english

Vakantie in Nederland door corona? 8 bijzondere tips

Veel Nederlanders kiezen door corona om niet de grens over te gaan voor hun vakantie. Gelukkig zijn er genoeg mooie plekken te ontdekken in eigen land. Een rondje bij Milieudefensie collega's leverde al snel wat bijzondere tips op. Laat je inspireren door deze 8 vakantietips voor topbestemmingen in eigen land.

1. Wadlopen in het Hoge Noorden: tot je oksels in het water

Benjamin: "Ik weet nog goed dat ik als 14-jarige enorm trots was op het feit dat ik met laag water vanaf de zandplaat Brakzand naar Schiermonnikoog was gelopen. Een tocht van 11 km, waar je ongeveer 3 uur over doet. Het was koud, mijn schoenen zaten vast in de modder en het water kwam soms tot aan mijn oksels. Maar ik heb het gered. Een echte overwinning die werd afgesloten met warme chocomel met slagroom en een stiekem slokje kruidenbitter."

toerist in eigen land: wadlopen in het Hoge Noorden

2. Overnachten op De Kluut: slapen in een tipi op een onbewoond eiland

Hilde: "Overnachten in een tipi op een onbewoond eiland? Midden in het Veluwemeer, vlakbij Harderwijk, ligt een klein eilandje: De Kluut. Op dit onbewoonde eiland kun je avontuurlijk kamperen in prachtige natuur met weids uitzicht over het water. Marshmallows roosteren boven een kampvuur of een nachtelijke duik, dat kan hier allemaal. Als je mijn kinderen vraagt wat hun favoriete vakantie was, dan staat de tipi met stip op 1."

3. Grotbiken in Valkenburg: in het pikkedonker fietsen onder de grond

Arjan: "Mountainbiken door de Limburgse grotten? Wie verzint zoiets? Vlakbij Maastricht kun je in het donker een tocht maken door het gangenstelsel van de mergelgrotten. Het is er aardedonker dus een helm met een lamp erop is geen overbodige luxe. Ik houd ervan om echt op avontuur te gaan met mijn gezin. Doordat het donker was, was het ook een beetje spannend, perfect voor adrenaline- junkies!"

Valkenburg

4. Inktvissen zien in de Westerschelde: op onderwatersafari

Bart: "Als het water in de Westerschelde de juiste temperatuur heeft gaat de sepia, een inktvissensoort, paren en dat is fantastisch om te zien. De sepia's trekken elk jaar vanuit de Atlantische Oceaan en de Noordzee naar de Oosterschelde om zich daar voort te planten. Dus heb je een duikbrevet? Ga dan in plaats van naar een exotisch eiland gewoon naar Zeeland."

5. Fietsen in eigen land: stap in de trein en pak een OV-fiets

Janneke: "Ik houd van fietsen, maar de omgeving van Amsterdam ken ik inmiddels op mijn duimpje. Daarom stap ik af en toe in de trein. Ik heb een OV-fietsabonnement en daarmee kun je voor € 3,85 bijna op elk station een fiets huren. Dus pak de trein naar Nijmegen en fiets langs de Waal of maak een tocht door de duinen van Castricum naar Haarlem. En het mooie is dat je de fiets niet hoeft terug te brengen naar de plek waar je 'm gehuurd hebt. Voor een extra toeslag mag je je fiets ook bij een ander station inleveren."


Ov-fiets

6. Dark Sky wandeling op Terschelling: sterren kijken

Carla: "Een paar jaar geleden maakte ik een Dark Sky wandeling op Terschelling en dat vond ik echt prachtig. Sinds 2015 is natuurgebied De Boschplaat op Terschelling een Dark Sky Park geworden. Deze parken liggen meestal in natuurgebieden waar de lucht nog schoon is, er stilte heerst en speciale dieren- en plantensoorten leven die gebaat zijn bij een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Ik was verbaasd hoe helder de sterren waren. Doordat er geen lichtvervuiling is lijkt het of de sterren heel dichtbij zijn."

Dark Sky wandeling terschelling, sterrenkijken Nederlandse kust

7. Overnachten in een boomhut: Romantisch Friesland

Lowie: voor een romantisch weekendje weg heb ik mijn vriendin meegenomen naar een boomhut in Friesland. Samen koken op minder dan een vierkante meter met prachtig uitzicht op de Friese weilanden. Als het donker is sterren kijken en nog even een fietstocht naar het dichtstbijzijnde dorp voor een biertje. Een goede relatietest!

Friese boomhut

8. Dineren op Vuurtoreneiland: eten in de buitenlucht

Marieke: "Dit restaurant zit altijd vol en dat ligt niet alleen aan het eten, maar ook aan de omgeving. Midden op een onbewoond eiland met een oud fort en de enige vuurtoren van Amsterdam, staat een glazen kas die omgebouwd is tot restaurant. Het is alleen te bereiken per schip. Het eten was heerlijk maar die ondergaande zon en het geluid van de vogels om ons heen waren onbetaalbaar."

Bereken de CO2-uitstoot van je vakantie

Ga je deze zomer toch op vakantie naar het buitenland? En ga je met het vliegtuig, auto of de trein? Met deze tool van Milieu Centraal bereken je de CO2-uitstoot van je vakantie en krijg je tips om de klimaatimpact van jouw vakantie te verkleinen.

Duurzame feest- en vakantiedagen vieren 

ebook-cover2.png

Ben je benieuwd hoe je feest- en vakantiedagen duurzamer viert? Wij hebben onze beste tips voor dit voorjaar voor je op een rij gezet. Van Eid Al-Fitr tot en met de zomervakantie. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je krijgt gratis dit e-book.Foto header: Defence Line Amsterdam (Creative Commons)

Zorg dat Shell zich aan de uitspraak van de rechter houdt

Wat is dat toch met Shell? Vorig jaar veroordeelde de rechter het bedrijf. De uitstoot moet in 2030 met bijna de helft omlaag. Maar ze doen niks. Dat brengt wereldwijd mensenlevens in gevaar. Spreek de verantwoordelijke bestuursleden van Shell daarom persoonlijk aan en stuur ze nu een kaartje.

Wil je meer weten?

Loading...