5 verrassende tips om voedselverspilling tegen te gaan

Met een groeiend aantal mensen op onze planeet, is er steeds meer voedsel nodig. Toch wordt ongeveer een derde van al het voedsel verspild. Ook wij als consument dragen hieraan bij. Ik geef je 5 tips om voedselverspilling tegen te gaan.

1. Koop bewust

Een belangrijke tip om mee te beginnen! Maak een inventarisatie van het eten dat je nog in huis hebt. Kies hiervoor een vast moment in de week. Maak op basis van je inventarisatie een weekmenu en vul dan – met behulp van een boodschappenlijst – aan wat je nog nodig hebt. Weet daarbij hoeveel je eet en wat je porties ongeveer zullen zijn. Zo kan je vooral met verse producten beter inschatten hoeveel je gaat kopen. Koop dus bewuster en kook op maat. 

Daarnaast kan het kopen van diepvriesgroenten en -fruit ook een uitkomst zijn. Ze blijven langer goed en je kan uit de vriezer pakken wat je nodig hebt. Wil je producten met minder verpakking? Lokale producten bieden een uitkomst! Verse, onverpakte producten die van van ver komen, worden sneller verspild. Ze beschadigen bijvoorbeeld tijdens het transport. 

2. First in first out in je koelkast

De mensen die als vakkenvuller bij een supermarkt gewerkt hebben, kennen dit begrip wel: first in first out. Hierbij worden bederfelijke producten zo in de koeling geplaatst dat het oudste product vooraan komt te staan.

Dit principe kun je ook toepassen in jouw eigen koelkast! Maak eventueel een speciale plank vrij in je koelkast waar producten die snel bederven op komen te staan. Deze producten moet je als eerste opeten. Door ze in het zicht te zetten, heb je beter overzicht. Heb je iets aangebroken en in een bakje gedaan? Gebruik dan eventueel stickers waarop je de inhoud en de datum van openen schrijft.

3.  Houd een restjesdag

Vroeger maakte mijn moeder vaak ratatouille. Bij ons werd hier alleen niet het typisch Franse gerecht mee bedoeld. Het betekende eigenlijk zoiets als restjesdag. Van alles wat aan het einde van de week op moest, maakte mijn moeder dan een maaltijd.

Zo ontstonden originele combinaties van eten. Wat dacht je van een beetje pasta en een beetje zoete aardappelfriet op één bord. Lekker gevarieerd toch? Ga aan het einde van de week los met je restjes en maak iets creatiefs! En van groenten die niet meer in heel goede staat verkeren, kun je altijd nog lekkere soep maken.

4. Vries eten in of geef het weg 

Was je oog toch groter dan je maag en heb je eten over? Invriezen is natuurlijk een goede optie. Heb je geen vriezer? Misschien kan je er iemand anders blij mee maken!

Geef bijvoorbeeld je eten weg aan je buren of vrienden. Een andere optie is om je overgebleven maaltijd via een app aan te bieden. Hiervoor kan je bijvoorbeeld de app: Thuisafgehaald gebruiken. Je kan hierin zelf je maaltijd aanbieden, of een maaltijd van iemand anders in je buurt overnemen.

5. Help de horeca

Voorkom niet alleen dat je zelf voedsel verspilt, maar help ook de restaurants een handje. Vraag eens om een doggybag als je tijdens je bezoek aan een restaurant eten over hebt. Dit wordt echt steeds gebruikelijker.

Eventueel kan je zelf ook een bakje meenemen als je weet dat je een kleine eter bent. Daarnaast heb je de app Too Good To Go, waarop restaurants restjes of eten dat zij niet meer kunnen gebruiken aanbieden. Dit kun je voor een schappelijke prijs dan bij het restaurant, of bijvoorbeeld bakker, ophalen. Zo zorgen we samen voor minder verspilling.

Geef tegengas: stuur Shell een sms

Shell moet van de rechter zijn uitstoot met 45% verminderen in 2030. Toch wil Shell vanaf 2024 boren naar gas onder de Wadden. Samen met de Waddenvereniging roepen wij Shell op het unieke waddengebied te beschermen. Doe je mee?

Loading...