english

Deze lekkernijen voor pakjesavond zijn zonder palmolie (en veganistisch)

Tijdens Sinterklaas eten we in Nederland allerlei traditionele snacks en gerechten. Een pepernoot hier, een chocoladeletter daar. Ik kwam erachter dat deze gerechten vaak geen palmolie bevatten én veganistisch zijn. Hieronder vertel ik hoe jij op 5 december verantwoord kan snoepen.

Wil je eerst meer weten over palmolie of wat veganistisch is? Kijk dan hier voor meer informatie. 

Pure chocoladeletters

chocoletter 225x162.jpg

Rond Sinterklaas ligt er volop chocola in de winkels. Vind je een pure chocoladeletter in je schoen? Grote kans dat deze vegan en palmolievrij is. In de meeste pure chocoladeletters zit niets anders dan suiker, cacaomassa, cacaoboter, emulgator (sojalecithine). In andere smaken zit vaker palmolie en ze zijn ook niet altijd vegan. Dus let goed op de verpakking. 

Pepernoten

pepernoten 225x162.jpg

Normale kruidnoten en pepernoten zijn vrijwel altijd veganistisch. Maar wil je echt duurzaam strooigoed? Koop dan pepernoten waar geen palmolie in zit. Palmolie staat op de verpakking als: plantaardige olie (palm), palmolie of palmvet. Ik heb pepernoten zonder palmolie gespot bij de Jumbo en Albert Heijn (huismerk). Er zijn nog nauwelijks kruidnoten te vinden zonder palmolie. Gelukkig zijn er bij de Jumbo nu Super Kruidnoten zonder palmolie (maar helaas niet veganistisch). Bolletje Kruidnootjes met extra chocolade zijn ook palmolievrij. En bij de Ekoplaza ontdekte ik ook Chocolade Kruidnoten Melk zonder palmolie.

Gourmetten

Kerst vegan 225x162.jpg

Voor veel mensen is het een traditie: gourmetten tijdens pakjesavond. In plaats van vlees kan je ook plantaardig eten op de grill leggen. Wat dacht je van gegrilde aubergine, tempeh in saté of zelfgemaakte zwarte bonenburgers? Maak je gerecht het liefst zonder pakjes en zakjes, dan zit er ook geen palmolie in. Niet alleen verrukkelijk, maar ook gezonder en goed voor het milieu.

Wist je dit al over palmolie?

Palmolie zit in de helft van de supermarktproducten. In eten, maar bijvoorbeeld ook in shampoo. Daar word ik niet blij van. Want voor de aanleg van palmolieplantages wordt regenwoud gekapt. Nederlandse banken steken veel geld in deze palmolie-industrie. 

Producten waarvan je niet wist dat er palmolie in zit
Kijk hier voor meer informatie over veganistisch eten

Wat vind jij: Moeten duurzame producten goedkoper worden dan onduurzame producten?

Nu zijn producten die slecht zijn voor het klimaat en de aarde vaak goedkoper dan duurzame producten. Wij zijn benieuwd wat jij hiervan vindt. Geef nu jouw mening over deze en andere stellingen via operatieklimaat.nl

Foto header: Gerard Stolk (Creative Commons)

Het klimaatmanifest - Voor en door jongeren

De klimaatcrisis stormt op ons af. Maar er gebeurt nog steeds veel te weinig. Het klimaatbeleid bepaalt of jongeren straks nog een toekomst hebben. Daarom zijn Jongeren Milieu Actief en 6 politieke jongerenorganisaties samen in actie gekomen. Samen met Jan Terlouw stelden zij een klimaatmanifest op. Hierin roepen de jongerenorganisaties de grote politieke partijen op om tijdens de formatie te kiezen voor eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Help jij mee?

Loading...