Binnen! CO2-heffing voor de industrie is een feit

We hebben het voor elkaar! De Tweede Kamer heeft ja gezegd tegen een CO2-heffing voor de industrie. Milieudefensie heeft hier jarenlang stevig campagne voor gevoerd. Nederland is nu het eerste land ter wereld waar de vervuiler gaat betalen.

Dat ging niet vanzelf. Want de zware industrie heeft alles op alles gezet om de CO2-heffing van tafel te krijgen. Dat is dus niet gelukt.

Industrie gedwongen mee te doen

Nederland is het eerste land ter wereld dat deze stap zet. Een CO2-heffing om de zware industrie te dwingen de CO2-uitstoot te verlagen. Dat is nodig want grote bedrijven zoals Tata Steel en Shell stoten gigantisch veel uit. De 12 grootste vervuilers in Nederland zijn verantwoordelijk voor bijna een kwart van onze totale CO2-uitstoot.

De CO2-heffing voor de industrie loopt ieder jaar verder op. In 2030 betalen staalfabrieken, olieraffinaderijen en chemische bedrijven 125 euro voor elke ton CO2 die ze uitstoten boven een bepaalde hoeveelheid. Daaronder betalen ze niets. Het doel is om de uitstoot in 2030 met 59% te hebben verminderd, ten opzichte van 1990. Zoals is afgesproken in het Nederlandse klimaatakkoord.

Industrie mag nog jaren gratis uitstoten

Helaas is het aangenomen wetsvoorstel - ten opzichte van wat er in het klimaatakkoord staat - wel steeds verder afgezwakt. De eerste jaren krijgen vervuilende bedrijven zoveel gratis rechten om CO2 uit te stoten, dat ze helemaal niets hoeven te doen. Pas vanaf 2025 moeten ze echt gaan betalen.

Milieudefensie besloot in 2019 het Nederlandse Klimaatakkoord niet te tekenen, ook al zat er een CO2-heffing in. Wij vinden het onverantwoord dat de industrie voor het grootste deel van de uitstoot wordt vrijgesteld. Ook na 2025. De industrie betaalt alleen voor het bovenste stukje van de uitstoot.

Kleinere bedrijven betalen nu al de rekening

De zware industrie krijgt subsidies om de uitstoot te verminderen. Maar die subsidiepot wordt vooral gevuld door kleinere bedrijven.  Dat bleek afgelopen augustus uit een onderzoek van Milieudefensie. Met andere woorden: fijn dat er een CO2-heffing komt, maar deze wet is nog steeds oneerlijk. De grootste vervuilers vervuilen bijna gratis en kleinere bedrijven betalen de rekening voor de CO2-opslag en waterstof van Shell en BP.

Wij blijven ons inzetten voor een eerlijke CO2-heffing, waarbij vervuilende bedrijven betalen voor elke ton CO2 die ze uitstoten. De opbrengst kan worden gebruikt voor vergroening van de industrie.

Zet klimaat op 1 in 2021

In maart 2021 gaan we weer naar de stembus. Dat is een kans om het klimaat hoger op de politiek agenda te krijgen. En om de CO2-heffing aan te scherpen. Daar gaan wij hard aan trekken. Want dit is het moment. Nu moet het gebeuren. En samen krijgen we het voor elkaar. Help je mee?

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...