Alles wat je moet weten over de klimaatzaak tegen Shell

Hoe zit het ook alweer met deze Klimaatzaak die wij in 2021 wonnen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten. Onze Klimaatzaken brengen grote vervuilers in beweging. Doe je mee?

Word mede-eiser

Het begin van de Klimaatzaak tegen Shell

Milieudefensie kondigde in 2018 een rechtszaak aan tegen Shell. In het daaropvolgende jaar sloten 17.379 mede-eisers en 6 organisaties (ActionAid, Both ENDS, Fossielvrij NL, Greenpeace Nederland, Milieudefensie Jong en de Waddenvereniging) zich aan bij de rechtszaak. Samen stapten we naar de rechter. Shell veroorzaakt gevaarlijke klimaatverandering door te blijven vervuilen. Met de Klimaatzaak willen wij dit stoppen.

Wat is onze eis?

Wij eisen dat Shell zich houdt aan de doelen van het klimaatakkoord van Parijs. Om precies te zijn eisen we dat Shell in 2030 45% minder CO2 uitstoot dan in 2019. Die eis hebben wij bij de rechter neergelegd. En de rechter stelde ons in het gelijk. Shell moet in 2030 zijn CO2-uitstoot met 45% verminderd hebben ten opzichte van 2019.

Dit is een unieke zaak. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat er een beleidswijziging van een vervuilend bedrijf wordt geëist om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Eerdere rechtszaken gingen altijd om geld. Wij eisen geen compensatie voor de schade, maar een verandering van het beleid van Shell.

Shell kondigde snel na de uitspraak aan in hoger beroep te gaan.  

Waarom een Klimaatzaak tegen Shell

Shell was een Nederlands bedrijf, daarom kon deze zaak hier gevoerd worden. Shell is nog steeds een van de meest vervuilende bedrijven ter wereld. Shell stoot 8 keer meer uit dan heel Nederland bij elkaar en is van plan olie en gas op te pompen tot ver na 2050. In totaal is 2,7% van de wereldwijde uitstoot van Shell. Dat klinkt misschien weinig, maar die 2,7% is op wereldwijde schaal een grote hoeveelheid. Al is het maar omdat het van slechts 1 bedrijf afkomstig is.

Ik tank toch ook bij Shell?

Shell legt de verantwoordelijkheid voor het voorkomen van klimaatverandering vooral bij de politiek en de consument. En natuurlijk kunnen we als consument een bijdrage leveren, bijvoorbeeld door minder vlees te eten en vaker de fiets te pakken. Maar consumenten hebben niet dezelfde macht, niet dezelfde verantwoordelijkheid en ook niet dezelfde ingangen en contacten om verschil te maken. Shell heeft dat allemaal wel en kan dus echt verschil maken. En veel sneller dan wij. Zonder grote bedrijven als Shell kunnen we de klimaatcrisis niet oplossen.

Wat is de juridische basis van de rechtszaak

De basis van deze zaak is 'onrechtmatige gevaarzetting'. Dit betekent: je mag geen groot gevaar veroorzaken terwijl er maatregelen genomen kunnen worden om dat gevaar te voorkomen. Shell draagt als 1 van de grootste vervuilers ter wereld flink bij aan klimaatverandering. Shell weet al sinds de jaren 60 dat het gebruik van olie en gas rampzalige gevolgen heeft voor het klimaat. Shell weet ook al heel lang wat het moet doen om verdere klimaatverandering te voorkomen. Maar Shell doet dat niet. En daarmee overtreedt Shell de wet. De rechter oordeelde dat Shell door het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering mensenrechten schendt. Shell moet dan ook alles doen wat in zijn macht ligt om verdere klimaatverandering te voorkomen maar lijkt eerder in te zetten op meer dan minder fossiel.

Waarom een Klimaatzaak?

De Nederlandse politiek is traag en treuzelt met klimaatmaatregelen. De overheid ontziet grote vervuilers en legt de kosten voor het oplossen van de klimaatcrisis veel vaker bij kleine bedrijven en burgers. Hoewel de overheid in zou moeten grijpen, gebeurt dit niet.

Maar Shell hoeft helemaal niet te wachten op de overheid. Shell is zo ontzettend groot en heeft zoveel invloed, dat het soms machtiger is dan overheden. En daarom zijn we naar de rechter gestapt. En de rechter gaf ons gelijk. Shell heeft een eigen verantwoordelijkheid en moet niet wachten tot de politiek met regels komt. Als de overheid het laat afweten en grote bedrijven hun verantwoordelijkheid niet nemen, is het recht bijna de enige manier om de planeet te redden.

Samen winnen we van grote vervuilers

Zonder klimaatrechtszaken zouden overheden, instellingen en bedrijven blijven treuzelen. Onze klimaatzaken tegen ING en Shell brengen vervuilende bedrijven in beweging. Samen zorgen we ervoor dat jouw stem en die van duizenden anderen worden gehoord. Zodat we niet meer genegeerd kunnen worden. Doe je mee?

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...