english
Regels voor investeerders

Regering: stop investeringen die slecht zijn voor mens en milieu

Scroll

Het lijkt zo logisch. Dat we als samenleving regels hebben om te voorkomen dat bedrijven zich misdragen. Maar waarom brengen banken en pensioenfondsen dan met jouw geld mensenlevens en het milieu in gevaar?

Wist je dit?

Boomkap

Door ontbossing zijn sinds 1999 ruim 100.000 orang-oetans gestorven.

Investering

ABN Amro investeert 82% in olie, kolen en gas en maar 18% in duurzaam.

Brandstoffen

Om de klimaatafspraken van Parijs te kunnen halen moet 80% van de fossiele brandstoffen in de grond blijven zitten.

Verliezen zij hun toekomst?

Over de hele wereld maken ABN AMRO, ING en de Rabobank zich schuldig aan financiering van bedrijven die zich niets aantrekken van mensenrechten, milieu en klimaat. Lees de verhalen van Terry uit Liberia, Hamdalis uit Indonesië en Papilou uit Nigeria.

Banken en pensioenfondsen lenen jouw geld uit aan foute bedrijven. Bedrijven die het klimaat verwoesten, tropische bossen slopen, mensen van hun land verjagen, kinderen uitbuiten of het milieu vervuilen. Dat kan zo niet langer. Vraag minister Hoekstra om strenge Europese regels om foute investeringen te stoppen.

Banken en pensioenfondsen veranderen niet uit zichzelf

Milieudefensie vraagt banken als ING, Rabobank en ABN Amro en pensioenfondsen al tientallen jaren om actie. Banken en pensioenfondsen komen niet vanzelf in beweging.

We stonden voor hun deur, stuurden boze brieven, belden massaal de klantenlijn en verzamelden tienduizenden handtekeningen. We vroegen hen herhaaldelijk om te stoppen met foute investeringen, bijvoorbeeld in palmoliebedrijven die mensen van hun land jagen. Dit leverde veel te weinig op. De ellende blijft maar doorgaan. Daarom richten wij ons nu op de politiek.

Loading...