Deze klimaatrecords braken we de afgelopen 10 jaar

De klimaatcrisis is echt allang begonnen. Het bewijs vind je hieronder: een groeiende lijst van gebroken klimaatrecords. Bekijk ze vooral, maar laat het daar niet bij. Want dat helpt niet. Help mee om de grootste vervuiler van Nederland aan te pakken.

1. De CO2-uitstoot was nooit zo hoog

Het aantal deeltjes koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer is hoger dan ooit in de afgelopen miljoenen jaren. Amerikaanse meteorologen melden dat op 9 mei 2013 voor het eerst in 3 miljoen jaar de grens van 400 ppm (deeltjes per miljoen) is bereikt. De laatste keer dat dit gebeurde, bestond de mens niet en was de planeet nog warmer dan vandaag. Alleen zijn wij nu de oorzaak, niet de natuur.

2. De temperatuur blijft stijgen

Het afgelopen decennium begon in 2010 met wat toen het heetste jaar ooit was. Dat record werd vervolgens opnieuw gebroken in 2014 en verbrijzeld in 2015 en 2016. Nu 2019 ten einde is concluderen wetenschappers dat het eind 2019 warmer was dan ooit te voren.

Het werd de afgelopen 10 jaar officieel 1 graad warmer dan voor de industriële revolutie. Dit betekent dat we al meer dan halverwege de maximum temperatuurstijging zijn die is vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs. Daarin staat dat de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden moet blijven en het liefst tot 1,5 graad beperkt moet worden.

Bron: Buzzfeed

3. Poolkappen verdwijnen

Terwijl de aarde opwarmde, smolt het ijs op de Noordpool. Het niveau van het ijs was het laagst in 2012. In 2019 werd het op een na laagste niveau gemeten. Wetenschappers die naar het Noordpoolgebied kijken, vragen zich af wanneer we onze eerste ijsvrije zomer zullen beleven.

Bron: Buzzfeed

4. De zeespiegel blijft stijgen

De zeespiegel stijgt, door smeltend ijs en omdat het opwarmende oceaanwater steeds verder uitzet. Wereldwijd is de zeespiegel sinds 1993 ongeveer 3 centimeter gestegen. En het water stijgt sneller en sneller. In de Stille Oceaan verdwijnen grote delen van eilanden onder water, of ze zijn al volledig verdwenen. Een stijging van 3 centimeter lijkt misschien niet zo veel, maar dit heeft al geleid tot meerdere overstromingen. In de VS hebben 17 staten van 2005 tot 2017 bijna $ 16 miljard aan kustschade opgelopen.

14227656790_5b2ddc8a30_b.jpg

5. Koraal verdwijnt massaal

De ergste koraalverbleking in de geschiedenis duurde van 2014 tot 2017 en raakte riffen over de hele wereld. Het Great Barrier Reef, 's werelds grootste koraalrif, verloor ongeveer de helft van zijn koraal. Het koraal verbleekt en vergaat door de opwarming van het oceaanwater.

2048x1152.jpg

6. Rampen worden nog rampzaliger

Het aantal natuurrampen steeg enorm het afgelopen decennium. Orkaan Sandy legde een deel van Amerika plat. Tyfoon Haiyan doodde duizenden mensen op de Filippijnen. Japan kreeg te maken met de zwaarste tyfoon in jaren. Europa ervoer recordbrekende hittegolven. In Afrika zorgde de droogte voor een voedseltekort voor miljoenen mensen. De bosbranden in Australië zorgen nu nog steeds voor een aanhoudende vluchtelingenstroom en de dood van miljarden dieren.

Bron:Buzzfeed

Steun onze klimaatzaak tegen Shell

Wil je echt iets doen tegen klimaatverandering? Help ons dan. Shell is de grootste vervuiler van Nederland en stoot 9 keer meer CO2 uit dan heel Nederland bij elkaar. Daarom zijn wij een rechtszaak gestart tegen Shell. Wij willen dat een rechter Shell dwingt zijn bedrijfsplannen in lijn te brengen met het klimaatakkoord. Wil je ons helpen de wereld een stukje beter te maken? Steun ons dan met een gift.

Ja ik steun de klimaatzaak tegen Shell

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...