Waarom Eveline geld nalaat aan Milieudefensie

“Ik ben niet iemand die gemakkelijk meedoet met demonstraties. Ik probeer bij te dragen door mijn gedrag aan te passen en langs financiële weg. Een deel van mijn erfenis gaat naar mijn lieve neefjes en nichtje, en een deel naar milieuorganisaties, zoals Milieudefensie.”

“Ik draag graag een steentje bij aan de maatschappij. Dat dank ik aan mijn ouders. Ze hadden altijd aandacht voor mensen die het minder hadden. Mijn moeder kwam steeds mensen op het spoor die onderdak nodig hadden. Ze regelde huisraad voor hen en er logeerden vaak mensen bij ons thuis.

Niks weggooien

“Mijn vader was meer met het milieu bezig: niks weggooien wat niet kapot was, repareren wat te maken was en sowieso niets aanschaffen wat je niet nodig had. Hij was lid van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging en wist veel van bloemen.”

“Zelf heb ik 18 jaar voor ontwikkelingsorganisaties gewerkt. Tegenwoordig werk ik als docent aan de Universiteit van Geesteswetenschappen,” vertelt Eveline in haar lichte huis. Ze woont in een lommerrijke straat aan de rand van een Gelders dorp met Franse allure.

Bevoorrecht
“Ik voel me een bevoorrecht mens. Mijn partner en ik willen mede daarom onze voetafdruk zo klein mogelijk houden. We hebben vier regentonnen, er liggen zonnepanelen op het dak en ons huis is zo goed mogelijk geïsoleerd. We gaan graag op vakantie met de trein. Maar ik heb wel een nieuw jurkje voor mijn 65ste verjaardag gekocht, hoor!”

Bomenkap

“Toen hier in de straat vier bomen werden gekapt, brak mijn hart. Waarom, waarom, vraag ik mij dan af. Dat mensen dit allemaal maar mogen doen! Ik zou willen dat de mens zichzelf niet zo centraal stelt.”

“Hopelijk blijft de menselijke expansiedrift beperkt tot de aarde. Laten we alsjeblieft niet ook nog het heelal innemen. Ik hoop dat mensen in de toekomst wijzer worden. Een ijdele hoop misschien, maar ik koester ‘m toch!”

Iets voor elkaar krijgen

"Toen mijn partner en ik samen dit huis kochten, hebben we een testament opgesteld. Een deel van mijn erfenis gaat naar familie, een deel naar verenigingen. Sommige daarvan zijn gerelateerd aan vluchtelingen, andere aan het milieu."

“Milieudefensie vind ik een mooie, grote club waar mensen in dienst zijn die echt iets voor elkaar kunnen krijgen door acties en rechtszaken te voeren. Om echt iets te veranderen, moet je genoeg krachten bundelen.”

 

Milieudefensie in mijn testament

“Mijn vader Hank was “proud to be a non flying dutchman”. Hij vond het milieu ontzettend belangrijk. Hij maakte zich zorgen over de toekomst van zijn kinderen en kleinkinderen. Door organisaties als Milieudefensie heeft hij ons met een geruster hart achter kunnen laten. Daarom besloot hij na zijn dood een bedrag aan jullie te geven.”
"Wat hebben onze kinderen en kleinkinderen aan geld en goederen als de leefomstandigheden op aarde dramatisch achteruit zijn gegaan? Als milieukundig ingenieur weet ik hoe de mensheid hard de verkeerde kant opgaat als we niet heel hard werken aan veranderingen naar een duurzame samenleving. Daarom heb ik Milieudefensie voor een belangrijk deel benoemd tot erfgenaam."
“De afgelopen jaren is de landbouw geïntensiveerd. Er kwamen meer koeien en de stallen werden groter. Ik zag weilanden veranderen in eentonige vlakten met gras en maïs. Milieudefensie staat voor waarden die ik belangrijk vind, zoals duurzaamheid, biodiversiteit, menselijke waardigheid. Daarom heb ik Milieudefensie opgenomen in mijn testament. Zo hoop ik toekomstige generaties een mooie aarde na te laten.”
“Milieudefensie laat echt zien dat het anders kan. Veel mensen voelen zich machteloos; wat kan ik doen in mijn eentje? We vinden het belangrijk dat Milieudefensie voldoende middelen heeft. Dat moet wel van mensen komen. De één geeft tijd, de ander geld. Door na te laten aan Milieudefensie vergroten we de kans dat iedereen een goed leven op deze aarde heeft.”
Loading...