english

4 schokkende feiten over KLM

Terwijl wij miljarden pompen in het redden van KLM en Schiphol, maken ze er zelf een potje van. In de duurzame en eerlijke wereld waar wij voor staan, is echt geen plek voor belastingontwijking, milieuvervuiling en klimaatopwarming. Deze 4 schokkende feiten zou iedereen moeten kennen.

Teken onze oproep voor duurzaam herstel

1. Ons belastinggeld verdwijnt in Ierse zakken

De miljarden steun die de overheid nu wil geven aan KLM is bedoeld om banen te redden. Dat lijkt op het eerste gezicht een goede beslissing. Maar uit onderzoek van Follow the Money blijkt dat het grootste deel van de steun helemaal niet terecht komt bij de werknemers. Het stroomt rechtstreeks naar machtige oliehandelaren en vervuilende Ierse bedrijven.

Dat zit zo: De vliegtuigen van KLM blijven aan de grond, maar het luchtvaartbedrijf heeft allerlei foute deals gemaakt, waardoor ze vaste lasten moeten doorbetalen. Het gaat bijvoorbeeld over de verplichte afname van kerosine en het doorlopend moeten leasen van vliegtoestellen. Die leasebedrijven zitten veelal in Ierland, waar ze weinig belasting hoeven te betalen.

Kortom: het zijn grote vervuilende (buitenlandse) bedrijven die van onze staatssteun profiteren, niet de (Nederlandse) werknemers. Ons belastinggeld verdwijnt dus in de verkeerde zakken. Dit is geen eerlijke inzet van belastinggeld. Steun aan werknemers: ja. Steun aan aandeelhouders: nee.

2. Luchtvaart hoeft nog steeds geen belasting te betalen voor kerosine en tickets

De Nederlandse luchtvaart krijgt al een flinke belastingvrijstelling van onze overheid. Op kerosine en tickets hoeft KLM namelijk 0 euro btw te betalen. Helemaal niets dus. Op jaarbasis komt dit neer op een voordeel van 2 miljard euro. De bakker op de hoek draagt wel netjes bij aan de samenleving. Terwijl deze veel kleiner en veel minder vervuilend is. Dat is de wereld op z’n kop.

De overheid gaat KLM redden in de coronacrisis. Maar deze belastingvoordelen worden niet herzien. Onbegrijpelijk.

3. KLM vervuilt meer en meer

Het wordt bijna slapstick. Want KLM doet niet alleen niets om klimaatverandering te stoppen. Het verergert de situatie zelfs. De CO2-uitstoot van KLM steeg vorig jaar met 3,5%. En de luchtvaart in het algemeen is de snelst groeiende vervuiler. Met in de afgelopen vijf jaar een CO2-toename van 24,5% door Europese vluchten. Dit zijn korte vluchten die in veel gevallen makkelijk vervangen kunnen worden door de trein. 

De luchtvaart doet niet mee aan het klimaatakkoord van Parijs. Ook blijft het buiten schot van het Nederlands Klimaatakkoord. Het wordt hoog tijd dat de sector zijn verantwoordelijkheid neemt. En het is dan ook echt absurd dat onze overheid nu nóg meer miljarden wil pompen in de vervuilende onhoudbare luchtvaartindustrie.

4. KLM hervat luchtvracht plofkippen

De KLM heeft de vloot grotendeels geparkeerd op de grond. De weinige vluchten die nog gaan, zijn vooral bedoeld voor vrachtverkeer. Zodat we hier genoeg levensmiddelen en medicijnen hebben. Maar nu blijkt dat die schaarse vluchten ook worden gebruikt om ‘pluimvee’, of liever gezegd ‘plofkippen’ naar Nederland te vervoeren. Dat is wel echt het laatste wat we nodig hebben.

Teken onze oproep voor duurzaam herstel

Steun aan werknemers: ja. Steun aan aandeelhouders: nee. En waarom miljarden stoppen in de vervuilende luchtvaart? We kunnen veel beter investeren in een eerlijk een duurzame toekomst. Denk aan sectoren als de zorg, onderwijs of cultuur. Vind jij dit ook? Je kunt helpen door onze oproep te tekenen. Dat hebben al ruim 30.000 anderen gedaan. Bedankt!

Steun ons in het Hoger Beroep tegen Shell

Op 26 mei wonnen we onze Klimaatzaak tegen Shell. De rechter oordeelde dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 teruggebracht moet hebben met 45%. Een fantastische overwinning. Helaas gaat Shell tegen deze beslissing in hoger beroep. Wij nemen het op tegen een van de machtigste en rijkste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons nog een keer te winnen van Shell. Doe je mee?

Loading...