4 redenen waarom wij vragen gaan stellen aan Rabobank

Dinsdag 16 mei is het zover. Tijdens de jaarvergadering van Rabobank vragen we aan het bestuur of de bank verantwoordelijkheid neemt voor de klimaatcrisis. Waarom doen we dat? Dit zijn 4 redenen.

  1. Rabobank doet te weinig aan zijn uitstoot
  2. Rabobank schaadt mensen, natuur en dieren
  3. De financiële sector is heel vervuilend
  4. Rabobank zet babystapjes naar minder olie en gas

1. Rabobank doet te weinig aan zijn uitstoot

"Stoot Rabobank in 2030 tenminste 45% minder CO2 in absolute zin uit in de gehele keten (dus in scope 1, 2 en 3) ten opzichte van 2019?" Dit is de vraag die wij op 16 mei gaan stellen tijdens de jaarlijkse certificaathoudersvergadering van Rabobank. Het is de belangrijkste reden waarom wij aanwezig zijn. Want het antwoord op die vraag bepaalt of wij Rabobank mogelijk voor de rechter slepen. Rabobank zegt zelf in lijn te handelen met het klimaatakkoord van Parijs, maar uit het klimaatplan van het bedrijf blijkt dat de bank onvoldoende actie onderneemt.

Een certificaathoudersvergadering, wat is dat?
De certificaathoudersvergadering is een jaarlijkse terugkerende vergadering van certificaathouders (vergelijkbaar met aandeelhouders). Als certificaathouder heb je de mogelijkheid om een vraag te stellen aan het bestuur over het beleid.

2. Rabobank schaadt mensen, natuur en dieren

Rabobank is een grote internationale financier van bedrijven die (mede-)verantwoordelijk zijn voor ontbossing. Denk bijvoorbeeld aan soja, palmolie en hout. Verder stopt Rabobank veel geld in de intensieve veehouderij in Nederland. Gezien de staat van de natuur in Nederland en de enorme uitstoot die de grootschalige vee-industrie veroorzaakt, is dat onverantwoord. Door agrarische leningen kwijt te schelden en te investeren in duurzame landbouw kan het bedrijf in één klap de stikstofcrisis oplossen. Daarmee is ook het klimaat geholpen.

3. De financiële sector is heel vervuilend

De uitstoot van Rabobank zelf (kantoren, zakenreisjes) is minder dan 0,1% van de totale uitstoot van het bedrijf. Het grootste deel van de uitstoot vindt plaats bij klanten van Rabobank. Dankzij geld van Rabobank kunnen bedrijven doorgaan met hun vervuilende activiteiten. Uit onderzoek van Milieudefensie blijkt dat Nederlandse verzekeraars, pensioenfondsen en banken samen meer uitstoot financieren dan de rest van Nederland samen (1,3 keer zoveel om precies te zijn). Waar banken, verzekeraars en pensioenfondsen hun geld in stoppen, maakt dus veel uit.

uitstootrabobank.png

4 Rabobank wist-je-datjes...

💡Rabobank is de op een na grootste bank van Nederland (na ING).

💡In 2022 maakte het bedrijf 2.8 miljard winst, en was het actief in 36 landen.

💡De CEO van Rabobank heet Stefaan Decraene.

💡Over 2021 rapporteert Rabobank zelf een CO2-uitstoot van 51,5 megaton uit de hele keten (ter vergelijking: in 2021 stootte heel Nederland 168 megaton CO2 uit)

4. Rabobank zet babystapjes naar minder olie en gas

In het vorig jaar gelanceerde klimaatplan van Rabobank ‘Our Road to Paris’ staat dat Rabobank stopt met het financieren van nieuwe olie- en gasvelden. Maar deze belofte gaat niet over algemene bedrijfsleningen, beleggingen en andere financiële dienstverlening. Dat betekent dat bedrijven nog steeds in de gelegenheid zijn om met geld van de bank nieuwe olie- en gasprojecten te beginnen en bestaande fossiele infrastructuur zoals pijpleidingen uit te breiden.

#DeLaatsteAanmoediging

Ons bezoek aan Rabobank maakt deel uit van #DeLaatsteAanmoediging. In deze campagne van Milieudefensie, worden CEO’s van grote vervuilende bedrijven aangemoedigd met een klimaatplan te komen dat helpt om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen. Meer dan 35.000 mensen hebben al een laatste aanmoediging gestuurd aan 29 grote vervuilers.

Foto bovenin: actievoerders van Milieudefensie en bankklanten zagen met kettingzagen en veel lawaai bomen op de stoep van het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...