Je huurwoning verduurzamen: dit kan je allemaal doen

Wist je dat je ook als huurder je huis kan vergroenen? Bijvoorbeeld met zonnepanelen. Hoe je dat voor elkaar krijgt bij je huurbaas? Dat leg ik je graag uit.

Ga in gesprek met je verhuurder

Een nee heb je, een ja kan je krijgen. Dat geldt ook voor het nemen van maatregelen voor het verduurzamen van jouw huurhuis. Een gesprek aangaan met jouw huurbaas om de mogelijkheden te bespreken, is een goede eerste stap. Reageert je huurbaas niet al te positief op je verzoek? Dan is het benoemen van de voordelen voor de verhuurder geen gek idee.

Gebruik deze 6 argumenten en haal je huurbaas over om maatregelen te nemen.

  1. Het huis krijgt een beter energielabel. Dit betekent dat de waarde van het huurhuis hoger wordt.
  2. Een stijging in waarde betekent dat de verhuurder een hogere huurprijs kan vragen.
  3. Een duurzaam huis zorgt voor meer wooncomfort en dat betekent: tevreden huurders.
  4. Wooncorporaties en particuliere verhuurders mogen vanaf 2030 geen woningen meer verhuren met energielabel E, F of G. Heeft jouw huis dit energielabel, dan moet jouw huurbaas verduurzamen. Het energielabel van je huis vind je makkelijk online.
  5. Een duurzaam huis verbruikt minder gas en elektriciteit. Dit betekent minder kosten voor de verhuurder, wanneer het huis inclusief gas, water en licht wordt verhuurd.
  6. Herinner je huurbaas aan de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen. Deze subsidieregeling is per 1 januari 2023 van toepassing op alle particuliere verhuurders. Met deze regeling worden sommige maatregelen (deels) vergoed.

Ga zelf aan de slag

Als huurder hoef je niet volledig afhankelijk te zijn van wat je verhuurder wil. Je kan ook zelf dingen doen om je huurwoning te vergroenen. Bijvoorbeeld met het plaatsen van zonnepanelen. In sommige gevallen kan je zonnepanelen zelf op je dak leggen en blijven deze ook jouw eigendom. Je krijgt dan ook geen huurverhoging.

Natuurlijk moet je hiervoor wel goede afspraken maken met je huurbaas en eventuele andere bewoners. De Woonbond biedt een modelcontract aan zodat je afspraken duidelijk op papier staan.

Betaal je zelf voor gas, water en licht? Dan kan je natuurlijk kiezen voor een groene energieleverancier. Deze ranglijst met energieleveranciers laat zien wat de duurzaamste keuzes zijn.

Daarnaast maak je ook met kleine veranderingen in je huis al een verschil. Plaats bijvoorbeeld een tochtrol of maak gebruik van een slimme thermostaat. En kijk eens of je oude huishoudelijke apparaten kan vervangen door een duurzamer alternatief. Met deze 9 tips om te besparen zorg jij voor een lagere energierekening.

Weet waar je recht op hebt

Huren beperkt je in jouw mogelijkheden. Maar niet weten waar je recht op hebt als huurder, maakt het je nog moeilijker. Zo kan je bijvoorbeeld je huurbaas verplichten om de ramen en vloer te isoleren en een duurzame cv-ketel te plaatsen. Je betaalt dan wel een hogere huur.

Organisaties als de Woonbond en Aedes leggen je in detail uit, waar jij allemaal recht op hebt als huurder. Zo worden vragen beantwoord als:

  • Heb ik recht op energietoeslag?
  • Tot welke verduurzamingsmaatregelen kan ik mijn huurbaas dwingen?
  • Kan ik om huurverlaging vragen vanwege een slecht energielabel?

Heb jij een woonhuis en ben je van plan te verduurzamen? Volg ons stappenplan: Duurzaam wonen in 4 stappen

 Milieudefensie staat voor klimaatrechtvaardigheid. Dat betekent een goed leven in een gezonde omgeving voor iedereen. Of je nu in een koophuis of huurhuis woont, iedereen moet de mogelijkheid hebben om te kunnen verduurzamen!

Wil je meer van dit soort artikelen lezen?

 

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...