english

Milieudefensie biedt dagvaarding aan bij Shell namens 17.379 mensen en 6 organisaties

De namen van alle 17.379 mede-eisers staan op een 4 meter hoge ‘dagvaarding’. Daarmee boden we de officiële dagvaarding vandaag aan Shell aan. We vragen Shell te stoppen met het vernietigen van ons klimaat. Het is de start van wat nu al een revolutionaire rechtszaak is.

17.379 mede-eisers

In een jaar tijd sloten 17.379 mensen zich aan bij onze rechtszaak. Dat deden ook 6 organisaties: BothEnds, ActionAid, Greenpeace, de Waddenvereniging, Fossielvrij NL en Jongeren Milieu Actief. Ook zij vinden het tijd dat Shell het roer omgooit en niet langer bijdraagt aan klimaatverandering. Namens hen boden we vandaag de dagvaarding aan bij Shell. Hier onder zie je hoe dat er uit zag.

Een unieke rechtszaak, die volgens experts te winnen is

Er was niet alleen lof, maar ook veel kritiek het afgelopen jaar. Shell zelf vindt dat klimaat geen zaak is voor de rechter. Sommige mensen menen dat we allemaal schuldig zijn, want wij vragen toch om olie en gas? Maar juist juristen met expertise in aansprakelijkheidsrecht zien Milieudefensie wél winnen.

Steun de rechtszaak met een gift

wie-doen-er-mee.png

Elbert de Jong van de Universiteit Utrecht vindt onze zaak kansrijker dan de klimaatzaak van Urgenda tegen de Staat, die door Urgenda gewonnen werd. "Het draait allemaal om de zorgvuldigheidsnorm, oftewel: je mag anderen niet in onredelijk gevaar brengen." En dat is ook onze mening. Shell heeft ons allemaal de afgelopen decennia willens en wetens in gevaar gebracht.

dagvaarding-kopspandoek-shell.jpg

Zorg jij dat wij het net zolang volhouden als Shell?

De rechtszaak gaat dus echt beginnen. Shell heeft nu eerst de mogelijkheid om te reageren op onze dagvaarding. Daar mogen wij ook weer op reageren. Naar verwachting staan we begin 2020 voor het eerst tegenover elkaar in de rechtszaal. Uit ervaring weten we dat Shell er alles aan zal doen om ook deze rechtszaak te vertragen. Geld om hun advocaten te betalen, is geen probleem voor Shell. Voor ons ligt dat anders. Help jij ons met een gift, zodat we het net zo lang volhouden als Shell?

Ja, ik doneer

Lees onze 236 pagina's tellende dagvaarding

Lees de samenvatting van de dagvaarding (4 pagina's)

Lees de uitgebreide samenvatting van de dagvaarding (25 pagina's)

Steun ons in het Hoger Beroep tegen Shell

Op 26 mei wonnen we onze Klimaatzaak tegen Shell. De rechter oordeelde dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 teruggebracht moet hebben met 45%. Een fantastische overwinning. Helaas gaat Shell tegen deze beslissing in hoger beroep. Wij nemen het op tegen een van de machtigste en rijkste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons nog een keer te winnen van Shell. Doe je mee?

Loading...