Vragen over e-mail activiteiten en privacy

Als je op deze pagina bent beland, dan heb je een e-mail gekregen met de vraag of je onze mails wil blijven ontvangen. Deze versturen wij als we vermoeden dat je al een paar maanden geen e-mails hebt geopend. Hieronder beantwoorden we een aantal vragen over dit proces.

1. Hoe weet Milieudefensie of ik mijn e-mails open?
Dat weten we niet 100% zeker. Bedrijven en organisaties die opgemaakte nieuwsbrieven sturen gebruiken daar e-mail software voor, waarmee nieuwsbrieven en mails naar grote groepen mensen gestuurd kan worden. Deze software houden bij welke mails worden geopend en op welke link er wordt geklikt. Om dit te doen wordt in elke nieuwsbrief een afbeelding meegestuurd van 1x1 pixel. Als deze wordt gedownload, of er wordt op een link geklikt, dan is dat een teken dat de mail is geopend.

De meeste e-mail providers (Gmail, Apple Mail, Outlook) en e-mail apps op mobiele telefoons of tablet downloaden automatisch afbeeldingen om je een goede leeservaring te geven. Uit privacy overwegingen, of ter bescherming tegen schadelijke SPAM, kun je ook een e-mail provider gebruiken die dit niet doet, of deze functie zelf uitschakelen. Daar kun je hier meer over lezen.

Wanneer je e-mails leest zonder afbeelding te downloaden, kan de e-mail software niet zien dat je hebt geopend.

2. Ik lees de mails wel! Waarom wordt aan mij gevraagd of ik nieuwsbrieven wil blijven ontvangen?
Dat kan verschillende redenen hebben. Misschien sta je (onbewust) met meerdere e-mailadressen op onze lijst, en open je vooral met een ander e-mailadres onze mails en niet met het e-mailadres waarop je deze mail hebt ontvangen. Soms worden e-mails van een oud e-mailadres automatisch doorgestuurd naar een nieuw e-mailadres. Onderaan elke nieuwsbrief staat het e-mailadres waarmee je ingeschreven staat, en een link om deze te wijzigen of je af te melden.

Een andere reden kan zijn dat je mail provider heeft ingesteld dat afbeeldingen niet automatisch worden getoond. Bijvoorbeeld vanwege privacy redenen of ter bescherming tegen schadelijke SPAM. E-mail software gebruiken deze informatie - of een afbeelding is gedownload of niet - om te bepalen of iemand een e-mail heeft geopend. Als iemand e-mails leest zonder afbeeldingen te downloaden dan wordt dit door e-mail software gezien als een ongeopende mail.

3. Ik vind het vervelend dat Milieudefensie bijhoudt of ik mails lees of niet.
Dat snappen we. Het is wellicht goed om te weten dat we niet per persoon kijken wie welke mail heeft geopend, maar dat we hier wel selecties van kunnen maken. Dat is een standaard functie voor e-mail software. Je kunt er dus vanuit gaan dat alle bedrijven en organisaties waarvan je nieuwsbrieven ontvangt, dit doen.

Bij Milieudefensie gebruiken we dit soort selecties bijvoorbeeld wanneer we een nieuwsbrief sturen over een petitie. Om onze campagnes zo succesvol mogelijk te maken sturen we vaak na een paar weken een herhaling naar een groep mensen waarvan onze e-mail software (Mailchimp) aangeeft dat zij de mail nog niet hebben geopend. Zo hoeven we mensen die al wel geopend en getekend hebben niet nogmaals te mailen.

4. Maakt het uit of ik e-mails open of niet? Kan ik niet gewoon op de lijst blijven staan?
De mail die je nu hebt ontvangen is onderdeel van een reactivatiecampagne. We willen graag weten of de mensen die wij mailen nog steeds onze e-mails willen blijven ontvangen. Dat je deze mail hebt ontvangen betekent dat je in een selectie zit van mensen waarvan onze e-mail software aangeeft dat zij al een tijdje geen e-mails hebben geopend.

Dit doen wij om de volgende redenen:

  • We sturen liever geen e-mails als mensen daar geen behoefte (meer) aan hebben, mensen ontvangen al e-mails genoeg.
  • Onze gebruikskosten zijn hoger als er meer mensen op onze e-maillijst staan. Dat is per persoon, per verzonden e-mail een minimaal bedrag, maar kan in grote getallen wel oplopen. Die kosten verdienen we makkelijk terug wanneer mensen actief meedoen met onze acties. Maar wanneer er niet wordt geopend is het zonde om te blijven mailen.
  • Als te veel mensen nieuwsbrieven van Milieudefensie ongeopend laten, is dat een teken voor e-mail providers als Gmail en Outlook dat mails afkomstig van @milieudefensie.nl niet relevant zijn voor ontvangers. Dit kan er op den duur voor zorgen dat onze nieuwsbrieven ook bij mensen die wel graag lezen, in de SPAM map verdwijnt.

5. Kan ik voorkomen dat er wordt bijgehouden of ik mails lees?
Als je zelf niet wil dat bedrijven of organisaties kunnen zien of jij je mails opent, dan kun je kijken of je het automatisch downloaden van afbeeldingen kunt uitschakelen. Je kunt daar hier meer over lezen.

Staat jouw vraag er niet bij? Stuur dan een mail naar service@milieudefensie.nl

Wil je meer weten?

 
Loading...