Veelgestelde vragen over Fair Future Generators

Fair Future Generators is een project van Milieudefensie, Jongeren Milieu Actief en is onderdeel van de Maatschappelijke Diensttijd. Als je meer wilt weten over dit project, bekijk dan deze veelgestelde vragen.

Wat wil jij weten?

 1. Voor wie is Fair Future Generators?
 2. Waarom is er een leeftijdsgrens?
 3. Wat ga ik doen?
 4. Hoe lang duurt Fair Future Generators?
 5. Wanneer begint het?
 6. Bij welke organisatie ga ik aan de slag?
 7. Wat krijg ik ervoor terug?
 8. Hoe geef ik me op voor Fair Future Generators?
 9. Is Fair Future Generators hetzelfde als een stage?
 10. Worden mijn onkosten vergoed?
 11. Kost het trainingsweekend of de inspiratie meet-ups mij iets?
 12. Kan ik meedoen aan Fair Future Generators als ik nog studeer?
 13. Krijg ik studiepunten voor Fair Future Generators?
 14. Hoe word ik tijdens het project begeleid?
 15. Wat kan ik verwachten van de trainingsweekenden?
 16. Ik kan niet aanwezig zijn op het trainingsweekend of de trainingsavond. Wat nu?
 17. Welke voorzorgsmaatregelen zijn er getroffen vanwege corona?
 18. Gaat Fair Future Generators door tijdens een corona-uitbraak?

Voor wie is Fair Future Generators?

Fair Future Generators is een project waar jongeren van 18 tot en met 27 jaar aan mee kunnen doen. De focus ligt op het leren van nieuwe vaardigheden en ontwikkelen van jouw talent. Steek jij graag je handen uit je  mouwen en wil jij nieuwe skills opdoen voor je CV? En wil je  tegelijkertijd de wereld een stukje eerlijker maken? Dan kan jij een  Fair Future Generator worden!

^ Terug omhoog

Waarom is er een leeftijdsgrens?

Het kabinet wil de maatschappelijke diensttijd invoeren voor jongeren tot en met 27 jaar. Dit is een ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Fair Future Generators is een project dat vanuit de maatschappelijke diensttijd wordt georganiseerd. Vandaar de leeftijdsgrens van maximaal 27 jaar.

^ Terug omhoog

Wat ga ik doen?

Afhankelijk van je woonplaats, je wensen en je beschikbare tijd kiezen we samen een project uit waar jij mee aan de slag gaat. Wij gaan met je in gesprek om te ontdekken waar jouw talenten liggen, of welke skills je nog wil ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan festivals verduurzamen, een pluktuin aanleggen, het produceren en editen van video's, fotograferen, webdesign en content creatie, het organiseren van evenementen, meewerken aan campagnes om bewustzijn te vergroten of jongeren te bereiken, educatieprogramma's opzetten of het geven van workshops aan andere jongeren. Er is veel ruimte om je eigen ideeën uit te werken en jouw creativiteit volop in te zetten.

^ Terug omhoog

Hoe lang duurt Fair Future Generators?

Een programma bij Fair Future Generators duurt 4 maanden. Je werkt 1 of 2 dagen bij een organisatie bij jou in de buurt. Je kan je tijd zelf indelen. Ook organiseren we 2 keer een trainingsweekend waar je bij moet zijn. Deze beginnen vrijdagavond en duren tot zondagmiddag. 

Voor alle Fair Future Generators is er maandelijkse inspiratie meet-up waar we het hebben over thema´s die te maken hebben klimaat en rechtvaardigheid. Dit is ook een mooie kans om anderen jongeren te ontmoeten.

^ Terug omhoog

Wanneer begint het?

De eerste week van september begint het volgende klimaattraineeship van Fair Future Generators! 1 dag per week ga jij aan de slag bij een klimaatproject in jouw eigen regio. Wij overleggen met jou welke dag het beste past.

Een belangrijk (en verplicht) onderdeel van jouw traineeship zijn de volledig verzorgde & inspirerende trainingsweekenden. Schrijf je deze data vast op in jouw agenda?
* 3 t/m 5 februari
* 28 t/m 30 april

De trainingsweekenden zijn met alle andere deelnemers! Een fijne manier om jongeren met dezelfde idealen te leren kennen.  Naast de trainingsweekenden besteed je 4 maanden minimaal 8 uur per week aan Fair Future Generators.

^ Terug omhoog

Bij welke organisatie ga ik aan de slag?

We doen altijd ons uiterste best om een project te vinden in de buurt waar jij woont. Als je aan de slag gaat bij Milieudefensie, krijg je een plekje op ons kantoor in het centrum van Amsterdam. Naast Milieudefensie kan je ook bij andere organisaties aan de slag. We werken namelijk samen met verschillende maatschappelijke organisaties.

^ Terug omhoog

Wat krijg ik ervoor terug?

Je wordt het gehele traject begeleid door onze organizers. Je krijgt trainingen en workshops van onze experts waar je nieuwe skills ontwikkelt en werkt aan jouw cv. Ben jij bij alle trainingen aanwezig geweest? Dan krijg je aan het einde van het programma een certificaat getekend door de organisatie waar jij je hebt ingezet. Ook kunnen we een aanbevelingsbrief schrijven voor toekomstige sollicitaties.

