english

Het waren klimaatverkiezingen: dit is wat de uitslag ons zegt

Tijdens de Klimaatmars op 10 maart werd het al duidelijk: veel mensen willen verandering. Ze zijn klaar met een regering die halve maatregelen neemt om klimaatverandering te stoppen. De verkiezingen van woensdag bevestigen dat. Wat zegt de uitslag van deze verkiezingen ons?

Waarom deze verkiezingen klimaatverkiezingen waren

De provinciale verkiezingen waren vooral klimaatverkiezingen. De twee grootste winnaars zijn partijen die van klimaat een speerpunt in hun campagne hebben gemaakt. GroenLinks als pleitbezorger van eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Forum voor Democratie - de grootste of één na grootste partij - verzet zich juist tegen klimaatbeleid omdat het een “hoax” is en de "gewone man" betaalt.

Wat zegt de uitslag?

Deze uitslag biedt mogelijkheden. In de Eerste Kamer kan het kabinet straks steun zoeken bij de PvdA en GroenLinks. Dat biedt kansen voor eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Dat is waarvoor 40.000 mensen tijdens de Klimaatmars de straat op gingen. Beleid waar niet de ‘gewone man’ maar de vervuiler betaalt.

> Lees meer over wat een CO2-heffing is

Wat kunnen provincies?

In veel provincies is er ruimte voor ambitieus klimaatbeleid. De provincies spelen een sleutelrol bij het bouwen aan een groene en eerlijke toekomst. Veel beleid wordt in de provincies uitgevoerd. Denk aan de aanleg van wind- en zonprojecten. De nieuw te vormen colleges zijn aan zet om de CO2-uitstoot snel te verlagen, met voldoende aandacht voor landschap, mens en natuur. Dat moet de inzet zijn van de coalitieakkoorden.

Hoe ziet goed klimaatbeleid er uit?

Goed klimaatbeleid betekent werk maken van een eerlijke en effectieve CO2-heffing. Wij verwachten een stevig voorstel waarin de vervuiler betaalt, de industrie kan vergroenen en iedereen mee kan doen. Op een manier die zorg draagt voor werknemers uit de vervuilende sectoren en die veel nieuwe, groene banen oplevert.

Het klimaatmanifest - Voor en door jongeren

De klimaatcrisis stormt op ons af. Maar er gebeurt nog steeds veel te weinig. Het klimaatbeleid bepaalt of jongeren straks nog een toekomst hebben. Daarom zijn Jongeren Milieu Actief en 6 politieke jongerenorganisaties samen in actie gekomen. Samen met Jan Terlouw stelden zij een klimaatmanifest op. Hierin roepen de jongerenorganisaties de grote politieke partijen op om tijdens de formatie te kiezen voor eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Help jij mee?

Loading...