english

Milieudefensie blij met scooter naar de rijbaan

Fietsers worden op Amsterdamse fietspaden eindelijk verlost van scooters. Die moeten vanaf 8 april 2019 van het fietspad af en de rijbaan op. Milieudefensie steunt de maatregel en heeft dit de gemeente Amsterdam laten weten in een zogenaamde zienswijze (een reactie).

Hier kun je de zienswijze lezen.

Maatregel SNOR

De maatregel heet ‘Snorfiets naar de rijbaan’ (SNOR). Concreet betekent het dat snorfietsen (scooters met een blauw kenteken) op drukke fietspaden binnen de ring A10 van Amsterdam een helm moeten dragen en op de weg moeten rijden. Het fietspad wordt daarmee verboden terrein voor deze zware en vaak opgevoerde motorvoertuigen. Dat maakt fietsen veel prettiger, veiliger en gezonder. Want scooters stoten zoveel ultrafijnstof uit, dat het een kwart van de vervuiling op het fietspad veroorzaakt. En een paar meter extra afstand tot de uitlaatgassen kan bovendien al een wereld van verschil maken voor de gezondheid.

Politieke druk door Milieudefensie

Milieudefensie voert al jaren actie om het fietspad terug te geven aan de fietser. Zo hebben we de vieze lucht gemeten op het fietspad en hebben we Kamerleden laten rijden op de eerlijke scooter. Na die actie gaf de Kamer groen licht voor SNOR en konden Amsterdam en andere gemeenten aan de slag. Kortom: we vroegen de Tweede Kamer dringend om maatregelen te nemen, en dat heeft de Kamer nu gedaan. Milieudefensie vraagt de gemeente nu om ook goed in de gaten te houden wat er gebeurt op de fietspaden waar de scooter nog wel op het fietspad mag.

Uiteindelijk wil Milieudefensie natuurlijk helemaal van de fossiele scooter af. Daarom hebben we de gemeente gevraagd een emissievrije zone in te voeren voor scooters. Dan mogen alle vervuilende scooters niet meer de gemeente in. Wordt vervolgd.

Doe mee met de Klimaatduik!

Wij gaan liever kopje onder vóór het klimaat, dan dóór het klimaat. Daarom wagen wij samen met jullie op 1 januari de sprong in het ijskoude water. Geef het nieuwe jaar samen met ons een frisse start. En laat de overheid zien dat het in 2020 menens is met het klimaat.

Loading...