8 gewoontes voor een duurzamer leven

Wil jij milieubewust leven, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Goed nieuws: met kleine stapjes kom je al een heel eind! Met deze dagelijkse gewoontes ligt een duurzamer leven binnen handbereik.

1. Vang je water op

Na het lezen van deze tip ga jij nergens meer naartoe zonder je emmer. Oké, dat is misschien een beetje overdreven, maar er zijn meer dan genoeg plekken waar je water kan opvangen. Zet een emmer onder de douche en verzamel water voor je planten. Of schaf een regenton aan voor in de tuin of op het balkon. Gratis water! En belangrijker: met een regenton kun je jaarlijks honderden liters water besparen.

2. Koop slimme stekkerdozen

Laad jij je telefoon ook altijd op terwijl je slaapt? Dat is eigenlijk zonde, want die is vaak na een uur al vol. De rest van de nacht trekt de oplader wel stroom, ook als je apparaat vol is of als er geen apparaat aan je oplader hangt. Gelukkig zijn er stekkerdozen die uit zichzelf stoppen met stroom leveren als het apparaat vol is. Of als er alleen een oplader aan hangt. Superhandig!

3. Doe je droger de deur uit

Veel mensen hebben nog steeds een energie-slurpende droger in huis. Deze wasdrogers behoren tot de grote elektriciteitsgebruikers in huishoudens. Zo’n droger vreet stroom. Dat is niet alleen slecht voor het klimaat, maar kost ook nog eens veel geld. Doe dat ding daarom de deur uit en schaf een waslijn of droogrek aan. Lekker ouderwets, maar zo effectief.

4. Breng een bezoekje aan de kringloop

Een grote kringloopwinkel met meubels. Vooraan ligt een hoge stapel boeken.

Foto: een grote kringloopwinkel met meubels. Vooraan ligt een hoge stapel boeken.

Spreek met jezelf af eerst bij de kringloop te kijken voordat je iets nieuw koopt. Veel milieuschade komt door de aankoop van nieuwe spullen, zoals meubels, boeken en speelgoed. Vooral elektronica is schadelijk voor het milieu. Maar ook kleding kun je beter tweedehands kopen.

5. (Her)ontdek Europa

Vliegen is extreem slecht voor het milieu. Gelukkig is er dichtbij huis ook veel moois te ontdekken. Binnen Europa is reizen per trein of bus de meest klimaatvriendelijke keuze. In Kroatië zijn de zeeën net zo blauw als in Thailand en nergens ter wereld vind je beter schepijs dan in Italië.

6. Doe je was plastic-vrij

Er zijn meer dan genoeg manieren om de was te doen zonder wasmiddel uit een plastic fles. Denk eens aan wasstrips. Deze dunne blaadjes bevatten wasmiddel dat zo geconcentreerd is dat je met één strip vaak wel 9 kilo kunt wassen. Daardoor is er een stuk minder verpakkingsmateriaal nodig dan voor standaard wasmiddel; ze worden geleverd in kleine kartonnen doosjes. Er komt dus geen plastic aan te pas. Bekende merken zijn bijvoorbeeld Brauzz en The Good Brand. Ben je lekker bezig met je plastic-vrije gewoontes? Kijk dan ook eens naar schoonmaaktabletten, bijvoorbeeld van het merk Bamboozy of Happy Soaps. Of aan tandpastatabletten zoals die van Smyle.

7. Deel je spullen

De aanschaf van nieuwe producten is funest voor het milieu. En waarom nieuw kopen als je het gewoon kan lenen? Dus deel je auto, heggenschaar en krantenabonnement. Kijk daarvoor bijvoorbeeld eens op Peerby. Op deze website zie je precies welke spullen mensen in de buurt aanbieden, maar kun je ook zelf spullen uitlenen aan je buren. Ook ruilen is een optie. Denk bijvoorbeeld aan boeken die je niet meer leest en kleren die je niet meer draagt. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

8. Daag je vrienden uit

Vaak is het makkelijker om nieuwe gewoontes vol te houden als je het samen doet. Dus daag je vrienden en familie uit. Spreek bijvoorbeeld af dat je een maand lang geen vlees eet, of geen nieuwe kleren of spullen koopt. Sluit de periode af met een kledingruilfeestje, een weggeefmarkt of een veganistische avond. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook gewoon gezellig.

Wil je meer praktische tips ontvangen? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Foto bovenaan: een hand onder het stromende water van een douche.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...