Veelgestelde vragen over Fair Future Generators MDT

Fair Future Generators MDT is een project van Milieudefensie en is onderdeel van de Maatschappelijke Diensttijd. Als je meer wilt weten over dit project, bekijk dan deze veelgestelde vragen.

Wat wil jij weten?

  1. Voor wie is Fair Future Generators MDT?
  2. Waarom is er een leeftijdsgrens?
  3. Wat ga ik doen?
  4. Hoe lang duurt Fair Future Generators MDT?
  5. Wanneer begint het?
  6. Bij welke organisatie ga ik aan de slag?
  7. Wat krijg ik ervoor terug?
  8. Hoe geef ik me op voor Fair Future Generators MDT?
  9. Is Fair Future Generators MDT hetzelfde als een stage?
  10. Worden mijn onkosten vergoed?
  11. Kost het trainingsweekend of de inspiratie meetups mij iets?
  12. Kan ik meedoen aan Fair Future Generators MDT als ik nog studeer?
  13. Krijg ik studiepunten voor Fair Future Generators MDT?
  14. Hoe word ik tijdens het project begeleid?
  15. Wat kan ik verwachten van het trainingsweekend en trainingsdag?
  16. Ik kan niet aanwezig zijn op het trainingsweekend of de trainingsdag. Wat nu?
  17. Tot wanneer kan ik mij inschrijven?

 

Voor wie is Fair Future Generators MDT?

Fair Future Generators is een project waar jongeren van 18 tot en met 29 jaar aan mee kunnen doen. De focus ligt op het leren van nieuwe vaardigheden en ontwikkelen van jouw talent. Steek jij graag je handen uit je mouwen en wil jij nieuwe skills opdoen voor je cv? En wil je tegelijkertijd de wereld een stukje eerlijker maken? Dan kun jij een Fair Future Generator worden!

^ Terug omhoog

Waarom is er een leeftijdsgrens?

Het kabinet wil de Maatschappelijke Diensttijd invoeren voor jongeren tot 30 jaar. Dit is een ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Fair Future Generators MDT is een project dat vanuit de maatschappelijke diensttijd wordt georganiseerd en per MDT val je onder een andere leeftijdsgroep. Vandaar dat wij deze leeftijdsgrens van maximaal 29 jaar hebben.

^ Terug omhoog

Wat ga ik doen?

Afhankelijk van je woonplaats, je wensen en je beschikbare tijd kiezen we samen een klimaatproject uit waar jij mee aan de slag gaat. Wij gaan met je in gesprek om te ontdekken waar jouw talenten liggen, of welke skills je nog wil ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan de buurt verduurzamen, werken in een pluktuin, het produceren van content, meewerken aan een grote of lokale campagne of het ontwikkelen van een communicatiestrategie. Er is veel ruimte om je eigen ideeën uit te werken. Je zult 8 a 16 uur meewerken binnen jouw gekozen klimaatproject. Het totale klimaat-traineeship duurt ongeveer 4 maanden. 

Naast je eigen project, ga je 1 keer op trainingsweekend en krijg je nog 1 trainingsdag. Hier volg je trainingen en doe je veel activiteiten met de hele groep. Verder volg je leuke workshops en online meetups over thema's die te maken hebben klimaat en rechtvaardigheid. Dit is ook een mooie kans om anderen jongeren te ontmoeten die ook mee doen. 

Omdat Fair Future Generators MDT een onderdeel is van Milieudefensie, geven zij de meeste trainingen. 

^ Terug omhoog

Hoe lang duurt Fair Future Generators MDT?

Een programma bij Fair Future Generators MDT duurt 4 maanden (huidig traject: 27 augustus tot 14 december 2024, komend traject: 4 februari t/m 14 juni 2025). Je werkt 1 of 2 dagen bij een duurzame organisatie bij jou in de buurt en sluit voor de kerstvakantie feestelijk af. De werkdagen duren 8 uur en je mag dus ook 16 uur besteden aan je project. De trainingen duren gemiddeld 2 uur per training. 

^ Terug omhoog

Wanneer begint het?

Op 27 augustus begint de Kickoff van 'Traject 2'. Dit is het huidige klimaat-traineeship van Fair Future Generators MDT! Op 14 december ben je klaar en een echte klimaatheld met een MDT certificaat in the pocket! Traject 3 zal starten op 4 februari 2025. Je kunt je hiervoor aanmelden vanaf 14 oktober 2024. 

