english

Europa stemt voor palmolieverbod in biobrandstof

Januari 2018 - Een grote overwinning voor het regenwoud en haar bewoners. Het Europees Parlement stemt op 17 januari 2018 voor een verbod op palmolie in biodiesel. Vanaf 2021 komt er geen palmolie meer in de brandstoftanks van Europese auto’s.

Voor de aanleg van palmolieplantages kappen palmoliebedrijven nu nog massaal regenwoud in landen in Afrika en Azië. Vaak gebeurt dat illegaal. Daarbij jagen ze bewoners van hun land. Ook raken veel dieren hun leefruimte kwijt. Onder meer de orang-oetan dreigt daardoor uit te sterven.  Als de Europese Unie (EU) palmolie verbiedt, verbruikt Europa in één klap bijna de helft minder palmolie.

"De EU is daarmee kampioen regenwoud redden", zegt campagneleider Rolf Schipper. "Want de vraag naar palmolie wordt opeens veel kleiner. Palmoliebedrijven kunnen straks geen geld meer verdienen met het omhakken van oerbossen voor de aanleg van plantages. Dat is enorme winst voor het klimaat en de inwoners van het regenwoud!”

Campagne succesvol

Milieudefensie voert al jaren campagne tegen palmolie in biobrandstof. Dat doen we samen met heel veel Nederlanders. Zo tekenden 30.000 mensen onze petitie voor een palmolieverbod. In 2018 haalden we getuigen uit Indonesië en Liberia naar het Europees Parlement in Brussel. Zij vertelden daar hoe zij door palmolie hun huizen en grond kwijtraakten. Het Europarlement kon er niet meer omheen!

Voedselprijzen stijgen

Op dit moment verbranden we in Europa, behalve palmolie, nog meer voedsel in onze tank. Soja en koolzaad bijvoorbeeld. Er is nog geen totaalverbod. Milieudefensie blijft zich daar voor inzetten. Vanwege de boskap, maar ook omdat voedselprijzen stijgen als we voedsel als brandstof gebruiken. Dit treft vooral de armste mensen op aarde.

Loading...