Dit is waarom Vion op onze lijst van grote vervuilers staat

Waarschijnlijk heb je nog nooit van Vion gehoord. Toch heeft deze vleesgigant veel invloed op het klimaat. In dit artikel lees je over de vervuilende activiteiten van Vion en waarom ze een goed klimaatplan nodig hebben.

We lieten de klimaatplannen van 29 grote vervuilende bedrijven onderzoeken. Wat blijkt? De klimaatplannen zijn onvoldoende. Alleen als íedereen meedoet, kunnen we de grootste klimaatrampen nog voorkomen. Samen pakken we grote vervuilers aan. Help je mee? Onderteken de oproep.

Wat is Vion voor bedrijf?

Het Nederlandse Vion is een levensmiddelenbedrijf. Dit betekent dat ze voedsel maken en verwerken. In het geval van Vion is dat vooral varkens- en rundvlees. Het hoofdkantoor staat in de Brabantse plaats Boxtel. Het bedrijf heeft slachterijen in heel Nederland en Duitsland, waar dieren worden geslacht en verwerkt tot vlees en vleesproducten, zoals hamburgers of broodbeleg. Vion heeft ook een vleesvervangersfabriek.

Wist je dat de top 3 van Nederlandse vlees- en zuivelgiganten - Vion, FrieslandCampina en VanDrie Group - in 2019 samen meer vervuiling veroorzaakten dan het hele Nederlandse wegverkeer bij elkaar?

Zo vervuilend is Vion

Vion berekende de uitstoot die het veroorzaakt met het eigen productieproces en de ingekochte energie. Maar de vleesindustrie is veel vervuilender dan Vion het doet lijken. Want het bedrijf rekende alle indirecte uitstoot van hun producten niet mee. Dat wordt ook wel scope 3 genoemd. Denk aan: het verbouwen van veevoer; het transport van veevoer, dieren en vlees; en de uitstoot van varkens en koeien voordat ze naar de slachterijen van Vion gaan.

Vorig jaar lieten we de echte uitstoot van Vion onderzoeken. Samen met de cijfers van Vion zelf schatten wij dat het bedrijf in 2019 bijna 13,8 megaton CO2 uitstootte. Dat is net zoveel als 690.000 Nederlandse huishoudens per jaar uitstoten, 2,5 keer het aantal huishoudens van Den Haag. Ontzettend veel dus.

Het probleem van de giga-vleesindustrie

Nederland is de grootste vleesexporteur van de Europese Unie. Ons land exporteert meer dan veel grotere landen als Spanje en Duitsland. En per vierkante kilometer heeft ons land de meeste landbouwdieren ter wereld. Dit heeft enorme gevolgen voor ons klimaat.

Al heel lang is het motto van onze landbouw: zo goedkoop mogelijk. De grote vleesbedrijven richten zich op de wereldmarkt en nemen schaalvergroting en intensivering van boerenbedrijven voor lief. Dat is niet langer houdbaar. Niet voor het klimaat, niet voor de natuur (stikstofcrisis) en niet voor de boeren in Nederland.

Wij zijn voor een eerlijke vleesprijs, zodat boeren eerlijk betaald krijgen en de veestapel krimpt. Bedrijven als Vion zijn verantwoordelijk voor de schadelijke en almaar groeiende bio-industrie. Dat kan en moet echt anders.

Ook de werkomstandigheden bij Vion zijn slecht

Ongeveer 70% van de werknemers van Vion bestaat uit flexwerkers. Dit zijn mensen met flexibele contracten die bijvoorbeeld in de slachthuizen werken. Dit is zwaar werk en met flexibele contracten hebben de werknemers minder zekerheid. De afgelopen jaren waren er grote corona-uitbraken in de slachthuizen van Vion. Maar ondanks het hoge aantal besmette werknemers bleven de slachthuizen van Vion gewoon open.

Dierenleed in de slachthuizen

De vleesindustrie veroorzaakt veel leed voor de dieren. Ze leven vaak in kleine kooien en megastallen en moeten onderweg naar de slachthuizen van Vion soms lang wachten in de vrachtwagens. In de zomer kan de temperatuur in die vrachtwagens oplopen tot wel 35 tot 38 graden. Met name varkens kunnen slecht tegen hitte. Het is bekend dat varkens in hete vrachtwagens veel stress hebben en lijden.  

Vion veroorzaakt ontbossing

De dieren die Vion slacht, hebben veel veevoer nodig. Het verbouwen van veevoersoja is een belangrijke oorzaak van ontbossing en van gevaarlijke klimaatverandering. Uit eerder onderzoek van Milieudefensie bleek dat tropische bossen in Zuid-Amerika hierdoor ernstig worden aangetast. Vion doet zaken met de vervuilende en milieuschadelijke soja-industrie en is daarom mede-verantwoordelijke voor ontbossing.

Is het klimaatplan van Vion goed genoeg?

Vion verkoopt al een aantal vegetarische en veganistische producten. Het bedrijf wil meer producten met een lage CO2-uitstoot gaan verkopen en producten CO2-labels geven. Maar daarmee legt Vion de verantwoordelijkheid nog steeds bij de consument.

Het bedrijf heeft plannen voor het gebruik en opwekken van groene stroom en wil elektriciteit efficiënter gebruiken. Toch is energieverbruik niet het échte probleem van Vion. De vleesgigant heeft geen plan om de grote vervuiling die ontstaat voordat een dier geslacht wordt omlaag te brengen. Toch is ook deze indirecte uitstoot de verantwoordelijkheid van Vion. Het is noodzakelijk dat Vion deze uitstoot omlaag brengt. Daar is een beter klimaatplan voor nodig.

Vleesbedrijf Vion veroorzaakt veel uitstoot met varkens- en rundvlees en negeert de indirecte uitstoot die deze dieren veroorzaken. Grote bedrijven  zoals Vion zijn verantwoordelijk voor de schadelijke intensivering van de landbouw, dierenleed en ontbossing. En ze gaan slecht om met hun werknemers. Dat kan en moet anders.

Samen pakken we grote vervuilers aan

We lieten het klimaatplan van Vion onderzoeken. Wat blijkt? Het klimaatplan is zwaar onvoldoende. Vion gaat door met vervuilen alsof er geen klimaatcrisis is. Alleen als íedereen meedoet, kunnen we de grootste klimaatrampen nog voorkomen. Samen pakken we grote vervuilers aan. Help je mee? Onderteken de oproep.

Foto boven: slachterij van Vion in Boxtel.

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...