Een belangrijk (en ook verplicht) onderdeel van jouw traineeship zijn een volledig verzorgde & inspirerend trainingsweekend en trainingsdag. Schrijf je deze data vast op in jouw agenda?

Traject 2:

  • Trainingsweekend: 6 tot 8 september 2024
  • Trainingsdag: 9 november 2024

Traject 3:

  • Trainingsweekend: 14 tot 16 februari 2025
  • Trainingsdag: 3 mei 2025

^ Terug omhoog

Bij welke organisatie ga ik aan de slag?

We doen altijd ons uiterste best om een project te vinden in de buurt waar jij woont, tenzij jij zelf een voorkeur hebt om wat langer te reizen voor een bepaald project. Als je aan de slag gaat bij Milieudefensie, krijg je een plekje op ons kantoor in het centrum van Amsterdam. Naast Milieudefensie kan je ook bij andere organisaties aan de slag. We werken namelijk samen met veel verschillende maatschappelijke organisaties waar je op verschillende manieren impact kan maken. Wij hebben rond de 30+ verschillende projecten, waar je met je handen aan de slag kunt, achter de laptop kunt kruipen of tijdens events andere gaat motiveren. Wij splitsen de groepen op in Regio Noord en Regio Zuid. Afhankelijk van jouw woonplaats, delen we jou in onder een bepaalde regio, maar je mag altijd in een andere regio jouw project kiezen als jij het reizen niet erg vindt.  

^ Terug omhoog

Wat krijg ik ervoor terug?

Je wordt het gehele traject begeleid door onze organizers. Je gaat een volledig verzorgd weekend weg, waarbij wij niet alleen zorgen voor leerzame activiteiten, maar ook heerlijk vegan eten! Je krijgt trainingen en workshops van onze experts waar je nieuwe skills ontwikkelt en werkt aan jouw cv. Ben jij bij alle trainingen aanwezig geweest en heb je jouw klimaatproject goed afgerond? Dan krijg je aan het einde van het programma een certificaat getekend door de organisatie waar jij je hebt ingezet en erkend door de Maatschappelijke Diensttijd Nederland. Ook kunnen we een aanbevelingsbrief schrijven voor toekomstige sollicitaties. De feedback die wij vaak terugkrijgen is dat deelnemers nauw in contact blijven met de rest van de groep én werkzaam blijven bij de organisatie waar zij hun klimaatproject uitgevoerd hebben, of bij Milieudefensie zelf. Goede deal toch?

^ Terug omhoog

Hoe geef ik me op voor Fair Future Generators MDT: traject 2?

Tot 22 augustus kon jij je inschrijven voor traject 2. Vanaf 14 oktober kun jij je aanmelden voor Traject 3. na je aanmelding wordt je gemaild en gebeld. Wij nodigen je uit voor een online gesprek om je beter te leren kennen. Vervolgens ontvang jij een document met alle huidige klimaatprojecten en kiezen wij samen een project dat bij jou past. Hierbij kijken we naar jouw motivatie, de talenten die jij wilt ontwikkelen en jouw woonplaats.

Let na het inschrijven dus op je telefoon en mail en je spam inbox. Als wij je niet meer kunnen bereiken, kunnen wij jou geen plek garanderen voor dit traject. 

^ Terug omhoog

Is Fair Future Generators MDT hetzelfde als een stage?

Nee, het is niet hetzelfde als een stage. Een stage is vaak een verplicht onderdeel van een studie. De Maatschappelijke Diensttijd doe je vrijwillig en hoeft niets met je studierichting te maken te hebben. Je hoeft geen stageverslagen te schrijven en je krijgt geen stagevergoeding. Je mag het echter wél* als een stage doorlopen! Het meewerken een een klimaatproject is even intensief als een stage of werkdag en je hebt een begeleider binnen je klimaatprojet, en het FFG team. *Check met jouw opleiding of Fair Future Generators MDT goedgekeurd is als stage. 

^ Terug omhoog

Worden mijn reiskosten vergoed?

Ja! Wij vergoeden uitsluitend alle OV reiskosten die jij nodig hebt om het traineeship te voldoen. Dit zijn de OV kosten om naar jouw project te komen en de OV kosten om naar het trainingsweekend en de trainingsdag te komen. 

^ Terug omhoog

Kost het trainingsweekend,  de trainingsdag of de inspiratie meetups mij iets?

