english

Ballast Nedam stopt met gas

Eén van de grote bouwbedrijven Ballast Nedam kiest voor bouwen zonder gas. Vanaf nu worden nieuwe projecten zonder gasaansluiting opgeleverd.

Op de website Duurzaamgebouwd.nl verklaart directeur Onno Dwars van Ballast Nedam: “Het is geen rocket science. Je moet het gewoon doen.”De beslissing om vanaf nu woningen te ontwikkelen die niet afhankelijk zijn van aardgas, komt niet uit de lucht vallen. “Overal in Nederland werken we al aan energieleverende wijken. De consument en beleggers blijken interesse te hebben voor de duurzame ontwikkelingen.” Deze stakeholders vragen zelfs actief naar energiezuinige of energieleverende woningen en wijken.

Gasloos is toekomstbestendig

“De beslissing om niet langer van gas afhankelijk te zijn maken we zelf, vanuit onze ambitie om de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties op de juiste manier in te vullen. De positieve ondersteuning vanuit de markt bevestigt ons gevoel dat dit de volgende stap is.” zegt Dwars. Ook vroeg Ballast Nedam kopers van woningen om hun wensen en verwachtingen in kaart te brengen. “Zij geven aan dat een duurzame en toekomstbestendige woning van toegevoegde waarde is. Ze scharen daarbij gasloos onder duurzaamheid. Daarnaast speelt het begrip nul-op-de-meter bij meer consumenten dan we denken.”

We hadden al gasloos moeten zijn

Overschakelen op duurzame energie is een enorme klus. Met goede isolatie, zon en windenergie kunnen we er warmpjes bijzitten, maar we moeten wel nu beginnen. Om te kunnen starten is wetgeving nodig om gemeenten voortvarend aan de slag te laten gaan.

Zo is er nog steeds een verplichting om nieuwbouwwoningen aan te sluiten op gas. Een zinloze investering, die bewoners over een aantal jaar op kosten jaagt als alsnog over moeten schakelen naar duurzaam. Milieudefensie pleit samen met een groot aantal andere organisaties voor een aansluitverbod. Vlak voor de verkiezingen waren de heren en dames politici eensgezind dat de gaskraan dicht moet. Wij gaan ervoor zorgen dat ze hun belofte niet vergeten!

We hopen dat de politiek en andere bedrijven het goede voorbeeld van Ballast Nedam volgen.

 

 

Help ons de rechtszaak van de eeuw te winnen

Ondanks de klimaatcrisis blijft Shell doorgaan met vervuilen. Dat moet stoppen. Daarom klagen we Shell aan. In december begint onze rechtszaak. Wij nemen het op tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons met wat je kan missen. Doe je mee?

Wil je meer weten?

Loading...