Kort geding voor gezonde lucht aangespannen

Milieudefensie heeft een dagvaarding voor een kort geding naar de Haagse rechtbank gestuurd. Hiermee eisen we dat de rechter de Staat beveelt zo snel mogelijk maatregelen te nemen om de lucht gezonder te maken. Nederland moet minimaal voldoen aan de Europese luchtkwaliteitswet. Daar willen we niet op wachten, want iedere dag ademen we met zijn allen schadelijke ongezonde lucht in in Nederland. De zitting zal op 23 augustus plaatsvinden.

Al jaren is duidelijk dat luchtvervuiling leidt tot ernstige aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, chronische longziekten en longkanker. Sinds Milieudefensie haar dagvaarding voor gezonde lucht uitstuurde in augustus 2016, zijn er nog tientallen nieuwe onderzoeken over de effecten van luchtvervuiling verschenen. “Het is bewezen dat luchtvervuiling zorgt voor dementie, leerachterstanden, slaapproblemen en een verminderende werking van antibiotica. En er wordt steeds meer bekend over hoe diep vervuilende deeltjes in je bloedbaan en hersenen kunnen doordringen en schade aanrichten. Al deze nieuwe informatie maakt onze zaak voor gezonde lucht alleen maar urgenter”, zegt Anne Knol, campagneleider mobiliteit.

Van alle kanten kritiek

Niet alleen Milieudefensie heeft kritiek op het luchtbeleid van de Nederlandse overheid. In februari dit jaar noemde de Europese Commissie de luchtvervuiling in Nederland ‘zorgwekkend’. Rotterdam, Den Haag en Amsterdam staan zelfs alle drie in de top 12 meest vervuilde stedelijke gebieden van Europa. De Algemene Rekenkamer bracht deze maand een rapport uit waarin het concludeerde dat het Ministerie nauwelijks zicht op effectiviteit van de maatregelen die zij de laatste jaren genomen heeft. De rekenkamer concludeerde dat het Nederlandse luchtkwaliteitsbeleid niet of nauwelijks wordt geëvalueerd. “Als je ziet hoe slecht het luchtbeleid functioneert en hoe weinig prioriteit dit krijgt van de Staat, is het geen wonder dat Nederland na al die jaren nog steeds niet aan de Europese wet voldoet. De overheid zet daardoor willens en wetens onze gezondheid op het spel. Met dit kort geding hopen we de Staat er eindelijk toe te dwingen om te zorgen voor gezonde lucht”, aldus Anne Knol.

Overweldigende steun

Milieudefensie startte 4 weken geleden een crowdfundingsactie om geld bij elkaar te halen om het kort geding te bekostigen. De steun voor deze procedure voor gezonde lucht was overweldigend. In slechts 5 dagen tijd haalde Milieudefensie het benodigde geld op. Dankzij 467 mensen werd 9.500 euro opgehaald. Sindsdien heeft Milieudefensie samen met een advocaat gewerkt aan een dagvaarding. Die is vrijdag 2 juni aan de rechtbank verstuurd. De zitting zal op 23 augustus om 9:00 uur plaatsvinden.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...