Wat is klimaatracisme? Groningers worden niet opgehangen als ze in opstand komen, Nigerianen wel

Mensen in arme landen zijn veel vaker en ernstiger slachtoffer van klimaatverandering en vervuiling dan bewoners van het rijke westen. Terwijl ze veel minder bijdragen aan klimaatverandering. Dat is klimaatracisme. Hier een paar schoolvoorbeelden hoe mensen in Nigeria slachtoffer zijn van onze dorst naar olie en gas.

Groningers worden niet opgehangen als ze in opstand komen, Nigerianen wel

De wereld zou in rep en roer zijn als het Nederlandse leger Groningse demonstranten zou neerschieten. Of als Nederland Groningers die in opstand komen zou ophangen. Precies dat gebeurde in de jaren 90 in Nigeria. Duizenden mensen gingen in Ogoniland de straat op om te demonstreren tegen de vervuiling door Shell. De Nigeriaanse autoriteiten, die onder andere waren ingehuurd door Shell zelf, sloegen de protesten met bruut geweld neer. Daarbij vielen honderden doden. De Nigerianen die zich daar kritisch over uitlieten werden opgehangen. En daarvoor is nog steeds niemand gestraft.

In Nigeria gaan baby's dood door olievervuiling

Nigeriaanse vrouwen die tijdens hun zwangerschap in door olie vervuild gebied wonen, hebben twee keer zoveel kans op een miskraam. En als de baby wel levend geboren wordt is het nog maar de vraag of het zijn eerste verjaardag haalt. 

Professor Roland Hodler onderzocht de effecten van de olielekkages:
"Dit is een tragedie. Zelfs 4 tot 5 jaar voorafgaand aan de zwangerschap doet een olielek er nog steeds toe. Ik ben van mening dat de westerse wereld hier moet ingrijpen.”

Maar dat gebeurt niet. Wij voeren al 10 jaar een rechtszaak tegen Shell in Nigeria. En ook hier is er nog steeds geen gerechtigheid.

Nigerianen gaan eerder dood door olievervuiling

Een Nigeriaan wordt gemiddeld 50 jaar. Een bewoner van de Nigerdelta 45.

Dokter Michael Azabi:”Iedereen in de Nigerdelta gaat dood aan de olievervuiling. Mensen drinken vervuild water, hun oogst zit vol met olie en de lucht die ze inademen zit vol giftige gassen. Maar dat is het niet alleen. Vroeger leefden mensen hier van de visserij en de opbrengsten van hun land. Door de olievervuiling lukt dat niet meer. Mensen komen bij mij met de meest simpele ziektes, waar prima medicijnen voor zijn. Maar omdat mensen geen inkomen meer hebben, en de medicijnen niet kunnen betalen, moet ik ze met lege handen naar huis sturen. Mensen in Nigeria sterven in de bloei van hun leven allemaal door de olievervuiling van westerse oliebedrijven.

Wil je meer weten over racisme en rechtvaardigheid. Wij geven antwoord op zeven veelgestelde vragen over klimaatracisme.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...