Het verbod dat de Rechtbank Den Haag aan de Staat had opgelegd om nieuwe projecten of maatregelen uit te voeren die de kans op overschrijdingen van de luchtkwaliteitsnormen vergroten is vandaag in hoger beroep ongedaan gemaakt. Milieudefensie had dat verbod juist geëist in haar kort geding voor gezonde lucht en kreeg daarin destijds gelijk. Met de uitspraak in dat kort geding is de Staat nog wel verplicht om per direct aan de slag te gaan om overal aan de Europese wet voor de luchtkwaliteit te voldoen. Dat onderdeel van het vonnis staat nog steeds overeind.
Anne Knol, campagneleider Verkeer bij Milieudefensie: "Het is onverantwoord dat de Staat de mogelijkheid open wil houden om weer meer te gaan vervuilen in gebieden waar de lucht al erg ongezond is, met het risico op nieuwe overschrijdingen van de Europese luchtkwaliteitsnormen. Deze wettelijke normen zijn zelfs nog te slap om onze gezondheid te beschermen. Juist daarom had Milieudefensie gevraagd om ook projecten te verbieden die de kans op overschrijdingen vergroot. De crux zit hem in dat woordje kans: wij vinden dat je geen risico mag lopen als het gaat om onze gezondheid en om het voldoen aan de wet."
Het Gerechtshof geeft in haar uitspraak aan dat Milieudefensie “iets extra's” vraagt van de Staat, bovenop wat verplicht is vanuit de Europese wet. Ook oordeelt het Hof dat onvoldoende duidelijk is dat de Staat daadwerkelijk nieuwe maatregelen zou willen nemen die leiden tot nieuwe overschrijdingen van de normen.
De Staat lijkt wel zijn verantwoordelijkheid te nemen in het aanpakken van de huidige overschrijdingen van de luchtkwaliteitsnormen. Milieudefensie had dit ook in het kort geding geëist en kreeg daarin op 7 september 2017 gelijk van de rechter. Dit onderdeel van het vonnis blijft ongewijzigd van kracht. De Staat werd veroordeeld op de kortst mogelijke termijn de huidige overschrijdingen op te lossen. Hiervoor heeft de Staat inmiddels de knelpunten in kaart gebracht en een nieuw luchtkwaliteitsplan gepresenteerd. Of dat plan voldoende is, moet binnenkort nog blijken als de te verwachten effecten zijn doorgerekend.
Mede-eiser Paul Busker uit Amsterdam: "Het is erg dat de overheid mij als burger niet beschermt door nieuwe vervuilende projecten gewoon uit te voeren, ook als die mogelijk leiden tot wetsovertredingen. Maar ik ben blij dat een belangrijk deel van de rechtszaak nog overeind staat en dat de Staat door het kort geding wel gedwongen wordt om de bestaande knelpunten op te lossen. Dit moet echt zo snel mogelijk want iedereen kan ernstig ziek worden door ongezonde lucht en de lijdensweg die je dan ondergaat gun ik niemand. Iedereen heeft gezonde lucht nodig."
Milieudefensie is niet de enige die gezonde lucht wil in Nederland. Ruim 2.500 mensen doneerden geld aan Milieudefensie om het juridische proces van 60.000 euro te kunnen bekostigen. Daarnaast zijn er verspreid over Nederland zo'n 300 Luchtwachters actief. Dit zijn mensen die hun gemeente achter de broek zitten om zo snel mogelijk maatregelen te nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Anne Knol: "Het is overweldigend te zien hoeveel mensen deze zaak steunen en zich inzetten voor gezonde lucht. Het is mooi dat de Staat en gemeenten nu kleine stappen zetten om de luchtkwaliteit te verbeteren, mede dankzij en met hulp van deze mensen. Maar er moet nog flink meer gebeuren om de lucht gezond te krijgen, want luchtvervuiling blijft één van de meest onderschatte problemen en kost jaarlijks duizenden mensen het leven."
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?