bestaan vaak uit één boomsoort. In de meeste gevallen de snel groeiende eucalyptus boom. Dat is schadelijk voor de biodiversiteit in het gebied.

>> Lees hier het nieuwsbericht
>> Lees hier het persbericht

Foto bovenaan: bewoners van het dorp Pungkat in Indonesië lopen door het bos. © Ed Wray

Meer weten? Lees hier het rapport (Engels): How Shell is using Nature Based Solutions to continue Its fossil fuel agenda.

Download publicatie
Voorbeeld van de eerste pagina van publicatie 'Rapport: Hoe Shell door bomen te planten wil doorgaan met uitstoten'
02293-OPM Shell NBS analysis 20.pdf — 4047 KB

Help ons een nieuwe Klimaatzaak winnen

Een beter milieu begint bij de grote vervuilers van Nederland. Daarom vroegen wij 30 grote bedrijven om hun klimaatplannen. Sommige bedrijven doen hun best. Maar de rest blijft doorgaan met vervuilen. We bereiden ons voor op een nieuwe Klimaatzaak tegen een grote vervuiler. Help je mee?

Loading...