english

8 guilty climate pleasures: welke herken jij?

Je probeert zo duurzaam mogelijk te leven. Toch denk ik dat ook jij regelmatig voor groene dilemma ‘s staat. Dat je verleid wordt tot minder groene keuzes. Wat is jouw guilty climate pleasure?

1. Vliegen

Even naar je beste vriendin in Barcelona of naar die waanzinnige tentoonstelling in Florence. Dan lonkt het vliegtuig vaak meer dan de trein. Want vliegen is goedkoop, snel en makkelijk. Voor een paar tientjes sta je immers al op een zonnige bestemming. De prijs en het gemak maken het best lastig om voor een duurzamer alternatief te kiezen.

Als je de tijd hebt, probeer dan toch eens eens een andere manier van reizen. Eigenlijk is alles binnen Europa goed met de trein te doen. Boek dan wel op tijd! Het voordeel van met de trein reizen is ook nog eens dat je veel van de omgeving ziet tijdens je reis. Dat is weer eens wat anders dan het wolkendek vanuit je vliegtuigraampje.

2. Spullen kopen

Ben jij een echte shopaholic? Even lekker shoppen kan heerlijk zijn. En soms is het dan ook erg lastig om al dat leuks te weerstaan. Toch zijn spullen helaas één van de grootste vervuilers. Als jouw winkelwagentje na elk bezoek aan de IKEA gevuld is met spullen die je eigenlijk niet nodig hebt,  lees dan eens dit blog. 

Wil je je shopgedrag proberen in te perken? Haak dan aan op de @thenobuychallenge. Dan koop je tijdelijk even helemaal niets. Handig als stok achter de deur!

Heb je toch echt iets nodig? Kijk eens of je het tweedehands kunt krijgen. Er zijn tegenwoordig veel leuke tweedehandswinkels, ook online.

3. Vlees eten

Een lekker sappig biefstukje of overheerlijke bitterbal. Kan jij je een leven zonder vlees voorstellen? De één doet het met twee vingers in de neus, de ander heeft er meer moeite mee. Feit blijft dat vlees het milieu en het dierenwelzijn schaadt. Je hoeft natuurlijk niet meteen over te stappen op volledig vegetarisch. 2 dagen geen vlees in de week is een goed begin. Er zijn genoeg alternatieven!

In de supermarkt vind je steeds meer lekkere vleesvervangers. Wat dacht je van een lekkere vegetarische burger? Dit maakt de overstap makkelijker. Wil je het echt gezond maken? Vervang dan vlees met onbewerkte voeding, zoals peulvruchten, linzen en bonen.

4. Tropisch fruit en groenten eten

Heerlijk, zo ‘n mango of ananas in de winter. Je waant je meteen in de tropen! De supermarkten liggen vol met groenten en fruit van buiten het seizoen. Het is natuurlijk fijn om zoveel keus te hebben, maar goed voor het milieu is het niet. Deze groenten en fruit moeten van ver komen.Wil je hier wat bewuster mee omgaan? Koop dan eens wat vaker lokale producten uit het seizoen. Op het voedingscentrum staat een overzichtelijke lijst met seizoengroenten en -fruit. Zo kom je zomaar tot heerlijke nieuwe recepten!

Tropisch fruit.jpg

5. De auto pakken

Tijd om naar je werk te gaan 5 kilometer verderop. Buiten regent het pijpestelen. Neem jij de fiets of pak je toch de auto? Als autobezitter is de verleiding vaak groot om in je auto te stappen. Comfort en gemak winnen het dan van de fiets of het openbaar vervoer.

Logisch ook. Ik ben zelf geen fan van fietsen. Toch daag ik mezelf steeds vaker uit om de auto te laten staan. Fietsen is hartstikke gezond en een stuk beter voor het milieu.

Moet je ver reizen en is het openbaar vervoer geen optie? Denk dan eens aan een (elektrische) deelauto. Vaak is er bij jou in de buurt wel één te vinden.

6. Lang douchen

Heerlijk ontspannen onder de douche. Helemaal in de winter is het moeilijk om tijdens het douchen die kraan weer uit te draaien. Blijf jij ook regelmatig onder de douche staan tot je vingertoppen beginnen te rimpelen? Misschien kan een douchetimer je dan helpen. Of maak je eigen challenge waarbij je bijvoorbeeld elke dag 30 seconden minder lang doucht.

7. Bij je niet duurzame bank blijven

Zit je al jaren bij ING, Rabobank of ABN AMRO? Dan lijkt overstappen naar een écht duurzame bank soms enorm veel gedoe. Bij je eigen bank weet je hoe alles werkt en heb je waarschijnlijk al jaren hetzelfde rekeningnummer. Soms voelt daarom de stap om daadwerkelijk over te stappen groot.

Wil je er toch voor gaan? Misschien kan 
het artikel Overstappen naar een duurzame bank je  helpen.

8. Gezellig fikkie stoken

Tijdens een heerlijke zomeravond de houtkachel aan. Of juist in de winter lekker knus bij elkaar om de openhaard. Als je er één hebt, dan is het heerlijk: het geeft direct gezelligheid en is natuurlijk heerlijk warm.

Het zelf maken van een vuurtje haalt bij de meest serieuze mensen het innerlijke kind weer naar boven. Nadeel? Hout verbanden is niet echt goed voor de luchtkwaliteit in je buurt. Zeker niet voor mensen met luchtwegklachten. Overdrijf het daarom niet en houd rekening met anderen.

Laat zien dat het klimaat jouw stem bepaalt

Waren deze guilty climate pleasures herkenbaar? Onthoud dan: dat geldt voor vrijwel iedereen! Wees niet te streng voor jezelf. Iedere stap is er één.

De verantwoordelijkheid ligt vooral bij de overheid en grote bedrijven. Pas als zij ook mee gaan doen, maken we écht grote stappen om de klimaatcrisis op te lossen. 

Word lid van Milieudefensie

Door lid te worden doe je echt iets aan klimaatverandering. Want je steunt de invloedrijkste klimaatorganisatie van Nederland. Dankzij ons moet Shell van de rechter stoppen met vervuilen, is er nu een Klimaatwet en komt er een CO2-heffing voor de industrie. En samen met jou zorgen we dat het volgende kabinet kiest voor eerlijk en ambitieus klimaatbeleid.

Loading...