Het inheemse perspectief op klimaatverandering

Raki Ap is klimaatactivist en komt op voor de rechten van inheemse mensen. In dit blog vertelt hij waarom inheemse mensen een plek aan de klimaattafel verdienen. En snel ook!

Wetenschappers stellen dat de levenswijze van inheemse volkeren eraan heeft bijgedragen dat ruim 80% van de biodiversiteit op de wereld is behouden. Terwijl zij maar 5% van de wereldbevolking uitmaken.

Raki Ap 014 Def.jpg

“Ik was 1 jaar toen ik aankwam in Nederland. Gevlucht uit West-Papoea, samen met mijn moeder en 3 broers. In 1962 was Papoea geen kolonie meer van Nederland, maar kreeg Indonesië de macht over Papoea. Sindsdien zijn de ecosystemen veranderd, staan culturen onder druk en zijn 500 duizend Papoea’s in stilte vermoord, waaronder mijn vader.
Nu vertel ik als vertegenwoordiger van mijn volk, elke dag opnieuw mijn verhaal. Als ik vandaag de dag voor de klas sta op middelbare scholen en universiteiten, hoor ik van zowel studenten als docenten dat ze nog nooit van het inheemse perspectief op klimaatverandering hebben gehoord.

Ik vertegenwoordig mijn volk via de Free West-Papua Campaign, waar ik de Nederlandse woordvoerder van ben. Met 1,8 miljoen handtekeningen vertegenwoordigt de organisatie meer dan 70% van de Papoea bevolking. Het doel van de organisatie: de genocide en ecocide in West-Papoea belichten door middel van storytelling. Iedere mogelijkheid die ik krijg, gebruik ik om mijn verhaal vanuit het inheemse perspectief te vertellen.

Genocide, ook wel volkenmoord genoemd, is het opzettelijk vermoorden van een etnische groep mensen, of een deel daarvan. Ecocide, ook wel natuurvernietiging genoemd, is het beschadigen van de natuur op grote schaal door de mens. 

Lees hier meer over de Free West-Papua Campaign

Serieus klimaatbeleid kan niet zonder het inheemse perspectief

Inheemse volkeren over heel de wereld en zo ook de Papoea’s leven al eeuwen in balans met de natuur. Zij beschikken over de kennis en ervaring om de natuur en haar biodiversiteit te beschermen en te behouden. Bij de aanpak van de klimaatcrisis is het inheemse perspectief dus super belangrijk.

Bij ieder gesprek dat over klimaat wordt gevoerd moet er een vertegenwoordiger van inheemse volkeren aan tafel zitten, anders is het geen serieus klimaatbeleid te noemen. Je kunt pas spreken van klimaatrechtvaardigheid als de belangrijkste betrokkenen aanwezig zijn bij de besluitvorming. Dat is exact wat er de afgelopen 100 jaar is misgegaan: het bedrijfsleven en de politiek zijn in Nederland 2 handen op 1 buik. Wij zaten niet aan tafel, maar de CEO’s van grote bedrijven wel. Zo heeft de verwoesting van cruciale ecosystemen kunnen plaatsvinden: hun technologie heeft ons kapot gemaakt.

Over mijn vader Arnold Ap

Mijn vader, Arnold Ap was antropoloog, activist en muzikant. Hij werd opgepakt door de Indonesiërs en later vermoord, omdat zijn activisme niet werd geaccepteerd. Je hoort in Nederland niks over mijn vader en de 500 duizend andere Papoea’s die werden vermoord. Het is stil, terwijl mensen in Papoea elke dag opstaan om te vechten voor hun vrijheid. Die stilte hier in Nederland, is mijn drijfveer om de stem van de Papoea’s alleen maar luider en krachtiger te laten horen. Het verlangen naar vrijheid en de natuur kwam ook terug in de liederen van mijn vader, waaronder in zijn laatste lied dat hij schreef in de gevangenis, wachtend op zijn dood. We blijven het zingen. Zijn woorden zullen nooit verloren gaan.”

Screenshot 2021-06-22 105515.png

Het laatste lied van Arnold Ap

Wil je meer horen over het inheemse perspectief en klimaatverandering? 

Dit blog is een verkorte versie van het origineel. Het volledige interview met Raki Ap komt uit het Down to Earth magazine nummer 64

Foto's zijn gemaakt door Robert Elsing

 

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...