english

De 5 leukste podcasts over onze Klimaatzaak tegen Shell

Op 26 mei 2021 wonnen we de klimaatzaak tegen Shell. Deze uitspraak bracht nogal wat teweeg. Want wat betekent het voor de wereld en voor Shell? Wij zetten de 5 leukste podcasts over de zaak voor je op een rijtje. Veel luisterplezier!

1. Kwestie van centen

Na een historische uitspraak moet Shell de CO2-uitstoot drastisch reduceren. Wat gaat dit betekenen voor het olieconcern? En zijn andere bedrijven al aan het bibberen? Dat bespreken verslaggevers Martin Visser en Herman Stam van De Financiële Telegraaf.

Beluister hier: Kwestie van Centen

kwestie.jpeg

2. De Rudie & Freddie show

Rutger Bregman en Jesse Frederik gaan in gesprek met Jelmer Mommers van de Correspondent. Hij volgt al sinds 2013 de rechtszaken die Cox & Milieudefensie voeren voor het klimaat, en legt uit hoe het zover is gekomen. Jesse heeft ondertussen een aantal kritische kanttekeningen. Als Shell minder olie en gas produceert, springen andere bedrijven dan niet in dat gat? En is het wel logisch om één bedrijf een verplichting op te leggen die eigenlijk voor de hele wereld zou moeten gelden? Jelmer legt uit waarom hij tóch denkt dat deze uitspraak goed is, en de transitie naar een duurzame wereld zal versnellen.

Beluister hier: De Rudie & Freddie show

rusi.jpeg

3. NRC Vandaag

De uitspraak van de rechter is klip en klaar: Shell moet voor 2030 zijn CO2-uitstoot verminderen met 45%. Het is een grote overwinning voor Milieudefensie, die de zaak aanspande. Shell, aan de andere kant, reageert teleurgesteld. Klimaatredacteur Paul Luttikhuis vertelt over de gevolgen van dit unieke vonnis.

Beluister hier: NRC vandaag

thomas-rueb-nrc-merlijn-doomernik.jpg

4. Ragged reactions

Ook aan de andere kant van de wereld, in Australië, waren we wereldnieuws. In Ragged Reactions noemen ze de uitspraak een 'Game changer'. Hoe het volk Shell versloeg.

Beluister hier: Ragged reactions

Screenshot from 2021-06-08 15-24-21.png

5. Hot Take

Deze aflevering van Hot Take (New York) gaat over de slechtste maand voor de olie-industrie sinds tijden. Over hoe anders we de afgelopen jaren over klimaat zijn gaan praten. En  wat ons te wachten staat als het bosbranden- en orkaanseizoen weer aanbreekt.

Beluister hier: Hot Take

Screenshot from 2021-06-08 15-29-38.png

Noodoproep: geen geld naar grote klimaatvervuilers

De wereld warmt gevaarlijk op. Alleen als íedereen meedoet, kunnen we de grootste klimaatrampen nog voorkomen. Wij lieten onderzoeken of 29 grote bedrijven ook meedoen. En wat blijkt: zij gaan gewoon door met vervuilen alsof er geen klimaatcrisis is. Het is tijd om deze bedrijven nú aan te pakken. Doe je mee?

Loading...