Verwoesten heilig land in Liberia is ook jouw zaak

Romeo uit het dorp Jacksonville in Liberia is boos. Zijn land is weg. Zijn heilige plekken zijn weg. Zijn inkomen is weg. Hoe het nu verder moet weet Romeo niet. Hij ziet de toekomst somber in. Jij denkt nu misschien: vervelend voor Romeo, maar wat kan ik daaraan doen? Lees dan vooral verder, want jij kunt Romeo helpen.

"Toen ze mijn land kwamen bewerken, werd mij niks gevraagd. Ik vroeg ze wie dit land aan hen had gegeven. Ze zeiden dat het land van de overheid was en we gedwongen moesten vertrekken. Onze heilige plaatsen zijn verstoord en alles is vernietigd. - Romeo M. Chea uit Jacksonville, Sinoe

Romeo is niet de enige die zijn land kwijt is. Internationale palmoliebedrijven pikken op grote schaal land in. En mensen die in de weg staan worden door politie en militairen gedwongen hun land weg te geven. Ze krijgen er vaak niets voor terug. Lokale leiders die zich verzetten, verdwijnen in de gevangenis. Hoe dit zomaar kan gebeuren? Omdat deze machtige bedrijven hulp krijgen, ook vanuit Nederland.

Land afgepakt door Golden Veroleum Liberia

Het palmoliebedrijf Golden Veroleum Liberia (GVL) is verantwoordelijk voor veel van dit soort landroof in de provincies Sinoe en Grand Kru. Ook in het dorp van Ricky uit Nimupoh ging het er ruw aan toe. Bewoners vertellen ons dat ze werden gedwongen om een contract te tekenen waarmee ze afstand deden van hun land. Bij protesten werden 37 mensen gearresteerd. We horen dat 16 mensen een jaar lang werden opgesloten zonder verhoor. GVL beloofde werkgelegenheid voor de bevolking, maar ook daarvan komt in de praktijk bijna niets terecht.

Rabobank en ABN AMRO in overtreding

Mag dit zomaar? Nee, het onder dwang inpikken van land van bewoners mag natuurlijk niet. Het is in strijd met tal van internationale afspraken. Daarom is het ook zo raar dat de Rabobank en ABN AMRO leningen verstrekken aan onderdelen van palmoliegigant Golden Agri-Resources (GAR), de enige investeerder in GVL. Want in het beleid van deze Nederlandse banken staat dat palmoliebedrijven bewoners op een eerlijke manier om toestemming moeten vragen om hun land te mogen gebruiken.

Milieudefensie. Fotograaf Gaurav Madan. Bulldozer (p.5).jpg

De internationale Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) heeft al een rapport met klachten over het bedrijf. Daarom heeft de RSPO aan GVL opgedragen te stoppen met kappen van het regenwoud en het aanleggen van nieuwe plantages in Butaw. GVL vecht de uitspraak van de RSPO aan en gaat ondertussen gewoon verder.

Zeldzaam regenwoud in rap tempo gekapt

GVL kapt op grote schaal zeldzaam regenwoud in Liberia. Regenwouden behoren tot de meest bedreigde ecosystemen ter wereld. In de provincies Sinoe en Grand Kru zijn al duizenden hectare regenwoud vernietigd . Als ze doorgaan, veranderd  een gebied zo groot als de provincie Overijssel binnenkort in één grote palmolieplantage. Die grond wordt al decennia door de lokale bevolking gebruikt wordt als bron van voedsel en water. GVL heeft ook grote schade toegebracht aan rivieren en moerassen, waardoor het moeilijk is om schoon drinkwater te vinden. De vissen, een belangrijke bron van voedsel, zijn langzaam maar zeker verdwenen. De schade aan het regenwoud is onvoorstelbaar groot.

Miljoenen aan leningen verstrekt aan GAR

Het Aziatische palmoliebedrijf GAR gebruikt GVL om haar imperium uit te breiden naar Afrika. GVL is eigendom van Verdant Fund, gevestigd op de Kaaimaneilanden. GAR is de enige investeerder in Verdant Fund.

De Rabobank en ABN AMRO hebben een lange geschiedenis met palmoliebedrijf GAR en verstrekten de afgelopen jaren meerdere kredieten aan dochterondernemingen van GAR. In 2012 leende de Rabobank 80,4 miljoen euro uit en in 2015 werd met 6 andere banken nogmaals 134,7 miljoen euro uitgeleend aan een dochteronderneming van GAR. En alsof dat nog niet genoeg was, gaf de Rabobank in 2016 nogmaals 3 verschillende leningen aan dochterondernemingen van GAR.

De ABN AMRO gaf in 2017 2 kredieten aan een dochteronderneming van GAR voor een totaalbedrag van 73,5 miljoen euro. Het jaar daarop, in 2018, verstrekte ABN AMRO samen met andere banken nogmaals 2 vormen krediet aan een bedrijf verbonden aan GAR, beiden ter waarde van maar liefst 192,7 miljoen euro

Gebruik je stem en kom samen met Romeo in actie

Romeo en zijn dorp verzetten zich hard tegen het systematisch afpakken van hun land door palmoliebedrijven. Praktijken waar Rabobank en ABN AMRO miljoenen in stoppen. Jij kunt het verschil maken, voor Romeo en het regenwoud. Vertel deze banken dat ze moeten stoppen met het financieren van deze vuile palmolie-industrie.

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...