Palmoliebedrijf dat samenwerkt met Unilever en ABP kapt nog steeds Indonesisch bos

Palmoliebedrijf Astra Agro Lestari (AAL) kapt en bedreigt nog altijd duizenden hectaren bos in Indonesië, blijkt uit nieuw onderzoek. Unilever en pensioenfonds ABP werken samen met AAL. Zij hebben beleid om ontbossing te voorkomen, maar voeren dat niet goed uit.

Onderzoekers van het Indonesische onderzoeksbureau Genesis Bengkulu gebruikten voor deze studie satellietbeelden van bossen in Indonesië. Deze beelden vergeleken ze met officieel aangewezen bosgebieden van Indonesië en de plantages van dochterbedrijven van AAL.

Waarom is dit onderzoek belangrijk? 

Veel bedrijven en financiers beweren dat hun samenwerking met palmoliebedrijven niet meer tot ontbossing leidt. Dat geldt bijvoorbeeld voor Unilever en ABP. Dit onderzoek laat duidelijk zien dat dit niet klopt. Want AAL, waar Unilever palmolie van koopt en ABP in investeert, zorgt wel degelijk voor ontbossing. 

Dit zijn de belangrijkste bevindingen: 

  • 15 dochterondernemingen van AAL worden in verband gebracht met bijna 13.000 hectare ontbossing tussen 2015 en 2023.
  • De vergunningen van 19 dochterondernemingen van AAL overlappen met meer dan 20.500 hectare bosgebied. Dit bos wordt mogelijk gekapt om er palmolieplantages van te maken.
  • AAL heeft ook palmolieplantages in natuurgebieden die illegaal lijken te zijn. Het gaat om minstens 1.100 hectare. Dit bos had ook volgens nationale regels nooit mogen verdwijnen om er plantages van te maken. 

Lees de Engelstalige versie van het onderzoek (hieronder), of bekijk het volledige onderzoek in bahasa.

Foto bovenin: Bulldozer met rupsbanden vernietigt regenwoud ten behoeve van palmolieplantage. © 
Download publicatie
Voorbeeld van de eerste pagina van publicatie 'Palmoliebedrijf dat samenwerkt met Unilever en ABP kapt nog steeds Indonesisch bos'
ASTRA AGRO LESTARI PENETRATES INDONESIA_S FORESTS_final March 2024.pdf — 5622 KB

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...