9 tips voor een groene kerst

Van lampjes tot feestkleding en van kerstbomen tot cadeaus. Kerst is gezellig, maar niet zo goed voor je portemonnee en het klimaat. Gelukkig zijn er genoeg manieren om een milieuvriendelijke kerst te vieren. Ik heb 9 tips voor jou.

Wil je meer groene tips ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

1. Go vegan

Vlees eten heeft een enorme impact op het klimaat; voor de productie van 1 kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig voedsel nodig. De feestdagen zijn dan ook een uitstekend moment om een veganistisch kerstdiner te koken voor je gasten. Dus doe je beste schort voor en ga aan de slag met een plantaardig menu. Op The Vegan Effect vind je de leukste veganistische gerechten voor kerst. Van voorafje tot toetje.

2. Wees creatief met restjes

Kerst gaat vaak samen met eten. Véél eten. Mensen slaan rond de feestdagen vaak meer boodschappen in dan normaal. Door slim te kopen, koken en bewaren voorkom je dat je voedsel verspilt.

Ga je op eerste kerstdag helemaal los in de keuken? Dan kom je op tweede kerstdag waarschijnlijk al een heel eind met restjes. Zo heb je meer tijd voor je gasten en voorkom je dat al dat lekkers in de vuilnisbak belandt. Bij Stichting Samen Tegen Voedselverspilling vind je nog veel meer tips voor het voorkomen van een overschot aan eten én restjes-inspiratie.

3. Ontwijk de supermarkt voor een biologische kerst

De dagen voor kerst loopt het storm in de supermarkt. Geen zin in die drukte? Als het binnen je budget past is het de moeite waard om te kijken bij de kleinere speciaalzaken. Hier vind je vaak biologische- en streekproducten die bij de grotere ketens meestal niet in de schappen liggen. Het kost iets meer, maar je steunt er wel biologische boeren en lokale ondernemers mee.

4. Adopteer een kerstboom

Miljoenen kerstbomen verdwijnen elk jaar in de verbrandingsoven. Dat is niet nodig. Bij adopteereenkerstboom.nl huur je een biologische kerstboom, die in januari weer wordt terug geplant. Elke boom heeft een uniek nummer zodat je volgend jaar dezelfde boom weer kunt adopteren. Zo blijft het toch een beetje "jouw" boompje. Ben je benieuwd naar andere alternatieven voor een groene kerst? We hebben nog veel meer tips voor een duurzame kerstboom.

5. Ga voor een duurzame kerst met upcycling

Upcycling is leuker, persoonlijker én duurzamer dan iets nieuws kopen. Bij de Amsterdamse winkel theupcylcle.nl kun je zowel on- als offline terecht voor circulaire kerstcadeaus die gemaakt zijn met gerecyclede materialen. Zelf aan de slag gaan kan natuurlijk ook. Je hebt vast nog wel spullen in je kast liggen die je niet meer gebruikt. En anders is een bezoekje aan de kringloop zo gedaan. Lees hier meer tips over duurzaam cadeaus geven.

6. Pak in, pak uit

Je geupcyclede cadeaus verpak je natuurlijk niet in een saai stuk cadeaupapier, dat vervolgens meteen in de prullenbak belandt. Nee, die pak je in een leuke oude poster, kalender of een pagina uit de Donald Duck. Gebruik je liever helemaal geen papier? Doe het cadeautje bijvoorbeeld in een glazen pot of een restje mooie stof zoals een oude sjaal.

7. Versier je kerstboom anders

Het versieren van de kerstboom met lichtjes en kerstballen is voor veel mensen een jaarlijkse traditie. Echt duurzaam is het helaas niet. Zeker niet als je jaarlijks nieuwe ornamenten en slingers in huis haalt. Als je er de tijd voor neemt, zijn er veel alternatieven voor traditionele kerstversiering. Denk bijvoorbeeld aan een haak- of breiwerkje, of pak er een schaar en papier bij voor een eigen knutselwerk. Met de versiercursus van Down To Earth wordt dit een stuk makkelijker.

8. Ruil je ballen

Ben je iets minder creatief aangelegd of niet zo'n doe-het-zelver? Ruilen is het nieuwe kopen! Ruil je kerstversiering voor een jaartje met je beste vriend(in), je buren of je familie. Zo heb je ieder jaar een volledig anders uitgedoste boom, zonder dat je dozen met nieuwe ballen hoeft te kopen die de rest van het jaar in de opslag stof vangen.

9.  Recycle je feestoutfit

Met kerst wil je er goed uitzien. Maar waarom nieuwe kleding kopen die daarna in de kast blijft hangen? Dat is zonde van je geld én niet goed voor het milieu. De kledingindustrie is erg vervuilend en bewust consumeren levert veel meer op.

Gelukkig vind je door heel Nederland tweedehands winkels vol feestelijke kleding. Ook online kan je goed slagen voor een feestoutfit. Op apps zoals Vinted en Sellpy wordt enorm veel kleding in alle kleuren en maten aangeboden. Weet je zeker dat je de outfit maar één keer gaat dragen? Dan is zelfs een tweedehands aankoop niet de meest duurzame optie. In dat geval kan je altijd nog naar de kledingbibliotheek voor een duurzame outfit, die je daarna zonder schuldgevoel weer retourneert.

Of we een witte kerst krijgen is nog even afwachten, maar met deze tips wordt het in ieder geval een groene kerst. Fijne dagen!

Beeld bovenaan: 2 handen houden een cadeautje vast, dat versierd is met een dennenappel en takje van een dennenboom.

Kom 31 mei naar de Klimaatmars op de Zuidas

Op vrijdag 31 mei nemen we de Amsterdamse Zuidas over. Hét symbool van de macht van bedrijven. Omdat grote vervuilende bedrijven blijven vervuilen. Als zij daar niet mee stoppen, loopt de klimaatcrisis volledig uit de hand. Ben jij 1 van de tienduizenden die we daar verwachten?

Loading...