Het begin van 2018 stond in het teken van de gaswinning in Groningen. Wat is er allemaal gebeurd en waar staan we nu? Met als belangrijkste nieuws: minister Wiebes beloofde de winning van aardgas te halveren. De gaskraan gaat zo snel mogelijk dicht naar 12 miljard kuub per jaar. Verder in januari: een zware aardbeving, een fakkeltocht, een nieuwe regeling voor schade, en Shell moet zich verantwoorden bij de Tweede Kamer. Op deze pagina lees je meer over de belangrijkste gebeurtenissen en de doorbraak voor Groningen.
Groningen wordt in de middag getroffen door een van de zwaarste aardbevingen in jaren, als gevolg van de gaswinning. Het centrum van de beving lag in Zeerijp en was te voelen tot in de stad Groningen. Bewoners zijn zich rot geschrokken. Duizenden meldingen van schade volgen.
De Tweede Kamer houdt een debat over de gaswinning in de provincie Groningen. Centraal staat de discussie over het opstellen van een nieuwe regeling voor het afhandelen van de schade. Dit proces zit al een jaar muurvast. De regering geeft aan dat de regeling binnen een paar weken klaar moet zijn.
Ruim 10.000 demonstranten lopen mee in een fakkeltocht tegen de gaswinning, georganiseerd door de Groninger Bodem Beweging, Milieudefensie en tal van andere organisaties. Een sponsoractie van Milieudefensie levert in één week 4200 fakkels op, gedoneerd door mensen uit het hele land.
Minister Wiebes informeert grote bedrijven in Nederland dat ze vanaf 2022 moeten stoppen met het gebruik van aardgas uit Groningen, zodat de gaskraan sneller dicht kan.
Dagblad Trouw onthult dat Shell een zogeheten 403-verklaring voor gasbedrijf NAM in juni 2017 stilletjes heeft teruggetrokken. Aandeelhouder Shell zou hierdoor niet meer verantwoordelijk zijn voor de schade die de NAM met de gaswinning heeft veroorzaakt. De onthulling leidt tot grote ophef in Groningen en politiek Den Haag.
Eindelijk is er een nieuwe regeling voor het afhandelen van aardbevingsschade. De overheid neemt het proces over, gedupeerden hebben vanaf nu niets meer met de NAM te maken. Vanaf 19 maart kunnen gedupeerden terecht bij een onafhankelijke commissie die hun schades beoordeelt.
Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) geeft het advies om de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk te verlagen naar maximaal 12 miljard kuub gas per jaar. Deze halvering van de gaswinning is nodig om het risico op aardbevingen te verkleinen. De gasputten rondom Loppersum moeten per direct sluiten. Minister Wiebes maakt dezelfde dag bekend dat hij de adviezen van het SodM opvolgt. Een historisch besluit. Het is nu zaak dat de regering dit advies opvolgt en dat de politiek hun belofte waarmaakt.
Groningse boeren rijden met 30 trekkers naar Den Haag. De boeren willen samen met Milieudefensie en de klimaatbeweging protesteren op het Binnenhof, maar mogen op last van de burgemeester Den Haag niet in. Na onderhandelingen met de gemeente mogen ze uiteindelijk tóch door naar het Malieveld. Ministers Wiebes en Schouten gaan met hen in gesprek over betere schadeafhandeling voor boerenbedrijven. Daarna gaat de demonstratie naar de Tweede Kamer, waar de boeren de hoorzitting met Shell en ExxonMobil bijwonen.
De Tweede Kamer heeft er geen vertrouwen in dat Shell de rekening voor de schade betaalt als de NAM failliet gaat. Tijdens een hoorzitting zegt Shell toe de kosten te betalen als de NAM dat niet kan. ExxonMobil weigert garant te staan, tot grote ergernis van de Tweede Kamer en de aanwezige Groningers.
Per direct sluit de NAM vijf boorlocaties rond Loppersum. Minister Wiebes komt eind maart met een plan om zo snel mogelijk het gebruik van Gronings gas te verminderen.
Een bewogen maand met mooie successen. Maar we zijn er nog lang niet. De regering is nu aan zet en moet aan de slag. Nederland moet onafhankelijk worden van vervuilende brandstoffen. Samen met jou zet Milieudefensie zich in voor schone en veilige energie. Kijk wat jij kan doen.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?