english

Deze lekkernijen voor de feestdagen zijn veganistisch (en zonder palmolie)

Tijdens Sinterklaas en Kerst eten we in Nederland allerlei traditionele snacks en gerechten. Een pepernoot hier, een oliebol daar. Ik kwam erachter dat deze gerechten vaak veganistisch zijn en geen palmolie bevatten. Hieronder vertel ik hoe jij in december verantwoord kan snoepen.

Wil je eerst meer weten over palmolie of wat veganistisch is? Kijk dan hier voor meer informatie. 

Pure chocoladeletters

chocoletter 225x162.jpg

Rond Sinterklaas ligt er volop chocola in de winkels. Vind je een pure chocoladeletter in je schoen? Grote kans dat deze vegan en palmolievrij is. In de meeste pure chocoladeletters zit niets anders dan suiker, cacaomassa, cacaoboter, emulgator (sojalecithine). In andere smaken zit vaker palmolie en ze zijn ook niet altijd vegan. Dus let goed op de verpakking. 

Pepernoten

pepernoten 225x162.jpg

Normale kruidnoten en pepernoten zijn bijna altijd veganistisch. Makkelijk, hè? Maar wil je echt duurzaam strooigoed? Koop dan pepernoten waar geen palmolie in zit. Palmolie staat op de verpakking als: plantaardige olie (palm), palmolie of palmvet. Ik heb pepernoten zonder palmolie gespot bij de Jumbo en Albert Heijn (huismerk). Helaas heb ik nog geen kruidnoten zonder palmolie ontdekt. Maar ik blijf zoeken, want ze zijn zo lekker. 

Gourmetten

Kerst vegan 225x162.jpg

Voor veel mensen is het een traditie: gourmetten met Kerst. In plaats van vlees kan je ook plantaardig eten op de grill leggen. Wat dacht je van gegrilde aubergine, tempeh in saté of zelfgemaakte zwarte bonenburgers? Maak je gerecht het liefst zonder pakjes en zakjes, dan zit er ook geen palmolie in. Niet alleen verrukkelijk, maar ook gezonder en goed voor het milieu.

Oliebollen

oliebollen 225x162.jpg

De traditionele oliebol bestaat uit 5 ingrediënten: Meel, water, gist, suiker en zout. En als je wil rozijnen. Zolang je zelf het beslag maakt en de oliebol bakt in plantaardige olie, is deze helemaal veganistisch en palmolievrij. Haal jij je oliebollen bij de banketbakker? Let dan op! Veel banketbakkers voegen ei, boter of melk toe. Ook veel winnaars van de jaarlijkse oliebollentest van het Algemeen Dagblad gebruiken dierlijke ingrediënten.

Wist je dit al over palmolie?

Palmolie zit in de helft van de supermarktproducten. In eten, maar bijvoorbeeld ook in shampoo. Daar word ik niet blij van. Want voor de aanleg van palmolieplantages wordt regenwoud gekapt. Nederlandse banken steken veel geld in deze palmolie-industrie. 

Kijk voor meer informatie over veganisme hier


Foto header: Michelle Boon (Wikimedia Commons)

Operatie Klimaat

De aarde warmt steeds sneller op. Toch is het nog niet te laat. Als we het samen doen, kunnen we klimaatverandering stoppen. Alleen: is jou ooit iets gevraagd door de plannenmakers in Den Haag? Daar brengen wij verandering in met Operatie Klimaat. Doe je mee? Dan gaan we samen op zoek naar eerlijke klimaatoplossingen.

Loading...