english

Dit is de planning van het hoger beroep tegen Shell

Op 13 december 2021 hebben we met de advocaten van Shell de planning en de randvoorwaarden van het hoger beroep van de Klimaatzaak besproken. Op deze pagina lees je hoe die planning eruit ziet en wanneer we verwachten dat het hoger beroep plaats zal vinden.

22 maart 2022: grieven Shell

In de grieven legt Shell uit wat de bezwaren zijn tegen de uitspraak van de rechter. Shell zei eerder, op zijn website en in de media, in hoger beroep te gaan. Het bedrijf vindt dat Shell al genoeg doet om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Ook zei Shell-baas Ben van Beurden:"We gaan in beroep omdat een rechterlijke uitspraak tegen één enkel bedrijf niet effectief is."

65629scr_e2dc9efafd9ede7.jpg

Medewerkers van Milieudefensie wijzen hun eigen naam aan op gigantische dagvaarding

18 oktober 2022: memorie van antwoord Milieudefensie

In de memorie van antwoord geven wij onze reactie op de bezwaren. Wij kunnen nu al verklappen dat Shell bij lange na niet genoeg doet. Met het huidige beleid komt het bedrijf niet eens in de buurt  van de eis van de rechter; namelijk 45%
CO2-reductie voor 2030.

Voorjaar 2023 of begin 2024: hoorzittingen

We kunnen pas in november zeggen wanneer de hoorzittingen plaatsvinden. Dat zal in het voorjaar van 2023 of begin 2024 zijn. Wanneer Milieudefensie besluit om in incidenteel hoger beroep te gaan, dan vinden de zittingsdagen pas plaats in 2024.

Incidenteel hoger beroep betekent dat wij, net als Shell in hoger beroep gaan, bijvoorbeeld op een kleiner onderdeel van de uitspraak. Als we dit doen staan we begin 2024 opnieuw voor de rechter, omdat Shell de tijd moet krijgen om op onze stukken te reageren.

Doen we dit niet dan staan we waarschijnlijk in het voorjaar van 2023 voor de rechter. De uitspraak zal naar verwachting zo'n 5 maanden na de hoorzittingen zijn. Zodra we meer nieuws hebben, delen we het hier.

Wat gaat Milieudefensie nu doen?

Wij duiken opnieuw de boeken, de wetenschap en de jaarverslagen van Shell in om onder andere te bewijzen dat Shell niet snel genoeg vergroent.

Help je ons opnieuw?

Rechtszaken tegen miljardenbedrijven als Shell kosten veel geld. Gelukkig is het ons tot nu toe gelukt om de kosten van Klimaatzaak te betalen, met dank aan donaties van mensen zoals jij. Daar zijn we ontzettend blij mee. Help jij ons (weer) mee om nog een keer te winnen van Shell? Steun onze rechtszaak met een donatie voor de voorbereidingen van het hoger beroep!

Zorg dat Shell zich aan de uitspraak van de rechter houdt

Wat is dat toch met Shell? Vorig jaar veroordeelde de rechter het bedrijf. De uitstoot moet in 2030 met bijna de helft omlaag. Maar ze doen niks. Dat brengt wereldwijd mensenlevens in gevaar. Spreek de verantwoordelijke bestuursleden van Shell daarom persoonlijk aan en stuur ze nu een kaartje.

Loading...