english

5 redenen om mee te doen aan het Klimaatalarm

De verkiezingen komen steeds dichterbij. Het Klimaatalarm op 14 maart dus ook! Weet je nog niet zeker of je meedoet? Ik geef je 5 redenen om het Klimaatalarm te luiden.

1. De klimaatcrisis snakt naar regels voor bedrijven

De coronacrisis legt veel maatschappelijke problemen bloot. Niet iedereen wordt gelijk behandeld in onze samenleving. Dat komt omdat de overheid keer op keer niet voor jou en mij kiest, maar voor grote vervuilende bedrijven.

Miljardensteun aan KLM. Subsidies aan Shell. Zelfs Nederlandse staatsbedrijven veroorzaken klimaatschade in het buitenland. Als dat niet verandert, maakt de klimaatcrisis de ongelijkheid alleen maar groter.

Voor een gezonde economie en genoeg werk voor iedereen is eerlijk klimaatbeleid nodig. Hoog tijd dus om dat aan onze overheid te laten weten.

2. Dit is hét moment om je te laten horen

Het Klimaatalarm is vlak voor de verkiezingen van 17 maart. Daarna gaan de gekozen partijen al snel praten over hun plannen voor Nederland voor de komende 4 jaar. Dit is dus hét moment om het nieuwe kabinet te laten weten dat we échte oplossingen willen. Voor gezinnen, boeren, kleine ondernemers, inheemse groepen en jongeren.
Iedereen verdient een gelijke kans op gezond eten, duurzaam reizen, groene banen en een goede woning. Laten we het klimaat op 1 zetten bij de politiek. Hier hebben we jou keihard bij nodig!

3. Alle landen in de EU doen het beter dan Nederland

Wist je dat Nederland de minst duurzame energie van Europa heeft? Ons land staat op de allerlaatste plaats.Nederland heeft beloofd dat 14 % van alle energie in 2020 duurzaam is. Bijvoorbeeld uit zon en wind.

Maar het gaat veel te langzaam. Veel fabrieken, kantoren en huizen in Nederland gebruiken nog fossiele energie. Daar lossen we de klimaatcrisis niet mee op! . Ik geloof dat het veel beter kan, óók in Nederland. Samen kunnen we de overheid laten zien dat het erop of eronder is voor het klimaat. 

4. Samen hebben we invloed

Met het Klimaatalarm brengen we een duidelijke boodschap aan de politiek: wij eisen een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid. Voor iedereen.

Politici zijn heel gevoelig voor wat mensen willen, zeker in verkiezingstijd. Niet voor niets organiseren we daarom het Klimaatalarm vlak voor de verkiezingen. Politici willen graag dat jij op ze stemt. Laat ze weten dat het klimaat jouw stem bepaalt. Als we dat met heel veel mensen doen, kan de politiek er niet omheen.

In 2019 was er een grote Klimaatmars in Amsterdam, met wel 40.000 mensen. Een paar dagen later zei de overheid:  nu gaan de vervuilers betalen. Sinds 2021 is er een CO2-heffing voor de industrie. Je stem laten horen heeft zin!

5. Deze verkiezingen zijn belangrijker dan ooit

Nederland heeft afspraken gemaakt met andere landen om de gevolgen van gevaarlijke klimaatverandering zoveel mogelijk te voorkomen. Zoals het Klimaatakkoord van Parijs en de EU-klimaatdoelen. De einddatum voor veel afspraken is 2030. Dat klinkt ver weg, maar dat is het niet. En er moet nog zo veel gebeuren!

De keuzes van onze nieuwe regering bepalen hoeveel last we straks bijvoorbeeld hebben van hoog water. En van te droge, te zoute grond waar voedsel moeilijk op groeit. Daarom is het belangrijk om je te laten horen voor eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid. 

 

Word lid van Milieudefensie

Door lid te worden doe je echt iets aan klimaatverandering. Want je steunt de invloedrijkste klimaatorganisatie van Nederland. Dankzij ons moet Shell van de rechter stoppen met vervuilen, is er nu een Klimaatwet en komt er een CO2-heffing voor de industrie. En samen met jou zorgen we dat het volgende kabinet kiest voor eerlijk en ambitieus klimaatbeleid.

Loading...