Landjepik door palmolieplantages pikt boerin Nurisam niet

Boerin Nurisam was mais aan het planten op haar landje vlakbij haar dorp Koto Baru in West- Sumatra, toen 4 politieagenten op haar af kwamen lopen. Eén van hen vertelde haar dat zij hier geen mais meer mocht planten. Haar maisveld moest plaatsmaken voor een palmolieplantage. Haar reactie is ongelooflijk.

"Hoe komen ze erbij om mij dit te vragen? Ik zal nooit van dit land af gaan. Hadden zij het land gekocht? Of was het eigendom van zijn vader of zijn opa? Natuurlijk kon hij me geen papieren laten zien. Ik was zo boos dat ik achter hem aan ben gegaan tot ik hem niet meer zag. Zij renden hard weg." - Boerin Nurisam

KotoBaruEKW010.JPG
Boerin Nurisam voor haar maisveld. Achter haar is de palmolieplantage te zien.

Nurisam verloor die dag haar stukje land niet, maar veel van haar dorpsgenoten wel. Een palmolieplantage genaamd Primatama Mulya Jaya (PT PMJ) pikte het land in 1996 zonder toestemming in en groeit daar tot op de dag van vandaag oliepalmen. De PT PMJ plantage valt onder de palmoliegigant Wilmar.

Landroof mede mogelijk gemaakt door Nederlandse banken

Door geld aan Wilmar te lenen, ondersteunen de Rabobank, ING en ABN AMRO een bedrijf dat land steelt van mensen zoals Nurisam. Wilmar is immers al jarenlang in opspraak vanwege landroof, mensen- rechtenschendingen en ontbossing. De 2 banken hebben allemaal een lange geschiedenis met Wilmar. Tussen 2010 en 2017 financierden de 3 banken verschillende onderdelen van Wilmar International. Dit gaat om enorme bedragen. In 2017 verstrekten de Rabobank en ABN AMRO, samen met andere banken, een lening van maar liefst 2,2 miljard euro aan een dochteronderneming van Wilmar. In datzelfde jaar verstrekte ING een “duurzaamheidslening” aan Wilmar voor 129 miljoen euro. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Koto Baru is niet meer hetzelfde

De dorpsleider van Koto Baru, Pak Armis, vertelt dat voordat de plantage PT PMJ naar hun dorp kwam, het dagelijks leven van de dorpsbewoners er heel anders uitzag:

"Voordat PT PMJ in ons leven kwam, hadden we allemaal ons eigen stukje land. De gemeenschap groeide allerlei gewassen, zoals rijst en maïs. We konden vissen vangen en verkopen. We verzamelden rotan om onze daken van te maken. Dit hoefden wij vroeger nooit te kopen, want het bos gaf ons dit! Dat is nu allemaal verdwenen." - Dorpsleider Pak Armis

KapaEKW030.JPG

"Het is onbegrijpelijk dat bedrijven als Wilmar actief zijn op dit inheemse land. Wij werken al eeuwen op dit land zonder problemen. Sinds PT PMJ hier actief is, lijden wij." – Boerin Nurisam

Kom in actie samen met Nurisam

Nurisam en Pak Armis kunnen het gevecht niet alleen winnen. Help hen direct en stuur ABN AMRO, ING en Rabobank een ansichtkaart en vertel hen te stoppen met het financieren van de palmolie-industrie.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...