Nederlandse ambassadeur Nigeria lekt belangrijke informatie naar Shell, maar krijgt gewoon een nieuwe baan

Robert Petri, de ex-ambassadeur van Nigeria, waarschuwde Shell dat de FIOD een bezoek zou brengen aan Nigeria. De Nederlandse overheid ontsloeg hem echter niet, maar plaatste hem over. Hoe helpen we de slachtoffers van de olievervuiling als zelfs onze overheid onder een hoedje lijkt te spelen met Shell?

Robert Petri werkte anderhalf jaar als ambassadeur in Nigeria. Vanaf het begin maakten medewerkers van de ambassade en medewerkers van NGO's zich zorgen. Want Petri was wel héle dikke vrienden met Shell.

  • Hij ging met zijn vrouw eten bij een hoge Shell- baas.
  • Hij gebruikte een vliegtuig voor privé gebruik van een gasmaatschappij waar Shell aandelen in heeft.
  • Het lukte NGO medewerkers niet meer om samen met hem en Shell aan tafel te gaan om de vervuiling en corruptie in Nigeria te bespreken. 

Dat Petri Shell vervolgens ook nog inlichtte dat de FIOD langs zou komen voor een onderzoek, was de druppel. De overheid stelde een onderzoek in. Petri werd  echter niet ontslagen, maar overgeplaatst. Inmiddels is hij Deputy head of missions op de ambassade in Paramaribo.

Facing the spill impacted environment.JPG

Petri tijdens een bezoek aan Ikarama bij een olielek van Shell

Nederlandse overheid stelt belang van multinationals boven dat van mens en natuur

Door het lekken van gevoelige informatie naar Shell, koos Petri voor de belangen van Shell en niet voor de belangen van  mensen of de natuur. Dit is helaas niets nieuws. Shell krijgt al jarenlang enorm veel steun van de Nederlandse overheid.

"In veel gevallen staat de Nederlandse overheid vaker aan de kant van bedrijven dan aan de kant van de bevolking of het milieu. Op deze manier kunnen oliemaatschappijen straffeloos doorgaan met het schenden van mensenrechten op de plekken waar ze werken, zoals ook Shell de rechten van de mensen in de vervuilde Nigerdelta tot op de dag van vandaag blijft schenden". zegt Milieudefensie directeur Donald Pols.

Rechtszaak  tegen Shell in Nigeria

Wij voeren samen met 4 boeren uit de vervuilde Nigerdelta al 12 jaar jaar een rechtszaak tegen Shell. Nu blijkt dat zelfs de Nederlandse overheid niet opkomt voor de belangen van de slachtoffers van Shell en Shell zelfs in bescherming neemt, is deze zaak nóg belangrijker. Onze rechtszaak komt begin oktober voor de rechtbank in Den Haag. Een decennium nadat het opruimen van de olie zou moeten beginnen is er van een effectieve actie nog nauwelijks sprake. Help ons ervoor te zorgen dat de boeren gecompenseerd worden. Dat Shell de olievervuiling in Nigeria opruimt.

Steun ons met een gift. Alleen met de hulp van heel veel mensen kunnen we een bedrijf als Shell verslaan.

Ja, ik help

 

Stuur een kaartje naar Shell

Shell maakt plannen om naar olie en gas te boren op meer dan 750 plekken wereldwijd: van de Waddenzee tot Argentinië. Daarmee laat Shell zien het vonnis van de klimaatzaak niet serieus te nemen. Geef tegengas en stuur de bestuursleden van Shell een kaartje.

Loading...