En het antwoord van Unilever is... opnieuw een met groene praatjes omhulde 'nee'

Meer dan 100 activisten uit Groot-Brittannië, Nederland en Indonesië stonden op 1 mei voor het Hilton Hotel in Londen. Daar werd de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Unilever gehouden. Ruim 75 activistische aandeelhouders woonden ook de vergadering bij.

Een deel van activistische aandeelhouders van Milieudefensie en Milieudefensie Jong stelden tijdens de vergadering dé vraag aan CEO Hein Schumacher. Een vraag die inmiddels meer weg heeft van een eis. Want gaat de CEO in 2030 zijn absolute uitstoot met 48% verlagen in scope 1, 2 en 3 ten opzichte van 2019? Helaas, opnieuw kregen we een praatje dat enorm groen klonk maar platgeslagen gewoon neerkwam op een dikke 'nee'.

OOK actrice Gaite Jansen stelt de vraag

Ook actrice en dichter Gaite Jansen stelde 'de vraag' aan CEO Schumacher. Ze vertelde dat zij voor haar werk als actrice altijd probeert het goede in elk mens te zien, om zich in hen te verplaatsen en ze te begrijpen. Dat ze zich daarom ook niet kan voorstellen dat de CEO geen 'ja' kan antwoorden op een vraag die vanzelfsprekend zou moeten zijn voor ieder mens: 'neemt u uw verantwoordelijkheid en zorgt u ervoor dat de klimaatcrisis niet willens en wetens verergert?'

Zo lek als een boodschappenmandje

Het huidige klimaatbeleid van Unilever is "zo lek als een boodschappenmandje", zegt Winnie Oussoren van Milieudefensie Jong. Ze wijst op het onafhankelijke onderzoek van Profundo dat we maandag uitbrachten. Daaruit blijkt dat Unilever verantwoordelijk is voor 268 miljard euro aan klimaatschade. Winnie noemt het "ronduit bizar" dat de multinational geen toekomstbestendig klimaatplan heeft. "De Unilever-bestuurders zouden zich moeten schamen. Ze veroorzaken voor honderden miljarden aan klimaatschade, terwijl de klimaatcrisis met de dag urgenter wordt. Ze kiezen duidelijk niet voor de wereld, maar voor winst."

>Lees het rapport (Engels) en de factsheet (Nederlands) hier.

Foto bovenin: de ruim 100 activisten in Londen houden vlaggen van Milieudefensie en Milieudefensie Jong omhoog.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...