^ Terug omhoog

Hoe geef ik me op voor Fair Future Generators?

Je kan je inschrijven via dit formulier. Daarna wordt je gemaild en gebeld. Wij nodigen je uit voor een online gesprek om je beter te leren kennen. Vervolgens doen we een voorstel voor een project waarvan wij denken dat het bij jou past. Hierbij kijken we naar jouw motivatie, de talenten die jij wilt ontwikkelen en jouw woonplaats.

^ Terug omhoog

Is Fair Future Generators hetzelfde als een stage?

Nee, het is niet hetzelfde als een stage. Een stage is vaak een verplicht onderdeel van een studie. De maatschappelijke diensttijd doe je vrijwillig en hoeft niets met je studierichting te maken te hebben. Je hoeft geen stageverslag te schrijven, maar je krijgt ook geen stagevergoeding. Je mag het echter wél als een stage doorlopen! Het is wel even intensief als een stage of werkdag. 

^ Terug omhoog

Worden mijn onkosten vergoed?

Ja! Wij vergoeden alle reiskosten (met OV) en andere kosten die je voor het project maakt.

^ Terug omhoog

Kost het trainingsweekend of de inspiratie meet-ups mij iets?

Nee, we vragen alleen om je tijd en inzet. Reiskosten (met OV) worden vergoed. Het is een intensief programma dus besef je goed dat de 8 uur die je meewerkt, wat energie zullen vragen. 

^ Terug omhoog

Kan ik meedoen aan Fair Future Generators als ik nog studeer?

Ja, als je ten minste 8 uur per week aanwezig kunt zijn.

^ Terug omhoog

Krijg ik studiepunten voor Fair Future Generators?

Nee, het is een vrijwillige investering in jezelf en het klimaat.

^ Terug omhoog

Hoe word ik tijdens het project begeleid?

Er staat een team voor je klaar dat ervoor gaat zorgen dat jij het beste uit ons programma haalt. Er is voor jouw regio een organizer. Bij deze organizer kan je terecht met al je vragen, problemen en feedback over het project. Ook zal er veel contact zijn tussen de deelnemers van de verschillende projecten waardoor jullie elkaar ook kunnen helpen. Verder staat er bij elke organisatie een begeleider voor je klaar. 

^ Terug omhoog

Wat kan ik verwachten van de trainingsweekenden?

Iedereen doet mee aan 2 trainingsweekenden. Je start Fair Future Generators met het eerste trainingsweekend. Hier leer je iedereen kennen en krijg je de eerste trainingen. Het tweede trainingsweekend krijg je halverwege. Tijdens de trainingsweekenden leer je  meer over campagnevoeren, organizing, storytelling, actievoeren, inclusiviteit, projectplanning en bewegingsopbouw. Daarnaast ga je aan de slag met skills waar je zelf beter in wilt worden. Zo wordt jij steeds meer een expert op het gebied van klimaatrechtvaardigheid! 
De trainingsweekenden zijn (alle regio's samen)
* 3 t/m 5 februari
* 28 t/m 30 april
De trainingsweekenden zijn in een huisje in de natuur

^ Terug omhoog

Ik kan niet aanwezig zijn op het trainingsweekend of de trainingsavond. Wat nu?

Aanwezigheid bij het trainingsweekend en de trainingsdagen is een verplicht onderdeel van Fair Future Generators. Kan je één of meerdere data niet aanwezig zijn, neem dan contact op met de organizer in jouw regio. Dan zoeken we samen naar een oplossing.

^ Terug omhoog

Welke voorzorgsmaatregelen zijn er getroffen vanwege corona?

We denken dat je het meeste uit je tijd als Fair Future Generator haalt wanneer je meedraait op kantoor of in het veld. Als je in persoon aanwezig kan zijn bij activiteiten en projecten leer je toch het meeste! De organisatie waar jij aan de slag gaat neemt hier uiteindelijk de beslissing over. Als zij willen dat je naar kantoor komt, dan zorgen ze ervoor dat je op 1,5 meter kan werken.

^ Terug omhoog

Gaat Fair Future Generators door tijdens een nieuwe corona-uitbraak?

Ja, Fair Future Generators gaat gelukkig door. Ook als er een nieuwe uitbraak is van het corona-virus. De organisatie waar jij aan de slag gaat zorgt ervoor dat je veilig op 1,5 meter afstand van jouw nieuwe collega’s kan werken. Als het kabinet vraagt om thuis te werken, dan kan je online jouw programma voortzetten.

De trainingsweekenden vinden plaats in een huis midden in de natuur. Wij hebben alle voorzorgsmaatregelen getroffen zodat we jou veilig kunnen trainen.

^ Terug omhoog

Staat je vraag er niet tussen? Of wil je meer weten? Dan kun je jouw vraag mailen naar ffg@milieudefensie.nl. Vermeld je naam, woonplaats en met welk traject je van plan bent om mee te doen. 

Loading...