Sep 26

Webinarreeks: de klimaatcrisis is een koloniale crisis

Online via Zoom met een afsluiting op locatie

26 september 2023 19:30 - 31 oktober 2023 21:30

In samenwerking met Aralez organiseert Milieudefensie een webinarreeks van zes avonden. Tijdens deze avonden vertellen diverse activisten over de klimaatcrisis vanuit een Inheems en dekoloniaal perspectief.

In een reeks van 5 webinars en één bijeenkomst op locatie laten we de historische link zien tussen de koloniale geschiedenis en hoe koloniale verhoudingen nog steeds zijn terug te zien in de klimaatcrisis vandaag de dag. Hiervoor werkt Milieudefensie samen met de stichting Aralez. Praat mee en stel vooral vragen!

Na elke sessie sturen we je lees-, kijk- en luistertips. Iedere sessie begint om 19.30 uur en duurt tussen de 1,5 en 2,5 uur. De 6e bijeenkomst is een  gezamenlijke afsluiting op locatie.

Halverwege de webinarreeks organiseert Aralez in Pakhuis De Zwijger ook een avond rondom Indigenous Liberation Day, op donderdag 12 oktober. Op zaterdag 14 oktober is er een protestmars. Meer informatie vind je hier.

Op de foto: Dansgroep Kuryzara uit Ecuador tijdens Indigenous Liberation Day 2021 in het Nelson Mandela Park in Amsterdam. Een foto van Rodolfo Vejar.

Webinar 1: Klimaatonrechtvaardigheid

We nemen je mee in wat klimaatonrechtvaardigheid betekent op verschillende plekken ter wereld en lichten hierbij verhalen uit van onze internationale partners. Van ongelijkheid van minderheidsgroepen, het globale Noorden en Zuiden, multinationals en de grondstofvloek (resource curse): het komt allemaal aan bod in de eerste sessie van deze webinarreeks.
Dinsdag 26 september, vanaf 19:30 uur
Locatie: online via Zoom

Webinar 2: De klimaatcrisis als koloniale crisis

Hoe kunnen we de oorzaken van de klimaatcrisis begrijpen in relatie tot de koloniale geschiedenis en koloniale verhoudingen vandaag de dag? Deze sessie gaat over de crisis in het licht van meer dan 500 jaar kolonialisme, racisme, volkerenmoord, slavernij en uitbuiting.
Dinsdag 3 oktober, vanaf 19:30 uur
Spreker: Max de Ploeg, Aralez

Locatie: online via Zoom

Webinar 3: Milieudefensie internationale groepen

Milieudefensie maakt deel uit van het internationale netwerk Friends of the Earth. In deze sessie vertellen we de verhalen van onze internationale partners en hoe zij opkomen voor klimaatrechtvaardigheid. En waarom onze steun daarin zo belangrijk is.
Dinsdag 10 oktober, vanaf 19:30 uur
Locatie: online via Zoom

Webinar 4: Viva la revolución!

Deze webinar is een kennismaking met protest, revolutie en sociale bewegingen op meerdere plekken ter wereld. We doen dat aan de hand van het werk van verschillende dekoloniale denkers. Deze sessie is eigenlijk verplichte kost voor elke activist die strijdt voor klimaatrechtvaardigheid.
Dinsdag 17 oktober, vanaf 19:30 uur
Spreker: Chautuileo Tranamil, Aralez

Locatie: online via Zoom

Webinar 5: Shell in Argentinië

Storyteller Chaja Merk (Milieudefensie) is afgelopen voorjaar afgereisd naar Argentinië om de strijd van activisten tegen Shell vast te leggen. Shell wil voor de kust naar olie en gas gaan boren, wat een enorme impact gaat hebben. Elke maand komen duizenden mensen bij elkaar om te protesteren tegen deze plannen. Kom meer te weten over deze protesten en de verhalen van deze mensen.
Dinsdag 24 oktober, vanaf 19:30 uur
Spreker: Chaja Merk, Milieudefensie
Locatie: online via Zoom

Afsluiting op locatie (ook via livestream): Hoe nu verder?

Raki Ap heeft een klimaatrechtvaardigheidsreis gemaakt naar de eilanden in de Stille Oceaan: Vanuatu, Solomon Islands en Fiji. Hij heeft gesproken met mensen binnen de klimaatbeweging, religieuze instituties, universiteiten, grassroots organisaties, media en politiek over Inheemse perspectieven op klimaatverandering en dekolonisatie.
Naar aanleiding van deze reis deelt Raki zijn ervaringen, inzichten en leermomenten, en hoe de reis hem hoopvoller en strijdbaarder maakte.
Dinsdag 31 oktober, vanaf 19:30 uur
Spreker; Raki Ap

Locatie: Kantoor Milieudefensie, Nieuwe Looiersstraat 31 te Amsterdam (wordt ook live gestreamd via Zoom)

Sprekers 

Max.jpegMax de Ploeg (sessie 2)
Max Arto de Ploeg is een communitybuilder, grassroots organizer, gastdocent en spreker. Hierbij spitst hij zich toe op vraagstukken rondom sociale rechtvaardigheid en dekolonisatie in de breedste zin van het woord. Vanuit het thema Klimaatrechtvaardigheid was hij mede-oprichter van de "Indigenous Liberation" reeks, die is gemaakt in samenwerking met de Inheemse diaspora en solidariteitsorganisaties. Daarnaast is hij mede-oprichter van Aralez, een pan-dekoloniaal netwerk en organisatie in Amsterdam en projectleider van de Week Tegen Racisme.

chau tranamil.jpgChautuileo Tranamil (sessie 4)
Chautuileo Tranamil heeft wereldwijd gewerkt met lokale gemeenschappen, met name Inheemse volkeren. Als Mapuche-Pewenche zet ze zich in voor het welzijn van Inheemse gemeenschappen over de hele wereld. In Nederland is ze de co-founder van Aralez en Century of Indigenous Liberation waar Indigenous Liberation Day uit is voortgekomen. Ze is een dekoloniale Inheemse denker en integreert de Mapuche cosmovisie in haar werk als spreker, schrijfster en activiste.

Chaja edit.jpgChaja Merk (sessie 5)
Voor haar werk als storyteller bij Milieudefensie is Chaja naar Argentinië geweest. Ze heeft rechtstreeks van mensen gehoord welke impact Shell daar maakt. Door deze verhalen op verschillende manieren te vertellen legt Chaja de activiteiten van Shell bloot, deelt de lokale verhalen van verzet, en versterkt ze de internationale beweging.

 

Raki crop.jpgRaki Ap (sessie 6)
In 1984 werd Raki Ap geboren in een vluchtelingenkamp in Papoea Nieuw-Guinea. Zijn vader, Arnold Ap, werd vier maanden voor Raki's geboorte vermoord voor zijn protestliederen voor een onafhankelijk West-Papoea. Als één-jarige kwam Raki met zijn moeder naar Nederland. Momenteel werkt hij bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij is een bekend gezicht in de klimaat- en antiracismebeweging. Hij brengt in deze bewegingen het Inheemse perspectief en de onderliggende connecties tussen klimaatverandering, racisme en ongelijkheid.

 

 

26

26 september 2023 19:30 - 31 oktober 2023 21:30

Online via Zoom met een afsluiting op locatie

Loading...