english

Nederlanders zijn niet dol op tropische temperaturen

Met de klimaatverandering komen er ook meer hittegolven in Nederland. Wij lieten door I&O Research een zomerpeiling doen onder Nederlanders. Hieronder lees je de meest opvallende conclusies. Ook kun je hier het hele rapport downloaden.

Niet te genieten

Twee op de drie mensen geeft aan temperaturen boven de 30 graden niet prettig te vinden. En bijna 60% zegt dat de hitte hun humeur negatief beïnvloedt. Ondervraagden voelen zich lusteloos (38%), prikkelbaar of chagrijnig (14%).

Geen puf om iets te doen

Mensen vermijden sporten, winkelen en naar buiten gaan. Opvallend is dat het idee van “barbecue weer” flink afneemt bij hoge temperaturen. Boven de 30 graden heeft 30% geen zin om buiten eten te grillen. In plaats daarvan houden mensen zich rustig, 35% past zijn dagritme aan en 25% doet liever een middagdutje.

Slechte nachtrust en minder seks

De hitte heeft ook flinke gevolgen voor het nachtritme. Van de ondervraagden slaapt 60% slechter en korter als het kwik boven de 30 graden stijgt. En eén op de drie Nederlanders heeft minder vaak seks als de slaapkamer te warm is.

Andere delen van het onderzoek

Het onderzoek is in drie delen uitgebracht. Het deel over hitte en droogte is het derde deel van het onderzoek.

 

Download publicatie
Voorbeeld van de eerste pagina van publicatie 'Nederlanders zijn niet dol op tropische temperaturen'
20190830-Rapport-Nederlanders-niet-dol-op-tropische-temperaturen.pdf — 419 KB

Zorg voor elkaar en de toekomst

Het gaat nu maar om 1 ding: het oplossen van de coronacrisis. Samen kunnen we deze crisis aan. Toch is het verstandig om ook alvast vooruit te kijken: naar de economische crisis en de klimaatcrisis. Want hoe willen we verder? Door nu naar de toekomst te kijken, komen we hier samen beter uit.

Loading...