5 vragen aan Jorien over de gaswinning

Sinds de zware aardbeving in Groningen op 8 januari is het debat over de gaswinning weer volop in het nieuws. 5 vragen aan campagneleider Jorien de Lege over de gaswinning, de aardbevingen, het protest en de oplossing.

  1. Groningers gaan 19 januari de straat op voor een fakkeltocht. Hoeveel zin heeft zo'n actie?
  2. Roepen dat de gaskraan dicht moet, dat is toch niet realistisch? Nederland heeft het gas toch nodig?
  3. Hoe moeten we dan van het gas af?
  4. Er wordt gezegd dat de aardbevingen toch wel doorgaan, ook al draaien we de gaskraan dicht. Dan kunnen we het gas toch net zo goed opmaken?
  5. Wat kan ik doen?

1. Groningers gaan 19 januari de straat op voor een fakkeltocht. Hoeveel zin heeft zo'n actie?

Heel veel zin! Ik heb vorig jaar ook meegelopen en ik vond het een bijzondere ervaring. Je beseft dat je niet alleen staat en dat is ontzettend belangrijk. Zo'n groep mensen met een heldere boodschap is ook een krachtig signaal: aan mensen buiten Groningen, maar ook aan de politiek. Het verzet tegen de gaswinning is al een tijd duidelijk zichtbaar en de regering kan er niet meer omheen dat dingen anders moeten. De gaskraan gaat steeds verder dicht en er wordt gewerkt aan schadeherstel. Maar we zijn er nog niet. Het is belangrijk druk uit te blijven oefenen op de politiek en te blijven wijzen op de verantwoordelijkheid om het probleem aan te pakken. Op 16 januari 2018 spreekt de Tweede Kamer voor de zoveelste keer over 'Groningen'. We hebben wat suggesties voor minister Wiebes en de Kamerleden. Voor het geval ze dit keer wel besluiten om de Nederlandse gasverslaving aan te pakken.

2. Roepen dat de gaskraan dicht moet, dat is toch niet realistisch? Nederland heeft het gas toch nodig?

Gas heeft ons land rijk gemaakt, maar ook lui en gemakzuchtig. Natuurlijk kan de gaskraan wel dicht! Er zijn genoeg alternatieven beschikbaar. Technisch en financieel is er geen land dat zo goed de overstap van olie, gas en kolen naar duurzaam kan maken. Toch bungelen we onderaan in de lijst van Europese landen als het gaat om de overstap naar duurzame alternatieven, bijvoorbeeld wind en zon. Dat komt omdat vooral duurzame verwarming lange tijd niet belangrijk werd gevonden. Sinds de zware aardbeving in Huizinge van 2012 is er al veel veranderd, we winnen al minder gas en het plan is om Nederland gasvrij te maken. Het moet alleen veel sneller en dat kan ook. Als we als land de schouders eronder zetten, kunnen we in 2030 zo goed als gasvrij zijn. En het is uiteindelijk nog harstikke goed voor de economie ook. Gas levert al een tijdje geen geld meer op, het kost alleen maar geld aan schade voor Groningen en het klimaat.

3. Hoe moeten we dan van het gas af?

7 miljoen huizen van het gas af
Nederland is gasverslaafd, we moeten dus hard aan het werk om van het gas af te komen. Dat betekent voor de langere termijn, tot 2030, dat 7 miljoen huizen van Gronings gas op duurzame verwarming over moeten. Dit kan door gebruik van aardwarmte, restwarmte of elektrische warmtepompen. En veel isolatie aanbrengen, want in de meeste huizen kan nog bespaard worden. Het is aan de politiek om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen aan deze omschakeling, ook de mensen met een kleinere portemonnee. Er moet een plan komen waarbij over een paar jaar een half miljoen huizen per jaar kunnen worden omgebouwd. De Kamer kan nu al veel maatregelen nemen.

Gas terug voor de industrie en het buitenland
Maar huizen zijn niet de enige afnemers van aardgas. Ook in de industrie zijn er grootgebruikers. Daar liggen nog kansen voor Wiebes: de industrie moet fors besparen en verduurzamen. Tot ze zover zijn kunnen ze overschakelen op gas uit de buitenland, om Groningen snel te ontlasten. Dat kan ruim 2 miljard kuub Gronings gas per jaar schelen. Nederland levert bovendien flink wat gas aan België en Duitsland. Met deze landen is afgesproken dat zij vanaf 2020 steeds minder gas zullen krijgen. Dat scheelt volgens de Gasunie naar schatting jaarlijks 2 miljard kuub Gronings gas.

Minder gas betekent meer duurzame energie. Nederland moet werk gaan maken van wind en zon, maar ook van aardwarmte (geothermie) en bijvoorbeeld groene waterstof. Al deze alternatieven zijn nodig om van het gas af te kunnen komen, ook als we nog flink gaan besparen op ons energieverbruik.

4. Er wordt gezegd dat de aardbevingen toch wel doorgaan, ook al draaien we de gaskraan dicht. Dan kunnen we het gas toch net zo goed opmaken?

Wij zien het zo: als de gaswinning doorgaat, weten we zeker dat er aardbevingen zullen zijn. En vergeet de klimaatverandering niet! Als we nu stoppen met gas, is er een kans dat de bevingen afnemen. Misschien zullen ze door blijven gaan. Deskundigen weten het simpelweg niet. Om dan maar door te gaan met gas oppompen is dus niet logisch, want dan weet je zeker dat de problemen blijven. En dan laat de Groningers in de steek.

5. Wat kan ik doen?

Voor 2030 van het Gronings gas af en uiterlijk 2050 helemaal geen aardgas meer. Jouw hulp is daarbij onmisbaar. Kijk wat jij kan doen in jouw huis of jouw wijk.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...