Nee, deelname aan ons klimaat-traineeship is volledig gratis. We vragen alleen om je tijd en inzet. Reiskosten (met OV) worden vergoed. Het is een intensief programma dus besef je goed dat de 8 uur die je meewerkt, wat energie zal kosten. Als je niet aan alle activiteiten deel kunt nemen, kun je geen certificaat ontvangen. 

^ Terug omhoog

Kan ik meedoen aan Fair Future Generators MDT als ik nog studeer?

Ja, als je ten minste 8 uur per week aanwezig kunt zijn bij jouw project en maximaal 2 uur online per meetup, kun je gerust mee doen. 

^ Terug omhoog

Krijg ik studiepunten voor Fair Future Generators MDT?

Ons traineeship is een vrijwillige investering in jezelf, het klimaat en je cv. In sommige gevallen is het wel mogelijk om studiepunten te krijgen voor je deelname aan FFG. Dit hangt af van de afspraken die je vooraf met jouw onderwijsinstelling maakt. Het is dan ook mogelijk om FFG als stage, afstudeerproject of praktijkopdracht van minor/keuzevak te doen. FFG kan ook als extracurriculaire activiteit gedaan worden, bijvoorbeeld binnen een Honours programma. Check de mogelijkheid voor studiepunten dus altijd bij je docent of begeleider en geef tijdens het intake gesprek aan dat je het traineeship gaat volgen als onderdeel van je studie.

^ Terug omhoog

Hoe word ik tijdens het project begeleid?

Er staat een team voor je klaar dat ervoor gaat zorgen dat jij het beste uit ons programma haalt. Er is voor jouw regio een organizer. Bij deze organizer kan je terecht met al je vragen, problemen en feedback over het project. Ook zal er veel contact zijn tussen de deelnemers van de verschillende projecten waardoor jullie elkaar ook kunnen helpen. Verder staat er bij elk klimaatproject een begeleider voor je klaar. 

^ Terug omhoog

Wat kan ik verwachten van het trainingsweekend en de trainingsdag?

Iedereen doet mee aan 1 trainingsweekend en 1 trainingsdag. Je start Fair Future Generators MDT met het trainingsweekend (vrijdagmiddag tot zondagochtend). Hier leer je iedereen kennen en krijg je de eerste trainingen. Je slaapt in een huisje in de natuur, op slaapzalen van verschillende formaten. Tijdens het weekend leer je meer over bewegingsopbouw, projectplanning en klimaatrechtvaardigheid. Daarnaast is er genoeg ruimte voor verbinding met jezelf en de groep. Tijdens de pauzes kun je terug trekken in een van de ruimtes, of juist de natuur opzoeken. 

De trainingsdag volgt halverwege je klimaat-traineeship. Op deze dag leer je meer over actievoeren, de inclusiviteit binnen de klimaatbeweging en er is genoeg ruimte om te kijken naar jouw eigen klimaatproject. Zo wordt jij steeds meer een expert op het gebied van klimaatrechtvaardigheid! 
Naast deze dagen, zijn er om de twee weken online activiteiten, soms per regio en soms met de hele groep. 

Traject 2:

  • Traject 2: Trainingsweekend: 6 tot 8 september 2024
  • Traject 2: Trainingsdag: 9 november 2024

     

    Traject 3:

    • Trainingsweekend: 14 tot 16 februari 2025
    • Trainingsdag: 3 mei 2025

^ Terug omhoog

Ik kan niet aanwezig zijn op het trainingsweekend of de trainingsdag. Wat nu?

Aanwezigheid bij het trainingsweekend en de trainingsdag zijn een verplicht onderdeel van Fair Future Generators MDT. Als je deze dagen niet bij kunt wonen, kun je niet mee doen. Check vooraf goed de data van deze dagen en noteer ze in je agenda. Wij zorgen er voor dat je deze dagen ook niet wilt missen!

^ Terug omhoog

Tot wanneer kan ik mij inschrijven?

Inschrijven voor traject 2 is niet meer mogelijk. Dit traject momenteel in volle gang. Per oktober kun jij je inschrijven voor traject 3. Wacht niet te lang, want de plekken zijn beperkt!

^ Terug omhoog

Staat je vraag er niet tussen? Of wil je meer weten? Dan kun je jouw vraag mailen naar ffg@milieudefensie.nl. Vermeld je naam, woonplaats en met welk traject je van plan bent om mee te doen. 

Loading...