Overzicht: de overwinning op Shell werd wereldnieuws

De historische uitspraak van de rechter werd deze week wereldnieuws. Shell moet vergroenen! Het stond groot op álle voorpagina's van de landelijke kranten. Ook internationaal was het breaking. Van CNN tot LeMonde; allemaal hadden ze het over de dag dat het klimaat won.

We maakten er dit overzicht van:

De landelijke dagbladen

De NOS schrijft dat de uitspraak tegen Shell veelzeggend en verstrekkend is. De Volkskrant heeft het over een historische uitspraak in het artikel "Dit kan het begin van het einde zijn voor fossiele maatschappijen".

NRC noemt de uitspraak baanbrekend: olieconcerns staan nu van alle kanten onder druk. De krant citeert Ed Nijpels (regisseur uitwerking Klimaatakkoord): "Dit is bijna van even groot belang als het Akkoord van Parijs zelf."

BNNVara heeft het over een "historische nederlaag voor Shell". De Belgische krant De Tijd noemt onze advocaat Roger Cox  "de bescheiden man die Shell op de knieën kreeg."

AD heeft het over de "Haagse paukenslag die de wereld rondgaat." RTL nieuws opent met "Big Oil is in Big Trouble" en De Volkskrant kopt "Onbeperkt CO2 uitstoten is illegaal geworden."

Historische uitspraak tegen Shell "Dit kan het begin van het einde zijn voor fossiele maatschappijen"
Nederlaag Shell bij rechter kan leiden tot kettingreactie Uitspraak Shell Klimaatzaak: Deze uitspraak gaat de wereld veranderen

In Trouw zegt Hyung de Zeeuw (senior strateeg duurzaamheid bij de Rabobank) in een interview: "Eén ding is zeker, deze uitslag is ongelooflijk hard aangekomen in alle bestuurskamers van grote, industriële bedrijven in Nederland." Ze gaat in op wat de uitspraak betekent voor andere bedrijven in Nederland.

Columniste Sheila Sitalsing jubelt dat "De kinderen die nog moeten komen hebben gewonnen" en NRC Next schrijft dat "de uitspraak over Shell laat zien dat het klimaat een mensenrechtenkwestie is."

Het Financieel Dagblad concludeert dat de top van Shell te weinig haast maakte, waardoor de samenleving nu de regie overneemt, en stelt de vraag: "wat nu?" Ook De Telegraaf staat in een podcast stil bij die vraag: rechters dicteren ons klimaatbeleid. Vloek of zegen?

 

Lees ook: de 5 leukste podcasts over onze klimaatzaak tegen Shell

In Zembla: "Milieudefensie wint historische uitspraak tegen oliereus Shell". En Buitenhof interviewt Peter Blom (oud-CEO van de Triodosbank) over het kantelpunt en de vraag of 'klimaat en duurzaamheid nu écht op de agenda staan?'

 

De internationale pers

BBC World maakte een korte film over de "precedent setting day", inclusief een kort interview met Donald Pols (onze directeur) en Ben van Beurden (CEO van Shell):

De Financial Times kopt met "Shell's climate defeat: an omen for all corporate polluters?" en schrijft over de toenemende druk op de oliebranche om agressiever op te treden tegen klimaatverandering.  "We zullen hierop terugkijken als de dag waarop alles veranderde", citeert de krant. En: "de uitspraak tegen Shell kan gezien worden als een uitspraak tegen elk oliebedrijf, zo sterk staat deze rechtszaak als mogelijke precedent."

Le Monde schrijft dat Milieudefensie een cruciale overwinning heeft behaald in de zaak van "le peuple contre Shell". Het Franse dagblad noemt het een historische dag in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

CNN belde onze directeur Donald Pols voor een interview:

 

Advocaat Roger Cox reageerde in een andere video van CNN. Hij noemde de uitspraak "een keerpunt in de geschiedenis"  en zei dat "deze uitspraak grote gevolgen kan hebben voor andere vervuilers."

De Guardian kopt met "Black wednesday for Big Oil" en citeert Mark Lewis (chief sustainability strategist bij BNP Paribas Asset Management): “They will have to recognise now that no amount of patching up the hole will do; shareholders and society want the vessel completely overhauled.”

Le Peuple over overwinning in rechtszaak tegen Shell Financial Times over rechtszaak tegen Shell

Word lid van Milieudefensie

Met deze rechtszaak hebben we geschiedenis geschreven. Het bewijs: samen kunnen we de wereld veranderen.

Maar we kunnen dit alleen dankzij de mensen die ons financieel steunen. Deze rechtszaak is volledig betaald door bezorgde en betrokken Nederlanders. En daar zijn we supertrots op. Wil jij ons helpen?

Word dan ook lid van Milieudefensie.

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...