english

Deze drie unieke regenwouden zijn in gevaar

ABN AMRO, ING en Rabobank steken al jaren lang het geld van hun klanten in bedrijven die het regenwoud kappen. Deze bedrijven leggen grote palmolieplantages aan in gebieden als Papoea, Liberia en West-Sumatra. Door het kappen van deze bossen worden de mensen die hier wonen verjaagd. Ook worden bijzondere dieren zoals de orang-oetan met uitsterven bedreigd. Dit moet stoppen! Het is belangrijk dat deze drie bijzondere regenwouden worden beschermd, want het zijn de ´longen van onze aarde´.

#1 Regenwoud van Nieuw-Guinea

Het Wereld Natuur Fonds heeft het regenwoud van Nieuw-Guinea uitgeroepen tot één van de belangrijkste bossen ter wereld. Op dit eiland is namelijk vijf procent van alle dieren ter wereld te vinden, waarvan tweederde alleen op dit eiland leven. Je kunt hier bijzondere dieren zoals de grondkoeskoes, de kasuarisvogel en de paradijsvogel spotten. Door onder andere ontbossing voor palmolieplantages wordt hun omgeving helaas steeds kleiner. De goudmantelboomkangoeroe wordt nu al met uitsterven bedreigd.

papoea foto.jpg
Het tropisch regenwoud van Nieuw-Guinea. Foto: Mokhammad Edliadi (CIFOR)

Door het verdwijnen van dit regenwoud verliezen niet alleen dieren hun leefgebied, maar ook de bevolking raakt waardevol land kwijt. Vroeger konden zij hun eigen land gebruiken om voedsel te verbouwen. Een van de plekken in Nieuw-Guinea waar dit probleem speelt is het district Merauke in de Indonesische provincie Papoea. De bewoners zijn hun land kwijt, omdat het is afgepakt door palmoliebedrijf PT Bio Inti Agrindo (PT BIA). ABN AMRO heeft aandelen in POSCO, het moederbedrijf van POSCO Daewoo, dat eigenaar is van PT BIA. Hierdoor helpt ABN AMRO het bijzondere regenwoud van Nieuw-Guinea te kappen. Wil jij ook dat ABN AMRO stopt met het helpen financieren van foute palmoliebedrijven? Roep dan deze bank op te stoppen met geld te steken in de palmolie-industrie.

#2 Tropisch regenwoud van Sumatra

De regenwouden van Indonesië verdwijnen razendsnel door ontbossing. Sinds 2004 staat het tropisch regenwoud van Sumatra op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Dit regenwoud is de thuisbasis van ongeveer 10.000 plantensoorten, 580 vogelsoorten en meer dan 200 soorten zoogdieren.

west sumatra.png
Het tropisch regenwoud van Sumatra. Bron: indearchipel.com

Door de komst van palmoliebedrijven verliest de bevolking in Sumatra steeds meer van hun eigen land. Dit gebeurt ook in West-Sumatra, waar palmoliebedrijf Primatama Mulya Jaya (PT PMJ) al sinds 1996 zonder toestemming land inpikt van de lokale bevolking. PT PMJ is onderdeel van palmoliegigant Wilmar. ABN AMRO, ING en Rabobank leent het geld van hun klanten uit aan dit bedrijf. Stuur een ansichtkaart naar deze banken en roep hen op te stoppen met het financieren van de palmolie-industrie.

# 3 Regenwoud van Opper-Guinee

Palmolieplantages tasten één van de meest bedreigde bossen ter wereld aan: het Regenwoud van Opper-Guinee in West-Afrika. Dit regenwoud strekt zich uit van Guinea tot Togo en heeft een zeer hoge biodiversiteit. Zo is in Liberia de grootste populatie olifanten van West-Afrika te vinden. Ook overwinteren wespendieven uit Nederland en België hier. Deze roofvogels zijn plaatsgetrouw en kunnen niet op palmolieplantages overleven. Daarnaast wordt het leefgebied van bedreigde diersoorten zoals de chimpansee en de dwergnijlpaarden alsmaar kleiner. Door deze tragedies is Liberia uitgeroepen tot prioriteit voor bescherming van de laatste restjes van het Regenwoud van Opper-Guinee.

Liberia.png
Het Regenwoud van Opper-Guinee wordt gekapt voor palmoliebedrijven. Fotograaf: Sambo Jawo

Palmoliegigant Golden Agri-Resources (GAR) is verantwoordelijk voor landroof en intimideren van de bevolking in Liberia. Mag dit zomaar? Nee, onder dwang inpikken van land van bewoners is in strijd met tal van internationale afspraken. Daarom is het ook zo raar dat ABN AMRO en de Rabobank nog steeds leningen verstrekken aan onderdelen van palmoliegigant Golden Agri-Resources, de enige investeerder in palmoliebedrijf Golden Veroleum Liberia. Stuur deze banken een ansichtkaart en roep hen op te stoppen met investeren in de palmolie-industrie.

Foto header: Ricky Martin (CIFOR)

Loading...