english

Zorg dat Shell de olievervuiling in Nigeria opruimt

Meer dan 12 jaar geleden startten wij samen met 4 Nigeriaanse boeren een rechtszaak tegen Shell. Door lekkages zijn hun akkers geruïneerd. Hun drinkwater is vervuild. En er is nauwelijks vis meer te vinden in de Nigerdelta. Met als gevolg dat de mensen honger lijden en geen inkomsten meer hebben.

Op 8 oktober staan we opnieuw voor de rechter. En daarom willen we jou vragen om een gift. Zodat wij deze rechtszaak tot het einde toe kunnen uitvechten en mensen in de Nigerdelta weer een toekomst hebben.

Wij eisen dat Shell de slachtoffers van de olievervuiling compenseert, de troep opruimt en de pijpleidingen beter bewaakt.

Voor de 4 boeren en de bewoners van hun dorpen is de uitslag van onze rechtszaak van levensbelang. Wij willen dan ook alles op alles zetten om deze zaak te winnen.

Het hoger beroep kost ruim 50.000 euro. Dat geld wordt besteed aan onderzoek, advocaten en onze zusterorganisatie ERA in Nigeria die de olievervuiling van Shell in kaart brengt.

Help ons met een gift zodat Shell stopt met het schenden van mensenrechten en het vervuilen van onze aarde.

Help ons in de strijd tegen Shell

Al 10 jaar lang weigert Shell zijn olievervuiling op te ruimen in Nigeria. Oogsten mislukken, vissen verdwijnen uit de rivieren en mensen worden ziek omdat ze dag in dag uit olie eten, drinken en inademen. Maak hier samen met ons een einde aan zodat mensen in Nigeria weer een toekomst hebben.

Wil je meer weten?

De slachtoffers van Shell

“Voordat de olie hier lekte had iedereen in het dorp goed te eten, goede vis. [..] Onze mensen eten, drinken en ademen ruwe olie in, daarom sterven ze jong. [..] Er is geen hoop dat de dingen beter worden voor ons. Het is door organisaties als Milieudefensie en Friends of the Earth dat we een klein sprankje hoop hebben. Alleen met hulp van mensen over de hele wereld gaan we het misschien redden.”
"Onze gewassen en ons fruit zijn vergiftigd door alle olie die de grond in lekte. Omdat mensen honger hebben, eten ze dit voedsel toch. Met als gevolg dat veel mensen op jonge leeftijd overlijden. Iedereen in dit dorp is ziek van de vervuiling. [..] 15 jaar geleden zat mijn visvijver nog vol vis. Ik had genoeg geld om mijn vrouw en kinderen te eten te geven en ze naar school te sturen. Maar nu niet meer. De vis is op, dus er is ook geen geld meer.“
Elder Friday Alfred Akpan - mede-aanklager rechtszaak tegen Shell
Shell in Nigeria
"Voor de lekkage verbouwde ik groenten en fruit. Ik was niet rijk, maar we konden er prima van leven. Nu kan ik niets meer op mijn akkers verbouwen. Na een tijdje sterven de gewassen af, zomaar. Soms ga ik naar andere dorpen en smeek ik hen of ik een stukje van hun grond mag gebruiken. Daar moeten we nu van leven."
Chief Fidelis A. Oguru - mede-aanklager rechtszaak tegen Shell
Shell in Nigeria
Loading...