english

Milieudefensie staat vandaag tegenover Shell Nigeria in de rechtszaal

Deze week gaat het dan eindelijk gebeuren: op 8 en 9 oktober 2020 staan 4 Nigeriaanse boeren en Milieudefensie in de rechtszaal tegenover Shell. Niet voor het eerst, hopelijk wel voor het laatst. Want de olievervuiling door Shell in Nigeria moet stoppen.

Waar ging de rechtszaak ook al weer over?
Jaarlijks lekt er 240 miljoen liter olie de Nigerdelta in. Met ernstige gevolgen: de bewoners van deze regio worden ziek, lijden honger en zijn beroofd van een toekomst. Wij eisen daarom van Shell Nigeria: 1. Stop en voorkom olielekkages; 2. ruim je eigen troep op; 3. betaal een schadevergoeding aan de eisers. --> Hier lees je meer

Screenshot from 2020-09-30 14-01-23.png

Wat gaat er gebeuren? 

Op 8 oktober dient het tweede gedeelte van het hoger beroep. 12 jaar geleden spanden 4 Nigeriaanse boeren een rechtszaak aan vanwege de olievervuiling op hun land. 12 jaar lang wachtten zij op gerechtigheid. Hopelijk komt er na 9 oktober een einde aan het juridische getouwtrek en kunnen de eisers een nieuw leven beginnen. Het eerste gedeelte van het Hoger Beroep ging over de ontvankelijkheid van de partijen en de vraag of Shell documenten ter inzage moest geven. Op al die punten hebben we gewonnen. In het tweede gedeelte van het Hoger Beroep gaan we veel meer op de inhoud in.

Waarom de eisers zelf niet aanwezig zijn

Wij hadden de eisers graag naar Nederland gehaald, om zelf hun verhaal te kunnen doen. Vanwege corona is dat helaas niet mogelijk. De 4 eisers zullen de zitting daarom, met behulp van een tolk via een live stream, vanuit Nigeria bekijken. Zij krijgen wel de mogelijkheid om tijdens de zitting iets te zeggen tegen de rechter. Zo kunnen zij opnieuw vertellen over de rampzalige gevolgen van de olievervuiling door Shell. Dat de olie hun akkers vervuilde, dat de vissen uit de rivieren verdwenen, dat mensen ziek werden en dat de gemeenschap daardoor geen inkomsten meer heeft.

Hoe gaat het verder?

De uitspraak verwachten wij over 3 maanden. Hopelijk kunnen de eisers aanwezig zijn bij die uitspraak. 
Onze eis en tegelijkertijd onze hoop is dat:

  • Shell compensatie betaalt aan de 4 boeren;
  • Shell de olievervuiling fatsoenlijk opruimt;
  • Shell voorkomt dat er opnieuw lekkages ontstaan.

Zorg dat Shell zich aan de uitspraak van de rechter houdt

Wat is dat toch met Shell? Vorig jaar veroordeelde de rechter het bedrijf. De uitstoot moet in 2030 met bijna de helft omlaag. Maar ze doen niks. Dat brengt wereldwijd mensenlevens in gevaar. Spreek de verantwoordelijke bestuursleden van Shell daarom persoonlijk aan en stuur ze nu een kaartje.

Loading...