english

Deze 3 vlees- en zuivelgiganten vervuilen meer dan alle auto's in ons land

Van FrieslandCampina heb je vast wel gehoord. Maar doen de namen Vion en VanDrie Group ook een belletje rinkelen? Dit is de top 3 van super vervuilende Nederlandse vlees- en zuivelbedrijven. Wij hebben onderzocht hoeveel ze bijdragen aan de klimaatcrisis. Het antwoord: veel!

Zo lees je in ons rapport dat deze 3 bedrijven in 2019 samen meer vervuiling veroorzaakten dan al het Nederlandse wegverkeer bij elkaar. Ook laten ze samen Tata Steel uit IJmuiden ver achter zich, als het gaat om CO2-uitstoot.

Groot en vervuilend

We hebben het dan ook over hele grote bedrijven. Zo is FrieslandCampina het op 6 na grootste zuivelbedrijf ter wereld. De VanDrie Group is wereldmarktleider op het gebied van kalfsvlees. En Vion is een internationaal opererende slachterij en vleesverwerkend bedrijf voor varkens- en rundvlees.

Zoveel broeikasgassen hebben zij in 2019 uitgestoten:

  • FrieslandCampina: 17,4 miljoen ton
  • Vion: 11,6 miljoen ton
  • VanDrie Group: 5,4 miljoen ton

Samen is dit 34,4 miljoen ton. Het gaat om broeikasgassen die vrijkomen in de hele productieketen. Dus van het verbouwen van het veevoer (ook in het buitenland) tot het moment dat het vlees en de melk de fabrieken verlaat.

Dat is meer dan de directe uitstoot van al het wegverkeer op de Nederlandse wegen: 29,6 miljoen ton in 2019. Tata Steel IJmuiden was in 2019 verantwoordelijk voor een uitstoot van 19,8 miljoen ton.

Regels voor bedrijven

Het is dus niet vreemd dat:

  • 69% van de Nederlanders vindt dat vlees- en zuivelbedrijven de uitstoot van broeikasgassen in hun productieketen moeten terugbrengen
  • 62% zelfs vindt dat de overheid ze hiertoe moet dwingen door wetten te maken, als deze bedrijven zelf te weinig doen.

Dit blijkt uit opinieonderzoek dat I&O Research in opdracht van Milieudefensie gedaan heeft.

Grijze ambities

Op papier hebben deze bedrijven wel klimaatambities. Maar zonder nieuwe wetten en regels doen ze niet genoeg om de vervuiling in hun productieketen terug te brengen.

Op basis van hun plannen hebben wij berekend dat FrieslandCampina in 2030 en 2050 zelfs meer zal uitstoten dan in 2019. Vion en VanDrie Group komen wel op een lagere uitstoot uit, maar lang niet genoeg om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen.

Fotografie: Jos @ FPS-Groningen

Teken voor een klimaatplicht voor grote vervuilers

Dankzij onze Klimaatzaak moet Shell van de rechter veel meer doen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. De CO2-uitstoot moet sneller en fors omlaag. Dat geldt niet alleen voor de activiteiten van Shell zelf, maar ook voor alle toeleveranciers. Dit vonnis is pure winst. Maar als de andere grote vervuilers gewoon doorgaan met vervuilen en mensenrechten negeren, komen we er niet.

Loading...