Dit is waarom Aegon op onze lijst van grote vervuilers staat

Wist je dat Aegon in 2020 ongeveer 93% van zijn beleggingen in de energiesector in fossiele brandstoffen stak? In dit artikel lees je meer over hoe Aegon bijdraagt aan de klimaatcrisis.

We lieten de klimaatplannen van 29 grote vervuilende bedrijven onderzoeken. Wat blijkt? De klimaatplannen zijn onvoldoende. Alleen als íedereen meedoet, kunnen we de grootste klimaatrampen nog voorkomen. Samen pakken we grote vervuilers aan.

Hoe schadelijk is Aegon voor het klimaat?

Aegon stootte in 2020 door zijn investeringen 19,97 megaton CO2 uit. Dat staat ongeveer gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 998.500 Nederlandse huishoudens. Dat zijn 2 keer zoveel huishoudens als dat er in Amsterdam wonen!

Waar kennen we Aegon van?

Aegon is een verzekeraar die naast verzekeringen, pensioenen en beleggingen ook bankdiensten levert. Aegon is bijvoorbeeld de eigenaar van de online bank Knab. Het bedrijf levert pensioenen en verzekeringen en heeft daarvoor veel winstgevend vermogen nodig. Daarom stopt Aegon veel van dat vermogen in grote winstgevende (maar vaak ook vervuilende) bedrijven via aandelenfondsen en investeringen.

Grote investeringen in niet duurzame brandstof

De verzekeraar investeerde in 2020 nog steeds in bedrijven die gevaarlijke klimaatverandering veroorzaken. Bijna 93% van de investeringen in de energiesector ging naar projecten die fossiele energie opwekken. Dit gaat om maar liefst 3,2 miljard euro. Een veel kleiner deel ging er naar projecten voor duurzame energie.

Aegon investeert in bedrijven die mensenrechten schenden

Aegon investeert meer dan 792,6 miljoen euro in 9 grote bedrijven die zich schuldig maken aan het langdurig schenden van mensenrechten. Dit zijn bedrijven zoals Shell, Total of mijnbouwbedrijf Rio Tinto. Het gaat om gevallen van vervuiling, landroof en geweld.

Een voorbeeld hiervan is het Monywa project in Myanmar waar tussen 2011 en 2014 mensen met geweld van hun land werden verdreven zonder iets van vergoeding. Ondanks dat Aegon zegt dat ze deze bedrijven goed controleert, verandert er weinig. Aegon kan dus meer druk uitoefenen op deze bedrijven om mensenrechten te respecteren. Of in bedrijven investeren die zich beter aan de OESO-richtlijnen houden.

Lees hier ook ons artikel over welke eisen we stellen aan de klimaatplannen.

Ontbossing in de Amazone en Brazilië

Via investeringen in de veeteelt financiert Aegon de ontbossing van het Amazonegebied. Voor het verbouwen van soja voor veevoer wordt de natuur van het Amazonegebied en de Braziliaanse Cerrado-savanne verwoest. Deze ontbossing gaat vaak gepaard met verlies van de biodiversiteit, mensenrechtenschendingen en landroof. 

Welke verzekeraar is wél duurzaam en eerlijk?

Gelukkig zijn er ook verzekeraars in Nederland die wél duurzaam en eerlijk zijn. Goede voorbeelden hiervan zijn A.S.R., Athora NL en CZ. Deze verzekeraars scoren goed op het tegengaan van mensenrechtenschendingen. Wil je meer weten over welke verzekeraars duurzaam zijn? Lees hier ons artikel over duurzame zorgverzekeraars of check de Eerlijke Verzekeringswijzer.

Samen pakken we grote vervuilers aan

We lieten het klimaatplan van Aegon onderzoeken. Wat blijkt? Het klimaatplan is onvoldoende. Aegon gaat door met vervuilen alsof er geen klimaatcrisis is. Alleen als íedereen meedoet, kunnen we de grootste klimaatrampen nog voorkomen. Samen pakken we grote vervuilers aan.

Foto bovenaan: Operatie Klimaat Den Haag & Leiden poseert met een spandoek voor het hoofdkantoor voor Aegon. Zij vragen het bedrijf om een klimaatplan.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...