Op de klimaattop werd vorig jaar afgesproken dat we minder olie, kolen en gas moeten gebruiken. Een groeiende groep landen wil nu de daad bij het woord voegen, maar Nederland doet nog niet mee. Een nieuw burgerinitiatief kan daar verandering in brengen.
Als we gevaarlijke klimaatverandering willen stoppen, moeten we afscheid nemen van fossiele brandstoffen. Olie, kolen en gas zijn namelijk de grootste veroorzakers van de klimaatcrisis. Grote vervuilende bedrijven weten dit, maar gaan er toch mee door.
Bedrijven zoals Shell en ING investeren nog steeds volop in fossiele projecten over de hele wereld. Zij stoppen daar helaas niet uit zichzelf mee: winst maken voor de aandeelhouder is voor grote vervuilers belangrijker dan mensen en de planeet. Dat bleek eerder dit jaar ook uit ons onderzoek ‘Hun winst, ons verlies’.
Overheden moeten dus in actie komen. Het was al een goede stap dat zij op de klimaattop in Dubai de afspraak maakten om weg te bewegen van fossiele brandstoffen. Maar die afspraak is nog niet concreet genoeg.
Daarom werkt een steeds grotere groep landen, bedrijven, wetenschappers en maatschappelijke organisaties nu aan een bindend internationaal verdrag: de Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty. Dit verdrag moet zorgen voor een eerlijke energietransitie. En voor een datum waarop we écht stoppen met olie, kolen en gas.
Nederland hoort nog niet tot de landen die het verdrag steunen. Daarom zijn wij samen met een grote groep goededoelen-organisaties en bedrijven het burgerinitiatief ‘Afscheid van fossiel’ begonnen. We roepen de Nederlandse overheid op om zich bij het verdrag aan te sluiten.
Het nieuwe kabinet staat misschien niet gelijk te springen om dit burgerinitiatief. Maar op de klimaattop heeft Nederland samen met samen met 197 andere landen afgesproken dat we weg moeten bewegen van fossiele brandstoffen.
Het nieuwe internationale verdrag is een manier om die belofte ook echt na te komen. Het kabinet kan dit verdrag goed gebruiken om de eigen klimaatdoelen te halen.
Het is trouwens niet zo dat grote vervuilende bedrijven gewoon hun gang kunnen gaan. Zo mogen ze door een nieuwe Europese richtlijn niet meer onbeperkt broeikasgassen uitstoten. Dat is al goed nieuws. Maar er is meer nodig om gevaarlijke klimaatverandering aan te pakken. Daarom is het belangrijk dat landen snel afspraken maken om het gebruik van fossiele brandstoffen drastisch terug te dringen.
Vind jij ook dat grote vervuilende bedrijven moeten stoppen met olie, kolen en gas? Roep onze overheid dan op om hier werk van te maken en onderteken het burgerinitiatief ‘Afscheid van fossiel’.
Foto bovenaan: een olieraffinaderij in Brazilië. © Daniel Gomez
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?