Deze lekkernijen voor pakjesavond zijn zonder palmolie (en veganistisch)

Tijdens Sinterklaas eten we in Nederland allerlei traditionele snacks en gerechten. Een pepernoot hier, een chocoladeletter daar. Ik kwam erachter dat deze gerechten vaak geen palmolie bevatten én veganistisch zijn. Hieronder vertel ik hoe jij op 5 december verantwoord kan snoepen.

Wil je eerst meer weten over palmolie of wat veganistisch is? Kijk dan hier voor meer informatie. 

Pure chocoladeletters

chocoletter 225x162.jpg

Rond Sinterklaas ligt er volop chocola in de winkels. Vind je een pure chocoladeletter in je schoen? Grote kans dat deze vegan en palmolievrij is. In de meeste pure chocoladeletters zit niets anders dan suiker, cacaomassa, cacaoboter, emulgator (sojalecithine). In andere smaken zit vaker palmolie en ze zijn ook niet altijd vegan. Dus let goed op de verpakking. 

Pepernoten

pepernoten 225x162.jpg

Normale kruidnoten en pepernoten zijn vrijwel altijd veganistisch. Maar wil je echt duurzaam strooigoed? Koop dan pepernoten waar geen palmolie in zit. Palmolie staat op de verpakking als: plantaardige olie (palm), palmolie of palmvet. Ik heb pepernoten zonder palmolie gespot bij de Jumbo en Albert Heijn (huismerk). Er zijn nog nauwelijks kruidnoten te vinden zonder palmolie. Gelukkig zijn er bij de Jumbo nu Super Kruidnoten zonder palmolie (maar helaas niet veganistisch). Bolletje Kruidnootjes met extra chocolade zijn ook palmolievrij. En bij de Ekoplaza ontdekte ik ook Chocolade Kruidnoten Melk zonder palmolie.

Gourmetten

Kerst vegan 225x162.jpg

Voor veel mensen is het een traditie: gourmetten tijdens pakjesavond. In plaats van vlees kan je ook plantaardig eten op de grill leggen. Wat dacht je van gegrilde aubergine, tempeh in saté of zelfgemaakte zwarte bonenburgers? Maak je gerecht het liefst zonder pakjes en zakjes, dan zit er ook geen palmolie in. Niet alleen verrukkelijk, maar ook gezonder en goed voor het milieu.

Wist je dit al over palmolie?

Palmolie zit in de helft van de supermarktproducten. In eten, maar bijvoorbeeld ook in shampoo. Daar word ik niet blij van. Want voor de aanleg van palmolieplantages wordt regenwoud gekapt. Nederlandse banken steken veel geld in deze palmolie-industrie. 

Producten waarvan je niet wist dat er palmolie in zit
Kijk hier voor meer informatie over veganistisch eten

Vond je dit artikel  interessant? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vond je dit een leuk artikel en wil je meer van dit soort artikelen lezen? Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief via onze inschrijfpagina en ontvang direct een mail met de 5 best gelezen artikelen! 

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...