ABN AMRO, ING en Rabobank steken al jaren lang het geld van hun klanten in bedrijven die het regenwoud kappen. Deze bedrijven leggen grote palmolieplantages aan in gebieden als Papoea, Liberia en West-Sumatra. Bomen worden gekapt, mensen verjaagd en dieren zoals de orang-oetan met uitsterven bedreigd. Dit moet stoppen! Het is belangrijk dat we deze 3 bijzondere regenwouden beschermen, want het zijn de "longen van onze aarde".
Het Wereld Natuur Fonds heeft het regenwoud van Nieuw-Guinea uitgeroepen tot één van de belangrijkste bossen ter wereld. Op dit eiland is namelijk 5% van alle dieren ter wereld te vinden. Tweederde daarvan leeft zelfs alleen op dit eiland. Je vindt hier bijzondere dieren zoals de grondkoeskoes, de kasuarisvogel en de paradijsvogel. Door onder andere ontbossing voor palmolieplantages wordt hun omgeving helaas steeds kleiner. De goudmantelboomkangoeroe staat op het punt uit te sterven.
Het tropisch regenwoud van Nieuw-Guinea. Foto: Mokhammad Edliadi (CIFOR)
Door het verdwijnen van dit regenwoud verliezen niet alleen dieren hun leefgebied, maar ook de bevolking raakt waardevol land kwijt. Vroeger gebruikten zij hun land om voedsel te verbouwen. Een van de plekken in Nieuw-Guinea waar dit probleem speelt is het district Merauke in de Indonesische provincie Papoea. Bewoners zijn hun land kwijt omdat het is afgepakt door een palmoliebedrijf genaamd PT BIA. En ABN AMRO helpt mee door in dit bedrijf te investeren. Hierdoor helpt ABN AMRO het bijzondere regenwoud van Nieuw-Guinea te kappen.
De regenwouden van Indonesië verdwijnen razendsnel door ontbossing. Sinds 2004 staat het tropisch regenwoud van Sumatra op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit regenwoud is de thuisbasis van ongeveer 10.000 plantensoorten, 580 vogelsoorten en meer dan 200 soorten zoogdieren.
Het tropisch regenwoud van Sumatra. Bron: indearchipel.com
Door de komst van palmoliebedrijven verliest de bevolking in Sumatra steeds meer van hun eigen land. Dit gebeurt ook in West-Sumatra, waar palmoliebedrijf Primatama Mulya Jaya (PT PMJ) al sinds 1996 zonder toestemming land inpikt van de mensen die daar leven.
Palmolieplantages tasten één van de meest bedreigde bossen ter wereld aan: het Regenwoud van Opper-Guinee in West-Afrika. Dit regenwoud strekt zich uit van Guinea tot Togo en heeft een zeer hoge biodiversiteit. Zo is in Liberia de grootste populatie olifanten van West-Afrika te vinden. Ook overwinteren wespendieven uit Nederland en België hier. Deze roofvogels zijn plaatsgetrouw en kunnen niet op palmolieplantages overleven. Daarnaast wordt het leefgebied van bedreigde diersoorten zoals de chimpansee en de dwergnijlpaarden alsmaar kleiner. Door deze tragedies is Liberia uitgeroepen tot prioriteit voor bescherming van de laatste restjes van het Regenwoud van Opper-Guinee.
Het Regenwoud van Opper-Guinee wordt gekapt voor palmoliebedrijven. Fotograaf: Sambo Jawo
Palmoliegigant Golden Agri-Resources (GAR) is verantwoordelijk voor landroof en intimideren van de bevolking in Liberia. Mag dit zomaar? Natuurlijk niet! Daarom is het ook zo raar dat ABN AMRO en de Rabobank nog steeds leningen verstrekken aan onderdelen van palmoliegigant Golden Agri-Resources, de enige investeerder in palmoliebedrijf Golden Veroleum Liberia.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?