De Haagse rechtbank deed vanmorgen uitspraak in het Kort Geding voor gezonde lucht van Milieudefensie tegen de Nederlandse Staat. Milieudefensie werd volledig in het gelijk gesteld. Dit betekent dat de overheid alles in het werk moet stellen om op zo kort mogelijke termijn overal in Nederland aan de Europese luchtkwaliteitswet te voldoen.
Anne Knol, campagneleider duurzame mobiliteit Milieudefensie reageert enthousiast: “Dit is een regelrechte doorbraak voor gezonde lucht! We zijn blij dat de rechter de Staat dwingt om de gezondheid van de burgers beter te beschermen. De luchtvervuiling in Nederland moet nu echt aangepakt worden zodat minder mensen door luchtvervuiling ziek worden of doodgaan. Ook voor de miljoen longpatiënten in Nederland is dit zeer hoopvol nieuws.”
De rechter bepaalde in het vonnis onder andere dat de Staat binnen 2 weken een plan moet maken om “voorspelbaar en aantoonbaar” overal aan de Europese grenswaarden te voldoen. Ook verbiedt de rechter dat er nog maatregelen genomen worden die leiden tot nieuwe overschrijdingen van de wet. “Dit is een prachtuitspraak!” reageert advocaat Phon van den Biesen. “Het gebeurt zelden dat je eisen zo volledig worden overgenomen door een rechter. Maar het werd ook wel hoog tijd.”
Voor Milieudefensie is de kwestie hiermee overigens nog lang niet opgelost. Uit talloze studies blijkt dat de Europese grenswaarden de gezondheid onvoldoende beschermen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert dan ook veel strengere advieswaarden dan de Europese normen en Milieudefensie eist dat de Nederlandse Staat deze waarden gaat naleven. Die eisen zijn onderdeel van de zogenaamde bodemprocedure die Milieudefensie al eerder aanspande. In deze bodemprocedure bepleit Milieudefensie dat de staat het mensenrecht op gezondheid schendt vanwege de falende aanpak van de luchtkwaliteit. Op 14 november behandelt de rechtbank deze eisen tijdens de bodemprocedure.
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.