Nieuwe klimaatrapport ING: klinkt groen, blijkt toch weer vies

De uitstoot van ING is veel hoger dan gedacht. Ruim 4 keer zo hoog! Dat staat in een nieuw rapport van ING zelf. ING presenteert dit rapport als goed nieuws, maar wie goed leest ziet dat de plannen zeer slecht zijn voor het klimaat. Speciaal voor jou: de 3 heftigste feiten.

Doe je mee? Dan zorgen we dat ING echt in actie komt. Steun onze Klimaatzaak tegen ING.


1. ING stoot 1,5 keer zoveel uit als heel Nederland bij elkaar

Dit is het verhaal van ING: in het nieuwe klimaatrapport van ING staat alles over zijn uitstoot van de bank. Dat is een stap in de goede richting. Nog niet eerder was ING zo open over zijn eigen vervuiling en klimaatplannen. Helaas blijkt uit de cijfers dat ING de klimaatcrisis alleen maar erger maakt. 

Zo zit het echt: de cijfers laten zien dat de uitstoot van ING 4 keer hoger is dan de bank zelf rapporteerde in maart dit jaar. De uitstoot is 264 megaton in plaats van 57 megaton. Dat is ruim 1,5 keer de uitstoot van heel Nederland bij elkaar. En is nog niet eens het slechtste nieuws. Het écht slechte nieuws is dat dit niet eens het hele plaatje is. Wat ze rapporteren gaat maar over 22% van de leningen. De 264 megaton is dus maar een deel van de totale uitstoot van ING. Moet je voorstellen hoeveel viezigheid ING werkelijk uitstoot!

Hoe veroorzaakt een bank gevaarlijke klimaatverandering? Bekijk hoe de uitstoot van ING in elkaar steekt.

2. ING blijft grote vervuilers geld geven

Dit is het verhaal van ING: op het eerste gezicht lijkt het alsof ING gaat stoppen met geld lenen aan olie- en gasbedrijven die nieuwe projecten willen starten. Dat klinkt als een stap in de goede richting en echt winst voor het klimaat. Maar helaas zit het verhaal anders in elkaar.

Zo zit het echt: ING geeft alleen bedrijven die enkel en alleen olie en gas oppompen - en dus helemaal niks anders doen - geen geld meer. Dat zijn er niet zoveel, want bijna alle grote olie- en gasbedrijven doen naast het oppompen van olie en gas ook andere dingen: ze verhandelen en vervoeren bijvoorbeeld olie en gas. En voor deze bedrijven geldt het beleid niet! De echte grote vervuilende bedrijven zoals Shell en ExxonMobil krijgen de komende 15 jaar nog steeds leningen. ING had echt het verschil kunnen maken voor het klimaat door ook die bedrijven geen geld meer te lenen. Maar daar kiest de bank niet voor.

RS69790_DSC00060-web(1).jpg

Fotograaf: Muzi Ndiweni

3. ING blijft klimaat vervuilen met vloeibaar gas

Dit is het verhaal van ING: ING wil vanaf 2026 stoppen met het financieren van zogeheten 'LNG-exportterminals'. Dit zijn fabrieken waar aardgas wordt omgezet in een vloeibaar gas, zodat je het makkelijker per schip kan vervoeren. Stoppen is hard nodig want vloeibaar gas is zeer vervuilend voor het klimaat. Bovendien is er nu al een overschot. Het klinkt als goed nieuws voor het klimaat, maar is dat ook zo?

Zo zit het echt: ING stopt maar met 1 soort financiering voor vloeibaar gas. Het overgrote deel van de financiering voor deze bedrijven blijft gewoon bestaan. Dus ING blijft geld pompen in deze vervuilende industrie. Dat bleek enkele weken geleden nog, toen ING samen met 3 andere banken een obligatie onderschreef voor Venture Global LNG, het grootste vloeibaar gasbedrijf ter wereld.

Dit kan en moet anders

ING's uitstoot is veel hoger dan we tot nu toe dachten. 9 maanden geleden kondigden wij onze Klimaatzaak tegen ING aan, sindsdien heeft ING enkel kleine stapjes gezet. ING doet nog steeds niet genoeg voor het klimaat. Het bewijst hoe belangrijk onze Klimaatzaak tegen ING is. Doe je ook mee?

Foto bovenin: een ING-leeuw protesteert tegen ING.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...