Shell heeft plannen om naar gas te boren onder de Waddenzee. Ze willen dat doen vanaf het Friese dorp Ternaard. Inwoners van dit gebied verzetten zich al heel erg lang tegen Shell's plannen. Luister naar hun verhalen.
"Het heeft met elkaar een jaar of 50 geduurd voordat mensen in Groningen eindelijk in de gaten kregen wat voor rampzalige gevolgen gasboringen hebben. En dat het alleen maar om financieel gewin gaat.
Hier krijg je de verzakkingen over 20 jaar, net zoals je die in Groningen hebt. Dat herhaalt zich gewoon. Ik denk niet dat iemand ervan geleerd heeft.
Het is een beetje om moedeloos van te worden eigenlijk. Maar het verbaast me dat ze, op het hoogtepunt van de aardbevingen in Groningen, hier gewoon beginnen te boren. Dat de glazen in mijn kastje staan te trillen. Het is toch compleet onzin allemaal?!"
"Toen ik hoorde dat er hier geboord ging worden, ook al was het een proefboring, ben ik me echt wild geschrokken. Ik dacht, "Oh dit kan niet. Dit moet niet hier." Als ik naar het Wad kijk... dit hebben wij heel duidelijk te leen. Dit is niet van ons. Wij zijn van het Wad. En daar blijf je af.
Stel dat het wel gebeurt, dan heb je zwaar verkeer door het dorp. Je hebt lichtvervuiling, luchtvervuiling, je hebt verzakkend Wad. Dat kan niet hier. Je hebt verzakkende huizen, je hebt schade, ellende, in zo’n klein dorpje. Wat is het... 1400 inwoners. Dat heeft enorme impact.
NAM, Shell het is klaar. Ga maar wat anders verzinnen. Innoveer. Groen, willen ze zijn. Doe maar groen dan. Dit is niet groen. Hier moeten ze afblijven…"
"Ik heet Skoorstra op z’n Fries. En dat is afgeleid van ‘t Skoar. ‘t Skoar is de laatste plaat vanaf de zeekant, die oploopt naar de dijk. Dus onze wortels liggen hier ook letterlijk.
Verzakking heeft invloed op het droogvallen. Dat houdt dus in dat de status van dit gebied ook gaat veranderen. Dat is funest voor de hele biotoop hier. Dan zie ik een totaal ander gebied voor me. Zonder de unieke waarde die het nu nog heeft.
Ik vind het van de zotte dat mensen nog altijd bereid zijn om alles op te offeren voor geld. Daar gaat het uiteindelijk om. Om geld. De keuze is aan ons. Wat willen we gaan doen? Kiezen we voor geld of kiezen we voor een toekomst? Dat is de keuze waar we nu voor staan. Een heel belangrijke keuze. Daar kan dit dus in mijn beleving een symbool voor zijn. Zet een stap. Doe met ons mee. Zie er van af en we gaan voor een andere toekomst!"
Met jouw sms naar Shell heb jij Gerrit, Ellen, Willem en alle andere inwoners van Ternaard die strijden tegen gasboringen gesteund. Bedankt! Samen laten we Shell weten dat ze moeten stoppen met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering. Dat betekent dat er geen ruimte is voor gaswinning onder de Waddenzee.
Het plan van Shell om te boren onder de Waddenzee is maar 1 van de nieuwe olie- en gasprojecten die het bedrijf aan het onderzoeken is. Wist je dat Shell over de hele wereld meer dan 700 nieuwe projecten wil onderzoeken? Dit brengt wereldwijd mensenlevens in gevaar. Laat de bestuursleden van Shell weten dat ze hun verantwoordelijkheid moeten nemen.
*Deze actie is tot stand gekomen in samenwerking met de Waddenvereniging.